Tagarchief: GC-Architecten

Clean en hygiënisch binnen en buiten

belgosuc-beernem-gc-architecten-27-kopieren
Lees het gehele artikel

Hygiëne, efficiëntie en kwalitatieve materialen kenmerken het nieuwe productiegebouw van Belgosuc in Beernem. Hiermee bewijst de suikerproducent dat een industrieel gebouw niet saai hoeft te zijn. Als je tenminste de juiste en innovatieve middelen gebruikt …

Belgosuc is gespecialiseerd in de verwerking van geselecteerde natuurlijke suikers voor de bevoorrading van industrie en horeca. De suikerfabrikant kende de voorbije jaren een enorme groei en kocht in 2016 bijkomende terreinen aan de overzijde van de straat. Het aanvoelen dat uitbreiding noodzakelijk zou zijn, werd sneller dan verwacht waarheid. Voor het ontwerp van deze nieuwe productiesite sprak de firma GC Architecten aan. “Het uitgangspunt voor dit gebouw was het soort productie”, zegt architect en projectleider Dominique Degezelle. “Belgosuc zal er cassonade verwerken. Bij uitbreiding zullen er droge suikerspecialisaties bij komen. Vooral de vorm van het terrein was een uitdaging, aangezien we aan de slag moesten op een perceel met een beperkte breedte. Het resultaat is een industrieel gebouw van 76,5 op 30 meter, dat in technisch opzicht ondergronds verbonden is met het ‘moederhuis’ aan de overzijde van de straat. Deze oplossing via grondboringen bleek een financieel interessanter alternatief dan een bovengrondse verbinding.”

belgosuc-beernem-gc-architecten-11-kopieren

Het nieuwe gebouw van Belgosuc vormt een meerwaarde voor de hele industriezone.

 

Afwijken van klassieke constructies

Voor bedrijven in de voedingssector is hygiëne van levensbelang. Daar moet dan ook al in de ontwerpfase rekening mee gehouden worden. Hoeken en kanten die vervuiling in de hand kunnen werken, zijn te vermijden. Clean is het codewoord, en daar zorgde architect Dominique Degezelle zowel binnen als buiten voor. Door middel van een unieke, innovatieve oplossing slaagde hij erin om ruimte te besparen. “We kozen voor een zelfdragende structuur met holle, geïsoleerde wanden die ter plaatse opgestort zijn met beton”, zegt de architect. “Zo kwamen we aan een muuropbouw van 35 centimeter dik in plaats van 65 centimeter. Boven de betonsokkel is het gebouw bekleed met bardage nano van het Franse Bacacier, een mooi en hoogwaardig materiaal in een matte afwerking. Zo kreeg het een elegante, gepatineerde zinklook. Mede dankzij deze panelen en het aluminium schrijnwerk heeft het complex geen klassiek uiterlijk.”    

belgosuc-beernem-gc-architecten-3-kopieren

Binnen is alles strak afgewerkt met het oog op een perfecte hygiëne.

 

Aan de binnenzijde is tussen de dragende wanden een hoog vakwerk geplaatst voor de verdere dakafwerking. Daaraan is een verlaagd plafond opgehangen dat dienstdoet als werkvloer voor de technische installaties, terwijl de onderzijde een cleane plafondafwerking heeft. Binnen in de productieruimte zullen dus enkel verticale leidingen zichtbaar zijn vanuit het technisch niveau tot aan de productiemachines. Dit alles met het oog op een strakke look en in het belang van de hygiëne op de productievloer. De binnenwanden zijn afgewerkt met een hygiënische verf. Binnen deze cleane ruimte is op dit ogenblik de installatie van machines en technieken aan de gang. 

img_8675-kopieren

De realisatie van het nieuwe Belgosuc-gebouw nam ongeveer een jaar in beslag.

 

Meerwaarde creëren

Het architectenbureau stond Belgosuc niet alleen bij op bouwkundig vlak, maar verschafte ook advies over de elektriciteit en de HVAC. “Het gaat om een grote productieruimte, dus ventilatie is enorm belangrijk”, benadrukt Degezelle. “Daarnaast werd er ook nagedacht over de manier van verwarmen, gekoppeld aan warmterecuperatie. Fotovoltaïsche panelen zullen in de toekomst eveneens hun inbreng hebben in het energieverhaal.”

belgosuc-beernem-gc-architecten-9-kopieren

De technieken en de bijbehorende leidingen zijn netjes weggewerkt achter het hoge plafond.

