Tagarchief: Beliris

HET KLEINE ERFGOED VAN HET JUBELPARK WERD GERESTAUREERD

img1302-kopieren
Lees het gehele artikel

Beliris, het federale team ten dienste van Brussel, heeft de vele standbeelden, smeedijzeren omheining en andere erfgoedpareltjes dat het Jubelpark rijk is, gerestaureerd. Ons erfgoed, dat werd behandeld met respect voor hun historiek, wordt zo in een heel nieuw daglicht gesteld. Nog een mooi project op de conto van bouwheer Beliris, die de uitstraling van het Brussels Gewest, en dus ook van België, verbetert.

Beliris heeft de restauratie van de diverse kunstwerken in het Jubelpark beëindigd. De prachtige verzameling standbeelden van kunstenaars zoals Constantin Meunier, Charles Van der Stappen en Gustave Fontaine werden behandeld met verschillende methodes afgestemd op het materiaal van de respectievelijke beelden. Zo werd de Samson, het enige standbeeld van witte marmer, behandeld met een speciaal product dat het vuil uit de steen trok en het marmer van een beschermende laag voorzag.

De Beyaerttoren, de twee exedra’s en de grote balustrades langs de Ridderschapslaan werden gereinigd met microzandstraling en hersteld. Voor de Beyaerttoren werden ook 4 nieuwe waterspuwers naar oorspronkelijk model gehouwen.

Het paviljoen aan de ingang van het Jubelpark onderging een complete renovatie. Dit bouwwerk, dat ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van Luik in 1905 werd gebouwd als demonstratie van bouwmaterialen, had sterk geleden onder de tand des tijds. Het houtwerk werd zo veel mogelijk hersteld en waar nodig vervangen. Door de restauratie kent het paviljoen nu een tweede jeugd, en start het een nieuw leven als infopunt.

Meer dan een kilometer omheining werd gerestaureerd. De smeedijzeren hekken werden in zes fases gedemonteerd en overgebracht naar een gespecialiseerd atelier. Daar werden ze afgeschraapt, behandeld tegen roest, geschilderd met lijnolieverf en gepatineerd, waarna ze op hun oorspronkelijke plek werden teruggeplaatst.

Eerste minister Sophie Wilmès, bevoegd voor Beliris, is ingenomen met het resultaat van de restauratie: “Het Jubelpark is niet alleen een kunstwerk op zich met zijn majestueuze triomfboog, maar bezit ook talrijke architectonische pareltjes langs zijn paden. De renovatie en restauratie van dit kleine erfgoed draagt bij tot de schoonheid van het geheel. Beliris heeft nogmaals zijn knowhow gedemonstreerd door duurzaamheid te verzekeren in alle respect voor de origine van de werken.”

Het architectenbureau p.HD koos voor een aanpak waarbij het erfgoed hersteld werd met respect voor hun huidige toestand en hun duurzaamheid, uitgevoerd door aannemer Monument Vandekerckhove. Het totale budget bedroeg 2,7 miljoen euro.

Architectuurliefhebbers en fervente wandelaars zullen blij zijn te vernemen dat Beliris deze week een nieuw project startte: de triomfboog en de musea zullen letterlijk in de spotlights worden gezet. De verlichting op en rond de gebouwen wordt vernieuwd om hun architecturale kwaliteiten in de verf te zetten en een veiliger omgeving te creëren voor wandelaars.

Eerste minister Wilmès verheugt zich over de start van deze werken: “Het Jubelpark is niet alleen emblematisch voor Brussel, maar is ook een nationaal en internationaal symbool. Dit verlichtingsproject van Beliris zal het een nieuwe dimensie geven en tegelijkertijd volledig met zijn tijd meegaan: hedendaags, functioneel, gezellig en ecologisch. Een nieuwe uitstraling voor het Jubelpark, in elke zin van het woord.”

De werken, uitgevoerd door aannemer V.S.E. en studiebureau Jean-Pierre Majot, zullen zeker een jaar duren. In totaal werd er een budget van 1,6 miljoen euro voorzien, waarvan een kwart wordt gefinancierd door de Regie der Gebouwen, de eigenaar van de site.

Bouwvergunning aangevraagd voor state-of-the-art universiteitsgebouw Learning & Innovation Center

persbericht-lic_aanvraag-vergunning-4-kopieren
Lees het gehele artikel

Tussen de campussen VUB en ULB in Elsene zal over een paar jaar een nieuw gebouw verrijzen. Het Learning & Innovation Center combineert hoogtechnologische apparatuur met strategische indeling van de diverse lokalen om de kennisuitwisseling te ondersteunen. Vandaag werd de aanvraag voor de stedenbouwkundige vergunning ingediend.

Beliris, de federale bouwexpert voor Brussel, treedt op als bouwheer van het project. De studies werden uitgevoerd door de tijdelijke vereniging EVR architecten, A229, NEY+partners en Arcadis. Eens de bouwvergunning verkregen is, zullen de werken van start gaan. Deze zouden zo’n 2 jaar duren.

In het Learning & Innovation Center (LIC) zullen state-of-the-art studiefaciliteiten voorzien worden. De studenten van beide campussen zullen er terecht kunnen in diverse leeromgevingen: stille ruimtes voor individuele studie, lokalen om samen te werken, experience centers voor activiteiten van kleine groepen, actieve leerlokalen en ook de nieuwe bibliotheek. Daarnaast worden ook banden aangehaald met externe partners uit het bedrijfsleven via project- en exporuimtes. Zo houdt de academische wereld de vinger aan de pols in een snel veranderende wereld.

Het nieuwe studiecentrum zal symbool staan voor de hechte samenwerking tussen de VUB en de ULB. Verder wil het op alle vlakken een voorbeeldgebouw zijn: een duurzaam, energieneutraal gebouw opgetrokken in milieuvriendelijke materialen dat naadloos geïntegreerd is in het groene landschap, uitgerust met heel veel technische innovatie en performante ICT-toepassingen.

Dankzij de digitale tools zullen bezoekers toegang hebben tot wereldwijde kennisbronnen en contact kunnen nemen met gelijkgezinden van over de hele wereld. Het LIC zal zeven verdiepingen tellen, opgetrokken op een oppervlakte van 9.000 m2. In totaal zal er ruimte zijn voor 1.000 personen, waarvan 80% studenten, 10% academische staf en 10% externe bezoekers.