Platform voor de bouw
Buda: een toonaangevend herontwikkelingsproject op verschillende niveaus

Buda: een toonaangevend herontwikkelingsproject op verschillende niveaus

Algemene aannemer Socatra coördineerde het volledige herontwikkelingsproject voor bedrijvenzone Buda, gelegen langs het kanaal in Neder-over-Heembeek. “We beheerden dit project van de sloopwerken van het oude gebouw tot oplevering van de nieuwe site. Socatra beheerde alle aspecten van de werf: ontwerp, omgeving en speciale technieken”, legt Gilles Sanderson, Project Manager bij Socatra, uit.

Ontworpen door de architectenbureaus Atelier 229 en evr-architecten, is meer dan
90 % van het hoofdgebouw gemaakt uit hout, waardoor het uitblinkt in duurzaamheid: “Met uitzondering van de centrale betonnen kern, is dit gebouw volledig gemaakt van hout. We hebben de houtconstructie uitbesteed aan Structure Wood, een bedrijf dat al vele jaren een vertrouwde partner is. Dankzij onze efficiënte samenwerking konden we een gebouw van zeer hoge kwaliteit afleveren, zowel wat de prestaties als de esthetiek betreft”, vertelt Gilles Sanderson enthousiast.

Het gebouw valt op door zijn duurzaamheid en de verschillende oplossingen die werden gevonden om een minimaal energie- en waterverbruik te garanderen. Het dak van de industriële hal is bedekt met zonnepanelen en de geproduceerde energie wordt direct gebruikt om de site te laten draaien.

Bovendien omvatte het project – dat werd uitgevoerd in een tijdelijke maatschap met het bedrijf Louis De Waele – de aanleg van opvangbekkens en de installatie van grote reservoirs om zoveel mogelijk regenwater te recupereren, dat vervolgens wordt hergebruikt voor het wassen van de voertuigen van de stadsdiensten op de Buda-site. Voor een optimaal energieverbruik werd gekozen voor een innovatieve oplossing: “We gebruikten een warmteterugwinningssysteem voor het water in de personeelsdouches. Het gebruikte warme water wordt afgevoerd via de riolering, waar de energie wordt teruggewonnen om het water voor de sanitaire ruimtes opnieuw te verwarmen”, vertelt Gilles Sanderson.

De duurzaamheidsgedachte indachtig bevatte het bestek ook de verplichting om materialen via het aangrenzende kanaal te vervoeren: “We hebben met name afgegraven aarde en geprefabriceerde elementen via de waterweg afgevoerd. Dit stelde ons in staat om de voordelen van de modal shift aan te tonen, wat de verkeersopstoppingen in de hoofdstad verlicht en de transportgerelateerde CO2-uitstoot vermindert”, besluit Gilles Sanderson.    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Net Brussel
  • Architect Atelier 229 (Elsene- en evr-architecten (Gent)
  • Hoofdaannemer(s) Socrata (Schaarbeek)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?