 

GC Architecten is de huisleverancier voor de gebouwen van Belgosuc. Sinds Guido
Callens het bureau in 1981 opstartte, kende het een enorme groei. Vandaag telt het kantoor 22 architecten en ingenieurs. Ir. architect Bert Ghesquiere en zoon Frederik Callens, eveneens architect, staan mee aan het roer. GC-architecten is thuis in allerlei sectoren, doet eigen EPB-verslaggeving en heeft interieurarchitecten in dienst. Ze werkten onder meer voor Campina, Kaasmakerij Passendale en verschillende vleesverwerkingsbedrijven. Projectleider Dominique Degezelle is al sinds de beginjaren aan de slag bij GC Architecten en specialiseerde zich gaandeweg in industriële complexen, scholen en kantoorgebouwen. “Als je met innovatieve materialen werkt, hoeft een industrieel gebouw zeker niet saai te zijn. Ongetwijfeld hebben we ook in dit project een meerwaarde gecreëerd dankzij het concept en het materiaalgebruik – zowel voor de bouwheer als voor de industriële omgeving”, besluit Dominique Degezelle.
    

Inofec | Tielt – Nieuwbouw en renovatie verenigd

inofec-kopieren
Lees het gehele artikel

Inofec heeft een nieuwe thuis. Op de bedrijfssite in Tielt blies de specialist in kantoormeubelen een oud magazijn en een bestaande loods nieuw leven in. In combinatie met een nieuwbouwvolume beschikt Inofec nu over een moderne uitvalsbasis, inclusief aantrekkelijke showroom.

Kantoorruimte, magazijnen en een toonzaal die drie maal zo groot is als de huidige: een site van 16.000 vierkante meter biedt veel mogelijkheden. Via het behoud en de opwaardering van enkele bestaande volumes en een moderne nieuwbouw transformeerde GC-Architecten de voormalige Houtteman-loods tot een bedrijfsgebouw annex showroom met een hedendaagse uitstraling.

Van loods tot moderne showroom
Tot voor kort deden de gebouwen in kwestie nog dienst als tijdelijke locatie voor cultureel centrum Gildhof. Nog voor dat pop-upgebruik was het de vaste stek van Houtteman Bouwcentrum. De gebouwen dateerden uit de jaren 50. Bijgevolg volstond de bestaande toestand van de site niet om als uithangbord van Inofec te kunnen fungeren.

Toch ging Inofec niet resoluut voor een complete nieuwbouw. De oude toonzaal werd volledig gesloopt, maar het magazijn onderging een renovatie. Het oude magazijn werd volledig gestript en verbouwd tot showroom. Het dak werd geïsoleerd en de muren gezandstraald. Zo zijn de oorspronkelijke structuren blootgelegd en geven ze het interieur een industrieel tintje.

inofec_achterste-deel-showroom-_landscape-kopieren

Dankzij de grote raampartijen kijk je vanuit de showroom uit op de weidse vlakten.

 

Bedrijfsgebouw in het groen
De gerenoveerde showroom kreeg vloer­isolatie en vloerverwarming. Met een polybetonvloer en grote raampartijen waar de poortopeningen zaten, is het gedateerde magazijn nog amper herkenbaar. Het is getransformeerd tot hedendaagse showroom.

De nieuwe aanbouw voegt met zijn glasgevel aan de voorzijde een landelijk karakter toe. De glasgevel is geen louter stilistische keuze. Neen, hij heeft ook een functionele meerwaarde. Architect Bert Ghesquiere: “Er ontstaat een grote openheid. Achteraan kijk je uit op de velden. Met de glaspartijen creëerden we een volledige doorkijk. We trekken de groene omgeving door naar de binnenzijde van het gebouw, tot aan de ingang.”

inofec_achterkant-showroom-kopieren

Aan de achterkant van de showroom komt nog buitenmeubilair.

 

Efficiënte technieken
Bij een hedendaags bedrijfsgebouw horen milieuvriendelijke en energie-efficiënte technieken. In overleg met de bouwpartners koos Inofec onder meer voor ledverlichting en vloerverwarming. “Via geothermische warmtepompen gebruiken we energie uit de aardbodem”, zegt Niels De Four van MC Bouw, dat het volledige bouwtraject coördineerde. “In de showroom is het plafond in de nok wel 9 meter hoog. Dankzij de vloerverwarming kan Inofec een aangename temperatuur creëren zonder al te veel energie te verbruiken.”

Daken als verbindende factor
De architectuur van de nieuwe site speelt met het contrast tussen de openheid van het glas en gesloten, zwarte volumes. Zwarte lamellen breken de glasgevel. De nieuwbouw en het renovatiegedeelte vloeien binnen in elkaar over. Die eenheid wordt ook benadrukt in de buitenschil, met name via de vorm van de daken. “Het lessenaarsdak van de nieuwe toonzaal loopt omhoog naar de straat toe. Zo ontstaat er een aantrekkelijke gevel, maar tegelijk ook een natuurlijke verbinding met het achterliggende gebouw. Dat is namelijk ook voorzien van een lessenaarsdak, dat oploopt naar de achterkant en op het laagste punt de verbinding maakt met het dak van de nieuwbouw. Het resultaat is een harmonisch geheel met een tijdloze uitstraling”, besluit Bert Ghesquiere.