Tagarchief: Left/Upperleft

Licht en lucht legio

Lees het gehele artikel

Left en Upperleft zijn de nieuwste projecten in het kader van de verdere uitbouw van het zuidelijke deel van de Antwerpse Linkeroever tot blauwe woonomgeving. Ze drukken op geheel eigen wijze hun stempel op de omgeving, die een grondige metamorfose ondergaat.

Left/Upperleft is een onderdeel van de Regattasite. Vooruitzicht en AG Real Estate ontwikkelen deze site in joint venture. Algemeen aannemer Van Laere stond er al in voor de realisatie van meerdere projecten. Left/Upperleft is de eerste hoogbouw op deze site en daardoor een landmark voor de hele Linkeroever, ook dankzij de ligging vlak bij de huidige op- en afrit van de autosnelweg.

De gelijkvloerse voet van het gebouw heeft een grote vrije hoogte die tevens de helling van het terrein opvangt. Hier bevinden zich handelsruimtes, een wasserette, autodeelfaciliteiten en een ruime fietsenberging. “Centraal in het gebouw hebben we een grote open patio ingeplant, met in het midden ervan een organisch vormgegeven planten- en boomvak”, vertelt architect Reginald Schellen. “Het daglicht valt er binnen tot op de begane grond.”

Via de patio bereiken frisse lucht en daglicht het hart van het gebouw.

Gevelaccenten

In dit binnengebied bevinden zich onder meer de toegangen tot vier van de handelsruimtes en een buitentrap naar het gemeenschappelijke terras op de eerste verdieping. Aan een van de vier gevels ontsluit deze patio zich naar de straat toe. Daarmee maakt het gebouw de connectie met het openbaar domein. “Om de gebouwvoet extra te accentueren en te detailleren, werkten we met verspringende gevelsteenlagen, afgewisseld met accenten in aluminium gevelbekleding en grote glaspartijen”, aldus projectarchitect Tine van Loock (Schellen Architecten).

Innovatief woonconcept

De drie volgende bouwlagen en de voet vormen samen het sokkelvolume voor de bovenliggende torens. Ze bevatten studio’s en compacte appartementen, aangevuld met enkele ruimtes voor polyvalent gebruik (fitness, polyvalente ruimte …), die op de eerste verdieping gelinkt zijn aan het terras. Dit sokkelvolume plooit zich rond de patio. “Deze patio is het groene en zonovergoten kloppende hart van het project”, merken de architecten op.

Left mikt overwegend op een jong publiek. “Het gemeenschappelijke aspect van wonen staat er dan ook centraal: woonbeleving en -comfort, living with amenities & services. In workshops kozen de kopers voor de invulling van de polyvalente ruimtes met een keuken annex eetruimte, coworkingspace, een fitness- en een ontspanningsruimte. De gemeenschappelijke ruimtes, groenruimtes, terrassen, diensten en faciliteiten bieden de bewoners een ideaal platform voor het organiseren van een nieuwe ‘way of life’. Ze zijn ook toegankelijk voor de bewoners van Upperleft.”    

Gevelaccentuering met verspringende gevelsteenlagen, afgewisseld met aluminium gevelbekleding en grote glaspartijen.

Panorama’s

Upperleft is de naam van de tweede woontoren, die aannemer Van Laere op de sokkel optrok. “Eén toren is 40 meter hoog. Hij profileert zich niet alleen als landmark, maar ook als kopgebouw van de hele site”, zegt projectleider Geert Spits (Van Laere). “Daar bevinden zich ruimere en luxueuze appartementen met prachtige verzichten.” De combinatie Left/Upperleft telt in totaal 186 woongelegenheden.

Langs het noorden kijken de bewoners van de torens uit op natuurgebieden de Middenvijver en Het Rot, langs de zuidkant op het Galgenweel en de andere gebouwen van de Regattasite. “Binnenkort krijgen ze er een extra groene zone bij, wanneer de huidige op- en afrit wordt vervangen door een park van 18 hectare”, weet Spits.

De gemeenschappelijke ruimtes, groenruimtes, terrassen, diensten en faciliteiten bieden de bewoners een ideaal platform voor het organiseren van een nieuwe ‘way of life’.

Spelen met licht

Dankzij de hoge ramen baadt elke ruimte in het licht. Bovendien beschikt elk appartement over een ruim privéterras tot wel 100 m². “De glazen panelen aan de buitenkant zorgen voor afwisselende gevelbeelden en weerspiegelingen van de lucht. Ze garanderen heel het jaar door extra leefkwaliteit en bruikbaarheid op de terrassen, gezien hun functie als wind- en privacyscherm.

Schellen Architecten ontwierp drie tijdloze interieurstijlen, die de uiterlijke visuele kenmerken van het project doortrekken in de binnenafwerking. Left is al helemaal uitverkocht, in Upperleft zijn nog enkele units te koop.    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Regatta (Antwerpen)
  • Architect Schellen Architecten (Bonheiden), projectarchitecte Tine Van Loock en S3Architecten (Mechelen)
  • Hoofdaannemer(s) Van Laere (Zwijndrecht)