BIM-kennis koppelen aan (bouw)technische knowhow: dat is in een notendop de corebusiness van Onebim, dat in 2020 het levenslicht zag. Amper drie jaar later kan de zevenkoppige onderneming al heel wat adelbrieven voorleggen, zowel op het vlak van projectontwerp als projectmanagement. “Onze missie is duidelijk: met behulp van BIM en digitalisatie bouwprojecten structureren en vlotter laten verlopen”, zegt partner en BIM-manager Nick Wostyn.
Wie er al mee gewerkt heeft en de bijbehorende voordelen heeft ervaren, weet: ‘BIM is here to stay’. Helaas zijn er nog heel wat bouwheren en architecten die er onvoldoende voeling mee hebben, niet over de vereiste tijd en/of mankracht beschikken en worstelen met de complexiteit van de BIM-technologie, die uiteraard voortdurend blijft evolueren. Gelukkig kunnen zij rekenen op Onebim, dat hen op onafhankelijke basis ondersteunt en ontzorgt. “Een van onze voornaamste troeven is dat we onze BIM-kennis kunnen koppelen aan bouwtechnische bagage. Een combinatie die zeldzaam is in de sector”, benadrukt Lode Declerck, bestuurder bij Onebim. “Ons doel is om bouw- en architectuurprojecten naar een hoger niveau te tillen. Ook in het kader van wedstrijddossiers waarin bepaalde BIM-eisen opgelegd worden, kunnen we een aanzienlijke meerwaarde bieden. Belangrijk om weten: we werken altijd in teamverband en ondersteunen alle betrokken partijen, zodat ze het BIM-model vlot en efficiënt kunnen raadplegen en benutten.”
Onebim spitst zich toe op twee specialisaties: projectontwerp en projectmanagement. “Onder projectontwerp verstaan we niet alleen het modelleren van nieuwbouwprojecten zoals grote appartementsgebouwen, studentenhuisvesting en kantoorcomplexen, maar ook complexe renovatiedossiers, waarbij we onder meer de fasering van de werken kunnen optimaliseren. Voor de aanvraag van de omgevingsvergunning verifiëren we ontwerpen op technisch en budgettair vlak, om ze nadien mee uit te werken tot een nauwgezet aanbestedings- en uitvoeringsdossiers”, legt Nick Wostyn uit.
“Bij projectmanagement begeleiden we bouwheren die hulp kunnen gebruiken om hun projecten (BIM-)technisch te stroomlijnen. We stellen een afsprakenkader en standaardprocessen op, verzamelen alle cruciale data, plannen en documenten, coördineren en combineren de 3D-modellen van de betrokken bouwpartners in één centraal BIM-model om eventuele clashes te detecteren … Door samen naar oplossingen te zoeken, vermijden we heel wat problemen die in de uitvoeringsfase kunnen leiden tot faalkosten en vertragingen. Via as-builtmanagement bekijken we ook in hoeverre de werken conform de BIM-modellen verlopen. Vooral bij de realisatie van complexe industriële gebouwen met specifieke technieken (stoom, perslucht …) en machines is hier vraag naar. Een aanpak die wel degelijk zijn vruchten afwerpt, want dergelijke projecten komen sneller, efficiënter en kosteneffectiever tot stand.”