Platform voor de bouw
Digitalisering en duurzaamheid troef dankzij Q2B en nieuwe betonnormen
Digitalisering en duurzaamheid zijn twee belangrijke prioriteiten voor BE-CERT.

Digitalisering en duurzaamheid troef dankzij Q2B en nieuwe betonnormen

Als certificatie-instelling voor stortklaar beton, mortel en de bijbehorende grondstoffen zet BE-CERT al enkele jaren sterk in op digitalisering. Na de ontwikkeling van het BE-CERT Extranet is de aansluiting aan het gloednieuwe Q2B-platform een tweede mijlpaal op korte tijd. Bouwheren en aannemers vinden er alle gecertificeerde producten in één gebruiksvriendelijke databank. Daarnaast zijn er het voorbije jaar ook weer mooie stappen vooruit gezet op het vlak van duurzaamheid, met de nieuwe normen in de betonsector (NBN B 15-001 en NBN B 15-105) als voornaamste exponenten.

Ook met betrekking tot duurzaamheid leverde BE-CERT de voorbije maanden wederom grote inspanningen.

Het Q2B-platform, waarbij ‘Q2B’ voor ‘Quality to Build’ staat, bundelt alle in België gecertificeerde bouwproducten. De kwaliteitsmerken in kwestie zijn BENOR, COPRO en ATG. Bouwheren en aannemers kunnen zoeken op basis van product of producent en kunnen via enkele muisklikken alle bijbehorende informatie raadplegen: product- en producentgegevens, certificaat, technische fiche, reglementen … BE-CERT was via vzw BENOR nauw betrokken bij dit opzet en koppelde uiteraard ook zijn eigen data aan het platform. “Er circuleren zoveel verschillende bouwproducten op de markt dat het niet altijd eenvoudig is om het bos door de bomen te blijven zien. Het Q2B-platform is in dat opzicht een handige leidraad voor gebruikers die een beroep willen doen op producten met een kwaliteitsgarantie”, vertelt Caroline Ladang, directeur bij BE-CERT.

“Het Q2B-platform is een handige leidraad voor gebruikers die een beroep willen doen op producten met een kwaliteitsgarantie”, vertelt Caroline Ladang.

Complementair met Extranet

De introductie van Q2B kwam er kort na de lancering van het BE-CERT Extranet. Zitten beide platformen niet in elkaars vaarwater? “Neen, integendeel: ze zijn uiterst complementair”, antwoordt Caroline Ladang stellig. “Q2B richt zich expliciet naar gebruikers, terwijl ons Extranet vooral geschikt is voor certificaathouders. Al zijn de voordelen in beide gevallen wel identiek: een kleinere administratieve last en een snellere, nauwkeurige werking. Zowel Q2B als het BE-CERT Extranet kaderen in een groot meerjarenplan om de administratieve ‘flow’ die certificatie met zich meebrengt op termijn volledig digitaal te laten verlopen. In de nabije toekomst willen we daar nog verdere stappen in zetten. Keurings- en auditverslagen zouden daags nadien digitaal raadpleegbaar moeten zijn. En in plaats van de resultaten van laboproeven manueel in te geven en door te sturen, willen we ze zo snel mogelijk ter beschikking stellen via ons Extranet. Hetzelfde geldt voor de kalibratie-verslagen van de afdeling metrologie, die binnenkort terug te vinden zijn op ons Extranet en dus niet langer zullen moeten worden rondgestuurd per post of via mail. Een ander project dat in de pijplijn zit, is het beheer van laboratoria. Zo zullen certificaathouders snel kunnen nagaan welke labo’s geaccrediteerd zijn voor welke proeven binnen een certificatietraject. En ook de uitnodigingen en documenten die verband houden met de vergaderingen en commissies die BE-CERT in goede banen leidt, willen we groeperen op ons Extranet. Kortom: onze digital shift is nog lang niet voltooid!”

Waar Q2B zich expliciet richt naar gebruikers, is het BE-CERT Extranet vooral geschikt voor certificaathouders.

Beton met alternatieve grondstoffen

Ook met betrekking tot duurzaamheid leverde BE-CERT de voorbije maanden wederom grote inspanningen. “Begin juli werd de nieuwe Belgische betonnorm NBN B 15-001 gepubliceerd, waar BE-CERT nauw bij betrokken was”, legt Caroline Ladang uit. “In de vorige versie van deze norm werd reeds verwezen naar de norm NBN B 15-100 met betrekking tot alternatieve bindmiddelen en in de nieuwe versie komt daar de verwijzing naar de eveneens in juli gepubliceerde parallelle norm NBN B 15-105 voor inerte materialen bij. Deze laatste twee definiëren een methodologie om de duurzaamheid en de gebruiksgeschiktheid van beton met alternatieve grondstoffen te kunnen aantonen. Een betonproducent kan met deze methodologie aan de slag voor de productie van beton met een hoger gehalte aan gerecycleerde beton- en menggranulaten dan wat de betonnorm actueel toelaat. De methodologie kan daarnaast ook toegepast worden voor bijvoorbeeld gerecycleerd zand, dat buiten het toepassingsgebied van de betonnorm valt. Dat is een belangrijke nieuwigheid in het kader van duurzaamheid, want er wordt volop gezocht naar alternatieven voor inerte materialen, vermits hun voorraad niet onuitputtelijk is. Zo evolueren we beetje bij beetje naar een duurzamere (bouw)wereld!”    

Heeft u vragen over artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met PROCERTUS.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Adres Jules Bordetlaan 11
1140 Evere
België
Telefoonnummer +32 2 234 67 60 E-mailadres [email protected] Website procertus.be

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?