De bouwsector wordt deze dagen overspoeld door een heuse digitaliseringsgolf. Ook BE-CERT laat zich niet onbetuigd, want het welbekende certificatieorganisme voor stortklaar beton en de bijbehorende grondstoffen ontwikkelde een nieuw Extranet om voortaan alles nog sneller en efficiënter te laten verlopen. Directeur Caroline Ladang en projectcoördinator Yves Dugauquier geven tekst en uitleg: “De gegevens waren al beschikbaar, het kwam er enkel nog op aan om ze op een gebruiksvriendelijke manier aan te bieden. Dat is bij deze het geval …”
Caroline Ladang: “Bij BE-CERT spitsen we ons niet alleen toe op de CE-markering, maar ook op vrijwillige merken zoals BENOR. In het kader daarvan kregen we van overheden en andere gebruikers al geruime tijd de vraag om veel meer informatie digitaal beschikbaar te stellen. Ook de communi-catie met de producenten – de eigenlijke certificaathouders – was aan vernieuwing toe, want voordien verliep alles via de papieren weg.”
Yves Dugauquier: “Je moet weten dat we op jaarbasis meer dan duizend certificaten aanmaken en verdelen. Bovendien worden ze elk jaar hernieuwd. Begin 2019 hebben we beslist om dit voor het eerst via een digitaal platform te doen, en zo is de bal aan het rollen gegaan. Voortaan kunnen gebruikers snel en efficiënt allerhande info raadplegen en kunnen producenten hun (geactualiseerde) certificaten gewoon downloaden via ons Extranet, met behulp van eigen logingegevens. Dit alles zorgt voor een kleinere administratieve last en een snellere, nauwkeurigere werking.”
Caroline Ladang: “Het is belangrijk dat ze bepaalde zaken op een betrouwbare manier kunnen natrekken. Is een betoncentrale waarmee ze willen werken bijvoorbeeld al dan niet BENOR-gecertificeerd? Tot nog toe stelden we noodgedwongen pdf-lijsten op met gecertificeerde producten en certificaathouders. Dat was omslachtig, want voor elke kleine wijziging moesten we een nieuwe lijst opstellen en publiceren. Dat is voortaan uit den boze, want ons nieuwe Extranet beschikt over een handige zoekfunctie. Bovendien komen de gegevens rechtstreeks uit onze databank, waardoor ze altijd up-to-date zijn. In plaats van ellenlange lijsten af te speuren, kunnen architecten en aannemers voortaan gewoon zoeken op naam, product, beton-categorie of andere parameters. In de toekomst zullen we dit ook koppelen aan locatiegegevens, zodat je bijvoorbeeld alle betoncentrales in een straal van x-aantal kilometer kan opsnorren.”
Yves Dugauquier: “Architecten en aannemers kunnen via enkele muisklikken te weten komen welke productie-eenheden gecertificeerd zijn voor beton, cement, kalk, granulaten, zand, metselmortel, enzovoort. Ook alle reglementen zijn handig gerangschikt per sector en publiek beschikbaar via ons nieuwe extranet. De meerwaarde daarvan is zeker niet te onderschatten. Alles is nu veel overzichtelijker.”
Caroline Ladang: “De basis oogt mooi, maar er is zeker nog ruimte voor optimalisatie. Zo zullen de certificaten van producenten, die voorlopig enkel te raadplegen zijn via het ‘private gedeelte’, op termijn misschien ook beschikbaar worden voor het brede publiek, zoals in het buitenland al de norm is. En zodra de overkoepelende databank voor alle certificatie-instellingen een feit is, zullen we ons Extranet daarop aansluiten.”
Yves Dugauquier: “In de toekomst zullen producenten via hun eigen account ook facturen en inspectie-verslagen kunnen raadplegen. De beslissingen van het tweewekelijkse certificatiecomité, die momenteel meegedeeld worden per brief, zouden over maximum twee jaar ook beschikbaar moeten zijn via het Extranet. Het is alleszins de bedoeling dat de admini-stratieve ‘flow’ die certificatie met zich meebrengt zo snel mogelijk volledig digitaal verloopt. De ontwikkeling van ons Extranet was een werk van lange adem, maar zeker de moeite waard! Dat we voorlopig
weinig vragen of opmerkingen krijgen, bewijst dat het al meteen op punt staat!”
Het nieuwe BE-CERT Extranet vind je op
Neem dan rechtstreeks contact op met PROCERTUS.
Contact opnemen