Tagarchief: Beitem

Nieuwbouwschool als uithangbord

Lees het gehele artikel

De Sint-Lodewijkschool in Beitem barstte al een tijdje uit haar voegen. Er was te weinig plaats voor de 250 leerlingen: een deel van hen volgde les in containerklassen. De renovatie van het verouderde gebouw was geen optie meer, dus kreeg de school een volledige nieuwbouw die vakkundig gerealiseerd werd in bouwteam. 

Het lichtrijke atrium creëert de nodige ruimte.

Bouwbedrijf Alheembouw kan terugvallen op meer dan tien jaar ervaring in campus- en scholenbouw. “De bouwheer benaderde ons om in bouwteam een nieuwe school te realiseren in Beitem”, vertelt projectleider Simon Devos. “Samen met Architecten Groep III hebben we het plan uitgewerkt en de huursubsidie en bouwvergunning bekomen.” Het ontwerp van het nieuwe schoolgebouw treedt in dialoog met de omgeving. Zowel met het nieuwe groene plein en de Meensesteenweg als met de speelplaats. Het gebouw is volledig afgewerkt met een grijze genuanceerde baksteen. Dit gevelmetselwerk is volgens een verspringend raster verwerkt om schaal en fragmentering aan het volume te geven. De school wordt geflankeerd door een ontwijde kerk die binnenkort een herbestemming krijgt.

De gloednieuwe Sint-Lodewijksschool beschikt eveneens over een aangename speelplaats.

Alle voorzieningen in twee bouwlagen

Het nieuwe gebouw bestaat uit twee bouwlagen, met op de benedenverdieping vijf kleuterklassen, een leraarskamer, het administratief gedeelte en een polyvalente ruimte. Op de bovenverdieping kwamen acht klassen voor het lager onderwijs en een ruime turnzaal. Een lichtrijk atrium creëert openheid. Het gebouw is afgewerkt met twee groendaken, er zijn zonnepanelen op het dak geplaatst en de energie wordt voorzien door een warmtepomp. 80.000 liter regenwater wordt gerecupereerd, met een buffer van nog eens 100.000 liter.

De sporthal op de eerste verdieping vereiste technisch inzicht.

De sportzaal op de eerste verdieping vroeg wel wat technische expertise, onder andere op het vlak van akoestiek. Simon Devos: “Daar hebben we gewerkt met PETAC®-panelen, een opkomende speler met een ecologisch karakter. Ook het Hunter Douglas-plafond is geen alledaagse keuze, maar voldoet aan de akoestische eisen en geeft een esthetische toets.” Om het verschil in gewenste hoogtes tussen de klassen en de sportzaal op te vangen, werd een lessenaarsdak op het volume geplaatst, evenwijdig met de Meensesteenweg en met zijn hoogste punt aan het groene plein. Deze kopse gevel vormt een modern tegengewicht voor de kerk in de buurt.    

De grijze genuanceerde baksteen geeft de gevel structuur.

Sterke communicatie maakt het verschil

Gedurende de werken kon de Sint-Lodewijkschool continu openblijven dankzij een doordachte grondruil met de stad Roeselare. De nieuwbouw werd gerealiseerd op het perceel van de oude pastorij en de vrijgekomen grond van de oude school ging naar de stad. Alheembouw blikt terug op een geslaagde samenwerking met de rest van het bouwteam. “We zaten gedurende het hele bouwproces samen aan tafel en hanteerden korte communicatielijnen”, legt Simon Devos uit. “De schooldirecteur had evenveel te zeggen als de architect en we waren goed op elkaar ingespeeld. We konden alles vragen en voort-durend overleggen. Zo was er tijdens de bouwfase ruimte om bepaalde zaken aan te passen. We merken dat deze manier van werken geapprecieerd wordt en mooie resultaten oplevert.”

De prima samenwerking resulteerde in een gebouw om trots op te zijn.

“Door al in een vroeg stadium in overleg te gaan, zit er relatief weinig tijd tussen idee en uitvoering”, vervolgt Simon Devos. “Dat is een meerwaarde voor alle partijen. Na iets meer dan een jaar was het nieuwe gebouw klaar.” De nieuwe Sint-Lodewijksschool werd kant-en-klaar opgeleverd op 18 november 2021. De daaropvolgende maandag konden alle leerlingen en leerkrachten hun nieuwe klaslokalen ontdekken. Opnieuw een mooi totaalproject op het palmares van Alheembouw.    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Arkorum (Roeselare)
  • Architect Groep III Architecten (Brugge)
  • Hoofdaannemer(s) Alheembouw (Oostnieuwkerke)