Vandaar de ambitie van de Vlaamse overheid om onze contreien tegen 2040 ‘asbestveilig’ te maken en de verplichting om een sloopopvolgingsplan uit te werken voor afbraak-, renovatie- of ontmantelingswerken. Dit laatste is echter delicate materie, want zo’n sloopopvolgingsplan moet ook een asbestinventaris bevatten. “Je laat het dus maar beter over aan echte specialisten, want als je onoordeelkundig te werk gaat, is de schade niet te overzien”, benadrukt Peter Nagels van Oesterbaai.
Sinds 5 maart 2018 moet je bij de aanvraag van een omgevingsvergunning voor bepaalde bouw- en infrastructuurwerken ook een sloopopvolgingsplan kunnen voorleggen, waarbij niet alleen gevaarlijke afvalstoffen geïdentificeerd worden, maar ook de manier waarop ze moeten worden verwijderd. Geen sloopopvolgingsplan betekent geen groen licht voor het project in kwestie. Deze verplichting heeft betrekking op de sloop, renovatie of ontmanteling van niet-residentiële gebouwen met een totaal bouwvolume van meer dan 1000 m³ en residen-tiële gebouwen met een bouwvolume van meer dan 5000 m³. Ook voor infrastructuurwerken met een volume van meer dan 250 m³ is een kwalitatief sloopopvolgingsplan een absolute must.
Het hoeft niet te verwonderen dat asbest-beheer een belangrijk aandachtspunt is bij hedendaagse sloop- en renovatiewerken. Een correcte ver-wijdering – lees: met inachtneming van de nodige veiligheidsmaatregelen – is cruciaal, zowel voor al wie op de werf aanwezig is als voor de omwonenden en het milieu. “Een kwalitatieve asbestinventaris kan letterlijk van levensbelang zijn”, weet Peter Nagels, operationeel manager bij Oesterbaai, een studie- en adviesbureau dat gespecialiseerd is in het opmaken van asbestinventarissen en sloop-opvolgingsplannen. “Het voorafgaande onderzoek, de benodigde studies, het opmaken van lastenboeken en begeleiding tijdens de asbestsanering …: het zijn allemaal zaken die we voor onze rekening nemen, in nauwe samenwerking met ons labo Fibrecount. We staan met andere woorden in voor de volledige ‘omkadering’ van sloop- en afbraakwerven. Zo ontzorgen we bouwheren en aannemers maximaal, wat in het geval van specialistische materie als asbestverwijdering zeker geen overbodige luxe is. Onze medewerkers hebben een gespecialiseerde opleiding voor asbestinventarisatie genoten en zijn ook Tracimat-deskundigen. We hebben meer dan dertig jaar ervaring in asbestonderzoek en hebben alle evoluties dus op de voet gevolgd. Dat heeft ons een schat aan kennis en expertise opgeleverd, wat resulteert in kwalitatieve sloop- en asbeststudies.”
Niet enkel het algemeen bewustzijn, maar ook het wetgevend kader omtrent asbest is volop in beweging. Er is een nieuwe Vlaamse wet op komst, die een asbestinventaris zal verplichten voor alle eigenaren van gebouwen die voor 2001 gerealiseerd zijn. Tegen 2032 zou elke gebouw-eigenaar op die manier in het bezit moeten zijn van een asbestinventaris. “Kortom: bewust en veilig omgaan met asbest wordt alsmaar belangrijker, aangezien de kwaliteit van de asbesthoudende materialen die minstens twintig jaar oud zijn erop achteruitgaat. In plaats van onvoor-bereid aan de slag te gaan en risico’s te lopen, schakel je beter een specialist in”, adviseert Peter Nagels. “Het lijkt op het eerste gezicht misschien een vervelende kost, maar op de lange termijn kan het je heel wat geld en kopzorgen besparen. Als je het sloopopvolgingsplan en asbestinventaris niet correct laat opmaken en asbest op een onoordeelkundige manier verwijdert, dan kan de gevolgschade aanzienlijk oplopen. De investering in een deskundige is een meer dan te verantwoorden kost die zich makkelijk laat terugverdienen.”