Tagarchief: Belevingscentrum

Gent, Vandemoortele | Flexibel en circulair belevingscentrum

Lees het gehele artikel

Van frituurolie en mayonaise tot soesje of kant-en-klare zwartewoudtaart: voedingsproducent Vandemoortele tovert dag in, dag uit heel wat lekkers op ons bord. Met zijn nieuwe hoofdkantoor in Gent kan het bedrijf nu nog flexibeler werken. Zowel qua inzet als qua aanbod, want er is ook een demobakkerij en -keuken voorzien.

Het Food Experience Center. De naam van het nieuwe gebouw van Vandemoortele in Gent geeft al een goed idee van de ambities: een flexibele en vooral innovatieve werkplek creëren, die helemaal klaar is voor de toekomst. Dat het een schoolvoorbeeld van circulair bouwen is, past volledig in dat plaatje. Het circulair ontwerp is van RAU, het gerenommeerde architectenbureau uit Amsterdam. De structuur is volledig demonteerbaar én modulair. Met een oppervlakte van ruim 5.000 vierkante meter en een capaciteit van ongeveer vierhonderd mensen ziet Vandemoortele het duidelijk groots aan de Ottergemsesteenweg Zuid in Gent. Naast een moderne kantoorruimte voor medewerkers moest het Food Experience Center tegelijk een ontmoetingsplek zijn voor klanten en leveranciers. Ideaal voor proeverijen en productvoorstellingen.    

Het gebouw plooit zich rond het centrale atrium.

 

Flexibiliteit troef

Voor het gebruik van het gebouw stond flexibiliteit vanaf het prille begin voorop. De staalstructuur laat dan ook een maximale aanpasbaarheid toe. Het gebouw plooit zich rond het centrale atrium. Via die grote hal betreed je het eigenlijke Food Experience Center of de kantoor- en vergaderruimtes. Het stalen skelet wordt bijeengehouden door geboute verbindingen en is op die manier maximaal demonteer- en herbruikbaar. De beton- en trapkernen zijn geprefabriceerd en ontmantelbaar. De gordijngevels die de structuur verhullen zijn op hun beurt ook demontabel en modulair. Zo kan Vandemoortele volop inspelen op de vraag naar flexibiliteit van zijn medewerkers.

Duurzame technieken staan voorop in het nieuwe gebouw.
De waterfilterinstallatie is hier een mooi voorbeeld van.

 

Hoofdaannemer Maes speelde een thuismatch bij de bouw van het Food Experience Center. Projectleider Patrick Lauwers licht de keuze voor de bouwstructuur verder toe. “Met staal bouwen zorgt voor een flexibele modellering. Je kan er vrije hoogte mee winnen, en het monteert natuurlijk snel. Bovendien kan je al veel boorgaten en openingen voorzien in de structuur, die dan dienen voor bijvoorbeeld de montage van de vliesgevel of doorgangen van leidingen in het gebouw. Ingewikkelde koppelingen, zoals bij het monteren van de shed-daken, zijn eenvoudiger te realiseren dan met beton. En ook de passerelles in het atrium, die de verbinding maken tussen de oost- en de westgevel, zijn geknipt voor de toepassing van staal.”

Er is ook een demobakkerij en -keuken voorzien.

 

BIM-project

Het Gentse bouwbedrijf Maes – onderdeel van Groep Van Roey – kreeg meteen een pittige timing opgelegd. “De bouwheer moest zijn huurpand tijdig verlaten. De verhuisdatum lag al vast bij de aanvang van de grondwerken. De uitvoeringstermijn bedroeg slechts dertien maanden”, zegt Lauwers. En dat was niet de enige uitdaging. “Voor ons was dit zo goed als het eerste echte BIM-project in de uitvoeringsfase. Ik durf wel spreken van een succes. Het resultaat mag er zijn, en de weg ernaartoe verliep vlot. Er waren wekelijkse clashcontroles, waardoor conflicten tussen verschillende nevenaannemers tijdens de uitvoering tot een minimum beperkt bleven.”    

Activity-based working, zoals een Skype-call in een gezellige cocon, is het devies.

 

De nauwgezette aanpak en de strakke coördinatie van de hoofdaannemer liggen ongetwijfeld mee aan de basis van het succesverhaal. Maes hield de touwtjes gedurende het ganse bouwproces stevig in handen. Ook voor kleine, maar belangrijke details zoals de brandwerende behandeling van de houten gevelbekleding. Het hout werd behandeld door een gespecialiseerde Nederlandse firma. Een extra beproeving voor de reeds strakke timing. Maes onderwierp ook de opbouw van de houtskeletstructuur op het gelijkvloers aan een grondige analyse. Deze werd ter plaatse opgebouwd volgens vooraf geteste en gecertificeerde opstellingen. Kwestie van onaangename verrassingen te vermijden.

Het Food Experience Center huisvest flexibele werkplekken.

 

Duurzame technieken

Samen slaagden de partijen er uiteindelijk in om een BEN-gebouw te realiseren. Het BEO-veld, de zonnepanelen, de warmtepomp en de klimaat-plafonds zijn belangrijke pijlers in het bereiken van dat duurzame resultaat. Het BREEAM Excellent-certificaat is een extra bevestiging. Grote ramen en dakramen zorgen bovendien voor een optimale natuurlijke lichtinval en beperken de nood aan kunstlicht tot een minimum. De gebruikte verlichting werkt op bewegingsdetectoren en brandt dus enkel wanneer het nodig is. Samen met het circulaire karakter van de gebruikte materialen maakt dit alles dat het Food Experience Center een uiterst toekomstgericht project is. Zowel in theorie als in de praktijk.   

