Tagarchief: Lootens

Bedrijfsfilosofie in driedimensionaal maatpak

OR—Lootens—HARELBEKE—057HR
Lees het gehele artikel

Voor het nieuwe gebouw van schrijnwerkspecialist Lootens vertrok architect Wim Lahousse vanuit de ziel van het bedrijf. Op basis van de bedrijfsfilosofie creëerde hij een ruimtelijk geheel dat de innovatieve producten van Lootens Evolis in de kijker zet. Het resultaat is een visitekaartje dat de werknemers verbindt en dat speelt met licht, zicht en ruimte.

Het DNA van het bedrijf – staal en aluminium – komt aan bod in het schrijnwerk.

Iedereen met hetzelfde respect behandelen. Het is een van de belangrijkste waarden van Lootens, een bouwbedrijf dat gespecialiseerd is in stalen en aluminium schrijnwerk. Toen het bedrijf na een overname een nieuw gebouw zocht om de activiteiten samen te brengen, vormde de bedrijfsfilosofie de basis van het ontwerp. “Dat is onze insteek: vertrekken vanuit de ziel van het bedrijf”, zegt Wim Lahousse van Or architecten. “Op basis daarvan realiseren we een driedimensionaal maatpak. Dat zorgt voor een veel beter gebouw, dat later ook niet meer verbouwd hoeft te worden.”

Or architecten sprong al in het oog met zijn realisatie voor Vanomobil langs de E17 in Deerlijk. Ook daar vertrok Wim Lahousse vanuit de workflow van het bedrijf. “Wat is het DNA? Welke structuur heerst er: hiërarchisch of horizontaal? Daar hecht ik veel belang aan.” Ook de producten spelen een centrale rol. Bij Vanomobil zijn dat de mobilhomes. Wim Lahousse liet ze op het dak plaatsen, evenals voor de beglaasde gevel, die hij 4 meter naar achteren schoof. “Dat maakt de façade veel sprekender”, zegt hij.

Er ontstond een driedimensionale structuur met transparante gevels waarin elke ruimte verbonden wordt door diepe perspectieven en dieptezichten.

Gebouw dat identiteit uitstraalt

Bij Lootens, op de bedrijvenzone Evolis in Harelbeke, ging Wim Lahousse op dezelfde manier te werk. “Aangezien Lootens een raamfabrikant is, wilden we een gebouw met veel glas realiseren. We voerden een grondige analyse uit om de werkpatronen zorgvuldig in kaart te brengen. Lootens is een horizontaal gestructureerd bedrijf, waarbij de verschillende functies binnen het geheel hun gelijke waarde hebben. Die identiteit wilden we tot uiting laten komen in het gebouw.”

Licht, zicht, ruimte, groen en sociaal verlangen waren de factoren waarmee de architect aan de slag ging. De beglazing was het middel om deze parameters met elkaar te verweven. Zo ontstond er een driedimensionale structuur met transparante gevels waarin elke ruimte verbonden wordt door diepe perspectieven en dieptezichten. “De combinatie van al deze kwaliteiten tilt
het bedrijfsgebouw naar een hoger niveau”, zegt Lahousse.

De ontvangstbalie bestaat uit warmgewalste staalplaten, die zorgvuldig verwerkt zijn tot het niveau van maatwerk.

Glasbladen van 9 meter lang

Concreet ontwierp Or architecten een bedrijfshal, opslagplaatsen en magazijnen van 3.522 vierkante meter, een administratief gedeelte van 1.399 vierkante meter, een demoruimte van 210 vierkante meter en geïntegreerde dakterrassen, patio’s en groenzones van 311 vierkante meter. “We hebben alle vormen van Lootens’ expertise in het gebouw verwerkt”, aldus de architect. “Dat gaat van glasbladen van 9 meter lang tot speciale deuren van 5 meter hoog. Lootens is een innovatief bedrijf dat in zijn testlabo vooruitstrevende producten ontwikkelt.”

Het DNA van het bedrijf – staal en aluminium – komt natuurlijk aan bod in het schrijnwerk. Het buitenschrijnwerk is volledig uitgevoerd in zwart aluminium en binnen is er sprake van een combinatie van staal en aluminium. Het resultaat is een opvallend gebouw met veel lichtinval en ruimte om een stimulerende werkomgeving te creëren. “Beneden bevinden zich het onthaal en de presentatieruimte, het testlabo, vergaderzalen, het magazijn en de opslagruimte. De ontvangstbalie bestaat uit warmgewalste staalplaten, die zorgvuldig verwerkt zijn tot het niveau van maatwerk.”      

Patio met boom 

Op de eerste verdieping liggen op één groot plateau alle kantoren voor de administratie en werfleiding. Op de derde bouwlaag is een grote ontvangstzaal voor productvoorstellingen en events ingericht, inclusief een ruim buitenterras. De drie verdiepingen staan in relatie met elkaar dankzij een patio waarin een grote boom is geplaatst. De patio is een lichtschacht die voor beleving zorgt. “Het is de katalysator van de verschillende functies”, zegt Wim Lahousse. “Van de bouwheer mochten we een doorgedreven lichtstudie maken. Door er een jaar mee bezig te zijn, konden we het verlichtingsplan en de architectuur optimaal op elkaar afstemmen.”

