Het voorbije jaar stond Valcke Prefab Beton uit Vlamertinge niet stil. In 2023 realiseerde de gerenommeerde betonspeler projecten van een imposante hoogte en omvang, met een open blik die zich intussen ook op de toekomst richt. De groep investeert om nog grotere overspanningen te produceren en levert inspanningen om haar activiteiten te verduurzamen door in te zetten op circulariteit en hernieuwbare energie.
“Vandaag hebben we een sterke reputatie als moderne en professionele bouwpartner voor industrie- en kantoorgebouwen, showrooms, logistieke gebouwen en retailparken. Kortom: voor alle projecten in prefabbeton”, zegt CEO Charles Valcke, achterkleinzoon van de gelijknamige oprichter. Het bedrijf dat in 1930 het levenslicht zag, blijft de logische keuze vanwege zijn rijke expertise, ervaren personeel en uitgebreide machinepark.
Ook in 2023 rekenden heel wat bedrijven op Valcke Prefab Beton. Het grootste project in de portefeuille was voor terugkerende klant Aluvision. Na de bouw van een kantoor in Deinze in 2015 schakelde de pionier in modulaire systemen voor binnen- en buitenomgevingen Valcke Prefab Beton in als aannemer voor de realisatie van een gloednieuw, duurzaam hoofdkantoor op de Evolis-site in Kortrijk. Met 20.000 m² oppervlakte vormde deze werf geen geringe uitdaging.
De bouw van een nieuwe fabriek voor Clarebout Potatoes in Frankrijk was voor Valcke Prefab Beton ongetwijfeld het hoogste project van het jaar. De complexe industriële fabriek werd door zeven montageploegen in sneltempo gebouwd in Sint-Joris bij Duinkerke. Zo draaide productie al een jaar na de start van de montage. Charles Valcke: “Op deze werf werd voor de eerste keer een kolom gerealiseerd van 34 meter hoog in twee delen die op elkaar werden gemonteerd, een absolute primeur voor ons. We werkten er zij aan zij met zowat alle West-Vlaamse bouwondernemingen om de omvang van de werf meester te kunnen. Onze inspanningen werden beloond met een bijkomende opdracht voor deze klant in Loon-Plage, een hoogbouwmagazijn van 36 meter hoog.”
De projecten die Valcke Prefab Beton binnenhaalt, worden alsmaar complexer. Charles Valcke: “Om de steeds groter wordende overspanningen vlot te kunnen blijven produceren, voeren we op dit moment aanpassingswerken uit op onze site in Vlamertinge. Zo kunnen we overspanningen boven de 30 meter vlotter op transporten plaatsen.” Naast meer ruimte betekenen grotere overspanningen en elementen ook dat er in hijskracht moest worden geïnvesteerd. Zo werd het afgelopen jaar een gloednieuwe Sennebogen-kraan geleverd: model 6103 E, een telescopische hijskraan op rupsbanden met een maximaal hijsvermogen van 100 ton. Het operationele eigen gewicht bedraagt 107 ton en de kraan heeft een telescopische giek met een maximale lengte van 46,8 meter.
Investeren in de toekomst betekent ook groeien naar meer duurzaamheid. Dat heeft Valcke Prefab Beton goed begrepen. Water en betonafval worden in het recyclagepark en waterreservoir op de Valcke-site opgevangen en opnieuw ingezet voor circulair gebruik. Van betonpuin wordt gerecycleerd granulaat gemaakt voor de productie van allerlei soorten stortbeton. Zo gaat niets verloren.
Ook aan hernieuwbare energie is gedacht. Maar liefst vierduizend zonnepanelen werden in 2023 op de site geplaatst. Energie voor de productie van het bedrijf, maar ook om elektrische wagens op te laden. Want wie elektrisch rijdt, weet dit al langer: wanneer je Ieper uitreed richting Poperinge, waren er tot voor kort geen openbare laadpalen te bespeuren. Vanaf dit jaar kunnen werknemers en doorgaand verkeer hun wagen opladen aan een van de slimme Smappee-laadpalen of zelfs met de snellader. Een bijzondere bijdrage aan een groenere toekomst voor onze bouwactiviteiten en onze omgeving.