Verloederde stroopfabriek omgetoverd tot authentiek belevingscentrum

stoomstroomfabriek-4750-kopieren
Lees het gehele artikel

In 2007 kroonde de stoomstroopfabriek in het Limburgse Borgloon zich verrassend tot winnaar van het televisieprogramma De Monumentenstrijd. Hoewel daardoor ook meteen een restauratiebudget van 500.000 euro vrijkwam, liet de reconversie van de site lang op zich wachten. Twaalf jaar later kan het grote publiek er eindelijk weer terecht om de geschiedenis van het fruit en de Loonse stroop te ontdekken. Met dank aan een ingrijpende opknapbeurt, die heel wat tijd, energie en bouwkundig vakmanschap vergde.

stoomstroomfabriek-4676-kopieren

De stoomstroopfabriek in Borgloon is omgetoverd tot een fruitbelevingscentrum met een toeristisch infopunt, een streekproductenwinkel, een bistro die streekgebonden gerechten serveert en een feestzaal.

 

Fruit tot stroop verwerken is een kunst op zich, die helaas verloren dreigt te gaan onder invloed van de industriële en technologische vooruitgang. De stoomstroopfabriek in Borgloon is een van de laatste zeldzame overblijfsels van dit typisch Haspengauwse fenomeen. Om de herinnering levend te houden, is ze omgetoverd tot een fruitbelevingscentrum met een toeristisch infopunt, een streekproductenwinkel, een bistro die streekgebonden gerechten serveert en een feestzaal. Bovendien wordt er in het gerestaureerde hoofdgebouw opnieuw stroop gestookt, zodat bezoekers met eigen ogen kunnen aanschouwen hoe de Loonse stroop op ambachtelijke wijze wordt ingekookt. Op 2 april werd deze ‘industrieel-archeologische trekpleister’ officieel ingehuldigd.

Historische kern in zeer slechte staat

De restauratie van de site verliep in verschillende fases. Allereerst werd het evenementenplein onder handen genomen, dat intussen al tien jaar opnieuw in gebruik is. Vervolgens was het de beurt aan de kenmerkende schoorsteen en vonden er eveneens werken plaats om de rest van het verloederde complex in stand te houden. Het was echter wachten tot eind 2015 eer het restauratiedossier volledig rond was en Bouw & Interieur Gebroeders Janssen eindelijk aan de slag kon in de stroopfabriek. “Geen evidentie, want de historische kern was in zeer slechte staat. Er was een tent overheen gebouwd om de industriële restanten te beschermen”, vertelt Lino Janssen, technisch directeur en bestuurder bij Bouw & Interieur Gebroeders Janssen. “Allereerst hebben we alle ‘rotte’ bouwonderdelen verwijderd, om de historische kern vervolgens stapje voor stapje herop te bouwen en in te richten als een belevingscentrum. Zo hebben we er bijvoorbeeld ook een zwevende loopgang geplaatst, waardoor bezoekers zich boven de grote stookketels kunnen bewegen. Voorts is de grote verticale pakpers (38,5 ton) verplaatst, waarrond een nieuw bijgebouw in rode prefabbeton is opgetrokken. Al het buitenschrijnwerk is grondig gerenoveerd of vernieuwd naar bestaand model, en ook het dak is opgefrist via de restauratie van het Polonceauspant.”

De inkomruimte is het beginpunt van de fruitbeleving.

 

Complexe operatie

Simultaan met de historische kern pakte Bouw & Interieur Gebroeders Janssen het hoofdgebouw aan. Dat was echter nog gedeeltelijk in gebruik. Pas nadat stroopstoker Raf Bleus verhuisd was naar een nieuwe vestiging, kon de aannemer alle registers opentrekken. “Daar zijn we gestart met het demonteren en stockeren van elementen die we moesten bewaren (ramen, deuren, industriële uitrusting …)”, zegt Lino Janssen. “De kelder is een halve meter verdiept om er de sanitaire en technische ruimtes in te kunnen onderbrengen (via de storting van een nieuwe waterdichte betonnen kuip). Daarvoor moesten we alle draagmuren en kolommen onderschoeien en op bepaalde plekken bijkomende micropalen plaatsen om de fundering te verstevigen. In de ‘zone Bleus’ zijn mits de nodige stutwerken enkel de buitengevels blijven staan. Na de versteviging van de fundering met behulp van micropalen hebben we er nieuwe vloer- en dakplaten gestort. We hebben tevens een nieuwe traphal toegevoegd, die volledig is opgebouwd uit rode prefabbetonelementen. Tot slot hebben we de gerestaureerde ramen en deuren teruggeplaatst (waar nodig aangevuld met nieuwe varianten) en hebben we het geheel verder afgewerkt en ingericht. Kortom: het was een complexe operatie die veel verschillende uitvoeringen omvatte. Ook het feit dat we rond de beschermde industriële installatie moesten werken, maakte het er niet eenvoudiger op. En een geslaagd compromis vinden tussen de brandwerende bescherming van de bestaande structuur en het maximale behoud van het historische uitzicht was evenmin een sinecure. Desondanks zijn we tot een prachtig resultaat gekomen en kunnen we de restauratie van de stroopfabriek meer dan geslaagd noemen!”   

stoomstroomfabriek-4812-kopieren

Deze loopbrug verbindt de historische kern en het hoofdgebouw.