Kristof Devalckenaere – Beveiliging

Kristof Devalckenaere uit Anzegem stond in voor de volledige beveiliging van het bedrijfsgebouw van Lootens: van het alarmsysteem tot de branddetectie en camera-beveiliging. De ervaren professional installeerde 116 branddetectoren, zorgde voor bewegingssensoren in heel het gebouw en voorzag alle poorten en deuren van magneten. De camera’s kwamen op vraag van Lootens enkel rondom het bedrijf. “Ik heb nauw met de klant en de architect samengewerkt”, zegt Devalckenaere. “Qua moeilijkheidsgraad viel de opdracht mee, want de plannen zijn onveranderd gebleven. Ik ben van nul gestart en heb alle bekabeling zelf gedaan.” 

De gecertificeerde installateur plaatste de Bosch FPA 5000-detectoren in het valse plafond van iedere ruimte, conform de Belgische normen. Het beveiligingssysteem is de Satel Integra: een geavanceerd en slim systeem dat gemakkelijk te beheren en uit te breiden is. “Het is hetzelfde alarm dat Lootens gebruikt in zijn fabriek. Daardoor kan alles beheerd worden via één systeem”, aldus de beveiligings-specialist, die ook domotica en zonnepanelen installeert. 

Trappen Smet – Houten trap

Stijlvolle, comfortabele en veilige houten trappen zijn al dertig jaar het handelsmerk van Trappen Smet uit Zulte. Het familiebedrijf richt zich op de particuliere markt, maar maakt ook trappen en binnendeuren op maat voor bedrijven, winkels, apotheken enzovoort. “Voor Lootens ontwierpen we een houten Z-trap”, zegt Jasper Desmet, zoon van zaakvoerder Walter Desmet. “Het ging om een hoge trap met 24 treden in Franse eik. De Z-vorm zorgt voor een moderne look. Opvallend is dat de trap een uur lang brandwerend is, wat weinig mensen verwachten van een houten trap.” Trappen Smet deed alles zelf: van ontwerp tot plaatsing. De productie gebeurde in hun eigen atelier met modern machinepark. “Omdat een trap volgens de wetgeving niet meer dan zeventien treden aan één stuk mag tellen, plaatsten we twee keer een bordes. Daardoor loopt hij ook gemakkelijker.” Ondanks de hoogte van 4,22 meter en de breedte van 1,11 meter verliep de plaatsing vlot. “We houden van uitdagende projecten”, besluit Jasper Desmet. 

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Lootens Evolis (Harelbeke)
  • Architect Or architecten (Gent)
  • Hoofdaannemer(s) Willy Naessens Group (Wortegem-Petegem)

Fraai schrijnwerk versterkt bezoekerservaring

DSC_0255
Lees het gehele artikel

Met flair zelfs, want op ingenieuze wijze versterken deze materialen de bezoekerservaring. In eerste instantie door het visuele effect van de nieuwbouw, maar eveneens als accent in het totaalplaatje van het interieur. Lootens mag zichzelf een schouderklopje geven voor deze perfecte evenwichtsoefening tussen oud en nieuw. 

Complexe projecten met maximale beglazing in stalen binnen- en buitenschrijnwerk: dat is de nichemarkt waarop Lootens zich sinds 2000 toelegt. “Dankzij de integratie van Halsberghe in onze groep bekleden we eveneens een toppositie in de markt van premium aluminiumschrijnwerk”, vertelt gedelegeerd bestuurder Jan Lootens. “Telkens weer maken we uitdagende architectonische concepten uitvoerbaar, zowel in particuliere woningen als utiliteitsgebouwen. Een andere troef is dat we, indien gewenst, met inbraak-, brand-, kogel- en/of explosiewerend glas werken. Vandaar ook dat we een mooie rol kregen toebedeeld bij de renovatie van de Sint-Baafskathedraal.”

Ook de verticale stalen kolommen in het nieuwe gedeelte zijn bekleed met messing.

Bravourestuk

Lootens is trots op de L-vormige bronzen gordijngevel van de nieuwe circulatieruimte. “Dat is echt wel een bravourestuk geworden”, vertelt Jan Lootens. “Enerzijds vanwege de beperkte ruimte waarin deze moest worden geïnstalleerd. Anderzijds omdat dit nieuwe gedeelte perfect moest aansluiten op de kathedraal. Bovendien waren heel wat verschillende partijen bij de realisatie van dit nieuwe gedeelte betrokken, wat de nodige planningsperikelen met zich meebracht. Niette-min slaagden we er met zijn allen in om een mooie en vooral veilige gordijngevel op te leveren.

Lootens plaatste eveneens de schuifdeurgehelen in messing in de crypte en zorgde voor de messingbekleding van de verticale stalen kolommen in het nieuwe gedeelte. Daarnaast maakten we een nieuw deurgeheel en een rond raam in de noodgodskapel. Tot slot fabriceerden we voorzetramen in inox voor de crypte en het kapittelhuis, teneinde dubbel glas te kunnen plaatsen zonder aan de oorspronkelijke vorm te raken.”  

“Complexe projecten met maximale beglazing in stalen binnen- en buiten-schrijnwerk zijn onze specialiteit”