Tagarchief: Maaslands Huis

Stijlvolle mix van nieuwbouw en renovatie siert Europaplein

°Europaplein-Eisden-5595-1022
Lees het gehele artikel

Wie denkt dat sociale woningbouw en esthetisch vernuft niet samengaan, moet dringend een kijkje gaan nemen in Maasmechelen. Maaslands Huis investeerde er in de renovatie van veertig bestaande wooneenheden en de bouw van 29 nieuwe, energiezuinige appartementen die geschikt zijn voor levenslang wonen. Dit resulteerde in een stijlvol geheel dat sterk in het oog springt en de nabije omgeving een nieuw elan geeft.

Het fraaie nieuwbouwgedeelte bestaat uit drie entiteiten die de verbinding maken met het bestaande volume.

Renovatie van een bestaand appartementsgebouw en realisatie van een aanpalende nieuwbouw met ondergrondse parking aan de achterzijde van het Europaplein: dat was de uitdaging die architectenbureau Dirk Jacobs & Partners en hoofdaannemer Dethier aangingen. Naast het bestaande volume, waarvan het gelijkvloers was voorbehouden voor de voormalige maatschappelijke zetel van sociale huisvestingsmaatschappij Maaslands Huis, bevond zich een ondergrondse parkeergarage met twintig standplaatsen. Deze maakte plaats voor een nieuwe ondergrondse parking met een verdubbelde capaciteit. Daarboven verrees een fraai nieuwbouwgedeelte dat uit drie entiteiten bestaat: een verheven volume met vijftien appartementen (drie bouwlagen), een scharniervolume met tien appartementen op de hoek van de Lindelaan en de Europapleinstraat (zes bouwlagen) en een verheven schakelvolume met vier appartementen langs de Lindelaan (vier bouwlagen) dat voor de verbinding met het bestaande gebouw zorgt. Dit laatste werd gestript, volledig heringedeeld en integraal in een nieuw kleedje gestopt, zodat het voortaan onderdak kan bieden aan diverse doelgroepen.

Zwevende nieuwbouw

Na de afbraak van de bestaande ondergrondse parking startte Dethier met de realisatie van de nieuwbouw met ruimere ondergrondse parkeergelegenheid. Het prominente hoofdvolume springt meteen in het oog dankzij zijn afgeronde kopgevel. Bovendien rust het op pijlers en lijkt het als het ware boven het maaiveld te zweven. “Dit laatste had enkele bouwkundige consequenties”, vertelt Joost Hermans, bouwgenoot en werfleider bij Dethier. “Zo zijn er in het plafond boven het vrijgemaakte gelijkvloers gigantische stalen HD-profielen verwerkt. We hebben ze tot in het kleinste detail uitgetekend in BIM, inclusief de nodige uitsparingen voor de aanwezige technieken. Hoewel we als bouwbedrijf al heel wat watertjes doorzwommen hebben, was dat voor ons een primeur. Qua gevelafwerking is er geopteerd voor twee soorten gevelsteen in combinatie met verticale Tectiva-platen van Equitone. Zo valt het gebouw meteen op wanneer je de hoek omdraait.”

Qua gevelafwerking is er geopteerd voor twee soorten gevelsteen in combinatie met verticale Tectiva-platen.

Intensieve renovatie

Nadat het nieuwbouwgedeelte klaar was, schakelde Dethier over op de renovatie van het bestaande gebouw. “We zijn gestart met de afbraak van het dak en zijn zo verdieping per verdieping gezakt, waarbij we de bestaande indeling en de volledige vloeropbouw verwijderd en vernieuwd hebben”, legt Joost Hermans uit. “Daarnaast hebben we de inpandige terrassen uitgebroken en bijkomend geprefabriceerde terrassen – bestaande uit gegalvaniseerde stalen profielen met traanplaten als vlonders – bevestigd aan de bestaande betonstructuur. De buitenschil hebben we aangevuld met een gevelsysteem van Nelissen Steenfabrieken (isolatie + steenstrips van 2 cm dik), dat dezelfde kleuren heeft als de gevels van de nieuwbouw. Zo ontstond er één harmonieus geheel. Op het gelijkvloers zijn bergingen en een conciërgewoning ingericht. Het was een hele operatie om alle bouwmaterialen op hun plaats te krijgen – denk onder meer aan de Ytong-cellenbetonblokken voor de nieuwe binnenwanden – en ook de planning en coördinatie moesten uiteraard tot in de puntjes kloppen, zodat de ‘flow’ op de werf optimaal was. Dit alles maakte het best intensief, zeker in combinatie met de minderhindermaatregelen voor de bewoners.”    

De capaciteit van de ondergrondse parking is verdubbeld.

Tijdswinst dankzij leanplanning

Joost Hermans en zijn collega’s bij Dethier houden positieve herinneringen over aan dit prestigeproject. “We werken regelmatig voor Maaslands Huis. Een kilometer of twee verderop zijn we bijvoorbeeld ook bezig met de energetische renovatie van enkele woningen. De verstandhouding was dus uitstekend, net als met architect Dirk Jacobs. Corona gooide aanvankelijk wat roet in het eten, maar dat hebben we gecompenseerd door met een uitgekiende leanplanning te werken. Met succes, want de oplevering is uiteindelijk zelfs enkele weken vroeger gestart dan voorzien. Hét bewijs dat onze gekende aanpak – samen slimmer bouwen – wel degelijk zijn vruchten afwerpt. Dat het complex dankzij de grondige make-over een echte eyecatcher geworden is, maakt deze referentie eens zo bijzonder voor ons!”    

Janssen PAC – Aluminium buitenschrijnwerk

Het aluminium buitenschrijnwerk van het Maaslands Huis-complex aan het Europaplein in Maasmechelen werd geplaatst door Janssen PAC uit Bree. “De voornaamste uitdaging schuilde in bepaalde aansluitingen”, vertelt zaakvoerder Pascal Janssen. “In het renovatiegedeelte hebben we onze ramen tegen de gestripte gebouwstructuur geplaatst, waarna er een nieuwe gevel met isolatie en steenstrips rond is gebouwd. In de nieuwbouw is een specifieke gecoate vloerafwerking gebruikt op de terrassen. Daarvoor hebben we samen met hoofdaannemer Dethier en Maaslands Huis een gepaste aansluiting gezocht. Voorts zit er ook brandwerend schrijnwerk in. Alle details zijn vooraf minutieus uitgetekend en geoptimaliseerd. Daar hebben we in het voortraject heel wat werk in gestoken. Zowel met Maaslands Huis als Dethier – denk ook aan Bergerheide in Peer, Coëme in Sint-Truiden, WZC Damiaan in Tremelo en nog vele andere werven – hebben we in het verleden al meermaals samengewerkt. Onze verstandhouding is uitstekend. Ze weten dat we de vooropgestelde planning strikt nakomen en dat we steevast een kwalitatief eindresultaat afleveren. Dat we eveneens ervaring hebben met BIM en lean, is zeker ook een sleutel tot succes. We zijn een vaste waarde op de projectmarkt (appartementen, woonzorgcentra, scholen, sporthallen …), maar ook particulieren komen via mond-tot-mondreclame bij ons aankloppen. Iedereen kan rekenen op onze professionele service!”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Maaslands Huis (Maasmechelen)
  • Architect Dirk Jacobs Architect & Partners (Maasmechelen)
  • Hoofdaannemer(s) Dethier (Alken)