Platform voor de bouw
Landmeting in het BIM-tijdperk
In de afgelopen jaren is de precisie zeer snel geëvolueerd, van grove metingen tot metingen tot op de millimeter nauwkeurig (project: Oosterweelverbinding in Antwerpen).

Landmeting in het BIM-tijdperk

Maatvoering op de bouwplaats is zelden het onderwerp van gesprek wanneer we het hebben over bouwkwaliteit. Het komt slechts sporadisch aan bod bij seminars en in publicaties. Toch is maatvoering vaak het begin van een verhaal van ‘kleine oorzaken met grote gevolgen’.

Steven Buytaert, gedelegeerd bestuurder bij Landmeetkunde & Expertiseburo Teugels: “Gelukkig worden steeds meer architecten en ingenieursbureaus zich bewust van deze uitdaging en schakelen ze een landmeter in om het bouwterrein op te meten, inclusief de configuratie, hoogtes, wegen en aangrenzende gebouwen.”

Een landmeter vertaalt wat de architect heeft uitgetekend naar de reële situatie (project: Ghelamco Arena in Gent).

Projecten spreken tot de verbeelding

“Wij zijn eigenlijk nog een puur landmetersbureau”, zegt Steven Buytaert. “Met als werkgebieden topografie en de expertises zelf, uiteraard. Voor deze laatste beschikken we over een aparte afdeling die gebouwenstaten, plaatsbeschrijvingen enzovoort uitvoert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de staat van een magazijn of kantoorgebouw voor en na verhuur. Ook spoormeten behoort tot onze specialisaties, waarmee we berekenen waar precies trein- en/of tramsporen moeten komen. Tot slot heb je het zogenaamde bouwmeten, waarbij we de aannemer assisteren. Wij kijken wat de architect heeft uitgetekend en ‘vertalen’ dit dan naar de reële situatie. Volgend jaar kunnen we overigens laten optekenen dat we vijftig jaar ervaring verzameld hebben. Een hele prestatie! Ook sommige van onze projecten, zoals de Oosterweelverbinding in Antwerpen en de Ghelamco Arena in Gent, spreken tot de verbeelding.”

Evolutie van meetinstrumenten

“Dankzij de vooruitgang in meetinstrumenten – met drones en scanners als belangrijke exponenten – kunnen we vandaag zelfs de meest complexe metingen en positioneringen nauwkeurig uitvoeren. In de afgelopen jaren is de precisie overigens zeer snel geëvolueerd, van grove metingen tot metingen tot op de millimeter nauwkeurig. Zo zie je dat steeds meer aannemers en architecten vragen om een 3D-puntenwolk met coördinaten van de ingemeten omgeving aan te maken. Die kunnen ze dan koppelen aan hun eigen BIM-modellen, om daar vervolgens alles uit te halen wat ze nodig hebben. Als landmetersbureau spelen we perfect in op deze evolutie, en dat komt bouwheren alleen maar ten goede”, besluit Steven Buytaert.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?