Steeds meer bedrijven ervaren de voordelen van Trimble Connect. Het samenwerkingsplatform in de cloud verbindt disciplines met elkaar en stroomlijnt de communicatie. Zo is het mogelijk om vanaf de ontwerpfase tot en met de oplevering via de cloud samen te werken aan projecten, waarbij alle actuele projectinformatie op elk gewenst moment inzichtelijk is via desktop, web, smartphone of tablet. Bovendien is de informatie op iedere locatie toegankelijk – niet alleen op kantoor, maar ook op de werf.
Met Trimble Connect is er deze dagen een moderne, gebruiksvriendelijke software verkrijgbaar waarmee allerlei 2D- en 3D-bestandsformaten moeiteloos bekeken, gecombineerd, beheerd en gedeeld kunnen worden. Via het samenwerkingsplatform, dat informatie in real time synchroniseert op diverse apparaten zoals een pc, laptop, tablet of smartphone, hebben de bij een bouwproject betrokken personen op elk gewenst moment toegang tot up-to-date informatie. Hierbij is sprake van één centraal model in de cloud, zodat er voor de verschillende bouwpartners ook steevast één bron van waarheid is. Dit bevordert niet alleen de projectcommunicatie, maar ook de efficiëntie. Uiteraard zijn hierbij ter beveiliging de nodige rechten en structuren toe te passen. Voorts biedt Trimble Connect integraties met de meestgebruikte software voor ontwerpen en BIM, bijvoorbeeld een directe koppeling met Tekla Structures. Een van de evidente voordelen hierbij is dat modellen niet eerst hoeven te worden opgeslagen om ze vervolgens opnieuw te uploaden. Ze kunnen zeer eenvoudig rechtstreeks vanuit Tekla Structures in Trimble Connect gepubliceerd worden.
Een veelgebruikte functionaliteit is het inzichtelijk maken van 2D-bestanden in combinatie met een 3D-model, ook wel een hybridemodel genoemd. Hierbij is het zowel mogelijk om een tekening als onderlegger voor een 3D-model te gebruiken, alsook de 2D-informatie zoals de maatvoering rechtstreeks drie-dimensionaal weer te geven op het 3D-model. Alle actuele, benodigde informatie is in één opslag zichtbaar, waardoor je niet meer per onderdeel apart hoeft te bekijken wat de afmetingen zijn.
De digitalisering op kantoor zet zich door op de werf. Het werfpersoneel kan bijvoorbeeld meteen zicht krijgen op de situatie via up-to-date informatie uit 2D- en 3D-bestanden. Daarnaast kunnen er op kantoor taakgeoriënteerde informatiesets – de informatie achter het object (onder meer de tekening, het model en de productspecifieke informatie zoals de veiligheidsvoorschriften) – worden klaargezet. Het werfpersoneel ziet zo meteen het juiste punt in het 3D-model, inclusief alle gegevens die ze nodig hebben. Zoeken in het model is dus uit den boze. Ook verschillende bronnen van informatie, rondslingerende papieren en stapels tekeningen op de werf zijn niet langer aan de orde. En omdat niet iedere werf over een stabiele internetverbinding beschikt, behoort offline werken uiteraard ook tot de mogelijkheden.
Inmiddels maken heel wat Belgische en Nederlandse bouwactoren gebruik van Trimble Connect van Construsoft, waarbij ze steeds vanuit één centraal model in de cloud werken. Denk onder meer aan Vlaamse bouwbedrijven zoals Stadsbader en Verelst Bedrijfsbouw en Renovatie. Verelst maakte in 2018 voor het eerst kennis met Trimble Connect en benutte de voordelen van het systeem meteen in een uitdagend project met flinke tijdsdruk: de realisatie van de nieuwe hoofdtribune in het stadion van KV Mechelen. Deze moest immers voor de start van het nieuwe voetbalseizoen klaar zijn. “Het was een goede eerste kennismaking met het platform”, aldus Joeye Vandeleur, BIM-coördinator bij Verelst. “De projectbetrokkenen konden vanaf het begin goed overweg met Trimble Connect en waren enthousiast over de gebruiksvriendelijkheid. De uitwisseling van IFC-bestanden verliep vlekkeloos. Ook het werfpersoneel is enthousiast. Wanneer we in het kader van een klein project aangeven geen gebruik te maken van Trimble Connect, krijgen we volgend antwoord: ‘Waarom niet, dat werkt toch veel gemakkelijker op de werf?’.”