Tagarchief: ’t Vliegertje

Hoogtechnologische HVAC-installaties garanderen optimaal leerklimaat

stallo-085140-kopieren
Lees het gehele artikel

In ’t Vliegertje staat duurzaamheid centraal. Vandaar dat er ook qua verwarming, koeling en verluchting naar de meest energie-efficiënte oplossingen werd gezocht. Het bouwteam deed hiervoor een beroep op Stallo uit Laarne, al meer dan vijftien jaar een vaste waarde als het over complexe en hoogtechnologische HVAC-installaties gaat. En het resultaat mag er wezen, want de gekozen oplossing speelt perfect in op de noden en behoeften van een onderwijsinstelling.

Als onafhankelijke speler op de markt kan Stallo steevast de beste oplossing voor elke toepassing selecteren. Deze aanpak loont, want tal van bouwheren kwamen doorheen de jaren aankloppen bij deze HVAC-expert. “Al onze klanten zijn even belangrijk”, vertelt zaakvoerder Antoine Raman. “Maar op enkele referenties zijn we wel bijzonder trots. Denk maar aan het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren, het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Gent, de 650 studentenkamers, het auditorium en de cultuurtoren van de VUB in Brussel … Vaak worden we voor ietwat complexere opdrachten ingeschakeld, zoals woonzorgcentra, cinema-complexen, laboratoria en natuurlijk ook scholen.”

Er is geopteerd voor twee luchtgroepen van 15.700 m³/h – 63 KW voor de lagere school en 6.500 m³/h – 27 KW voor de kleuterschool.

 

Warmte en verse lucht

Stallo werkte voor dit project nauw samen met studiebureau BOTEC. Samen dokterden ze een oplossing uit waarbij het geheel verwarmd wordt door twee condenserende gasketels van 110 kW. “Een goede ventilatie is cruciaal in scholen”, vertelt Antoine Raman. “Verse lucht is immers belangrijk voor de concentratie. Vandaar dat er geopteerd is voor twee luchtgroepen van 15.700 m³/h – 63 KW voor de lagere school en 6.500 m³/h – 27 KW voor de kleuterschool. De slaapzaal van het internaat voorzagen we van een warmteterugwinningsunit met een kruisstroomwisselaar van 1.300 m³/h en een rendement van 79 %. Belangrijk is dat de hele installatie wordt aangestuurd via een gesofisticeerde automatische regeling. Dit garandeert een energiezuinige werking, terwijl de leraars zich niet meer moeten bezighouden met verwarming of ventilatie aan- of uitschakelen.”   

Flexibele school dankzij Design & Build

het-vliegertje-03-kopieren
Lees het gehele artikel

Met ’t Vliegertje heeft Deurne er een gloednieuwe kleuter- en lagere school bij. Het is een gebouw dat zowel esthetisch als energetisch en functioneel hoge ogen gooit. Het is ontworpen als een scharnierpunt in de woonwijk en manifesteert zich als een sculptuur die de omliggende gebouwen op architecturale wijze aan elkaar lijmt. Flexibiliteit was het uitgangspunt, wat zich weerspiegelt in een binneninrichting met tal van multifunctionele tussenruimtes.

De nieuwe school is een breed drieledig complex met aan de ene kant een volume voor 192 kleuters
en aan de andere kant, boven op de refter, een lagere school voor 288 leerlingen. Beide worden op de hoek aan elkaar gelinkt met een inkomzone, de sporthal, kantoren en de leraarskamer. “Door drie bouwtypologieën te combineren, neemt het gebouw naargelang de locatie een andere gedaante aan. Op deze manier integreert het zich naadloos in de omgeving en profileert het ook zijn publieke karakter”, vertelt Olaf Koulen van BULK architecten.

het-vliegertje-09-kopieren

De nieuwe school is een breed drieledig complex, waarvan de twee uiterste vleugels onder meer aan elkaar gelinkt worden door een sporthal op de hoek.

 

Flexibel en duurzaam

Het geheel is opgetrokken in een betonstructuur en afgewerkt met een combinatie van rode baksteen en enkele accenten van witte geglazuurde bakstenen, wit zichtbeton en licht aluminium schrijnwerk. Gele luifels bieden beschutting tegen de zon en geven het gebouw een speelse visuele toets. “Op een creatieve manier is er ruimte voor rustige plekken voorzien”, vervolgt architect Olaf Koulen. “Zo zijn de gangen een stuk breder dan normaal, waardoor ze ook als speel- en leerzones kunnen fungeren. Aanpasbaarheid was een belangrijk uitgangspunt in het ontwerp, waardoor de school een erg toekomstgerichte inrichting heeft. Ook op het vlak van duurzaamheid kan ze de tand des tijds doorstaan. ’t Vliegertje is bijna zonder koudebruggen ontwikkeld, en er ging heel wat aandacht naar de luchtdichtheid. Daarnaast is er gekozen voor lagetemperatuur-verwarming, warmtewielen, belastingafhankelijke luchtdebieten, ledverlichting, aanwezigheids-detectie, kraanwerk met drukknoppen …”

Volgens de bouwteamformule

’t Vliegertje is het resultaat van een Design & Build-aanpak waarbij BULK architecten en Van Roey samenwerkten als ‘bouwteam’. “Binnen een vooraf vastgelegde kostprijs hebben we samen een vooruitstrevend gebouw ontworpen dat perfect inspeelt op het eisenprogramma”, vertelt Ben Lotry, senior projectleider bij Van Roey. “Wij waren natuurlijk ook verantwoordelijk voor de uitvoering, weliswaar met enkele vastgelegde nevenaannemers. Al het metselwerk en de bekistingen zijn met eigen arbeiders gerealiseerd, maar de rest hebben we in handen van bekwame onderaannemers gegeven, waaronder ook enkele andere bedrijven van onze groep. Zo werd Staalbeton ingeschakeld voor de prefabelementen, de wapening, de handgrepen en divers maatwerk. Vanhout.pro zorgde dan weer voor al het meubilair.”

het-vliegertje-24-kopieren

Het geheel is opgetrokken in een betonstructuur en afgewerkt met een combinatie van rode baksteen en enkele accenten van witte geglazuurde bakstenen, wit zichtbeton en licht aluminium schrijnwerk.

 

Tegen de klok

De allergrootste uitdaging was de planning: in augustus werden de palen geboord en exact twaalf maanden later moest de school klaar zijn. “Ook op technisch vlak waren er enkele bijzondere uitdagingen, zoals het metselwerk dat grotendeels in het zicht bleef en dat dus volgens de regels van de kunst moest worden uitgevoerd”, vervolgt Ben Lotry. “Voorts golden er strenge eisen inzake luchtdichtheid, brandveiligheid, akoestiek en flexibel ruimtegebruik. Het waren vele puzzelstukjes die in elkaar moesten worden gepast. Gelukkig hebben we intussen flink wat ervaring met dergelijke projecten en het werken in bouwteam. Met als resultaat een geslaagd project, waar zowel wijzelf als de architect en de bouwheer trots op zijn.”