Soudal is een begrip in de Belgische en internationale bouwsector. De gerenommeerde wereldspeler uit het Kempische Turnhout is niet alleen vermaard vanwege zijn ruime aanbod siliconen, lijmen en PU-schuim voor vakmannen en handige doe-het-zelvers die de ‘finishing touch’ verzorgen, maar beschikt ook over allerlei vooruitstrevende productassortimenten, totaalsystemen en innovaties die interessant zijn voor bouwheren en architecten. Denk onder meer aan het SOUDAFRAME SWI-prekadersysteem, het uitgebreide brandveiligheidsgamma en het akoestisch isolerende Soudafoam SPF A3-sprayschuim.
Soudal werd in 1966 opgericht door Vic Swerts. Door de jaren heen groeide het Kempische bedrijf uit tot een internationale expert in chemische bouwspecialiteiten. Soudal Group beschikt intussen over 25 productievestigingen in vijf werelddelen, opende 77 verkoopkantoren in verschillende landen, stelt wereldwijd circa vierduizend mensen tewerk en werd al diverse keren gelauwerd als onderneming (Best Managed Company, Onderneming van het Jaar …). De geheime ingrediënten van het felgesmaakte Soudal-recept? Grenzeloze ambitie, voortdurende innovatie, doorgedreven R&D op product- én productieniveau, doordachte investeringen en een voortrekkersrol op het vlak van BEN-bouwen, BIM, circulariteit enzovoort.
Belangrijk om weten, is dat Soudal niet alleen focust op de ontwikkeling en vermarkting van afzonderlijke producten, maar dat het ook complete bouwsystemen aanbiedt. Een van die innovatieve totaaloplossingen is SOUDA-FRAME SWI, een intelligent prekadersysteem met een lage thermische geleidbaarheid dat bestemd is voor de installatie van buitenschrijnwerk. Het bestaat uit slanke L-vormige profielen in glasvezelversterkt kunststof, die op maat geassembleerd worden door middel van plug-inconnectiestukken, een afdichtende lijm en unieke veerclips die een eenvoudige afstelling en bevestiging van het raamkozijn in het prekader garanderen.
“SOUDAFRAME SWI is een veelzijdig systeem dat verschillende voordelen combineert”, zegt Filip Van Mieghem, Group Marketing Manager Airtight Construction bij Soudal. “Een eerste troef is dat het naadloos geïntegreerd wordt in het isolatievlak. Luchtdichtheid is vaak een kwestie van details, maar ons vernuftige prekadersysteem maakt bijkomende ingrepen overbodig en garandeert een koudebrugvrije bouwschil. In plaats van te moeten ‘bricoleren’ en resterende luchtlekken af te plakken, kan je op een gestandaardiseerde voeg werken en kan je de prekaders optimaal afstemmen op de raamopeningen. De ramen worden er rechtstreeks in geschroefd, waardoor er geen metalen verbindingen nodig zijn met de dragende muurconstructie. SOUDAFRAME SWI zorgt voor een uitkraging ten opzichte van het binnenspouwblad die je mechanisch anders moeilijker kan overbruggen.”
Een ander doorslaggevend argument is dat je in twee stappen kan werken. “Het is perfect mogelijk om het prekader al in een vroeg stadium van het ruwbouwproces te plaatsen en pas in een latere fase het schrijnwerk in te bouwen. Zo dreigt het niet besmeurd of beschadigd te worden door het werk van andere (onder)aannemers”, legt Filip Van Mieghem uit. “Kortom: het prekadersysteem beperkt de complexiteit van het montage- en afdichtingsproces aanzienlijk, levert tijdswinst op maakt het mogelijk om verfijnder te werk te gaan. Bovendien is het schrijnwerk makkelijker te vervangen bij latere renovaties of herstellingen, met een minimum aan kap- en breekwerk. In functie van circulair bouwen kunnen we de bevestigingslijm ook vervangen door een dubbele rij zwelbanden, zodat de prekaderstukken gerecupereerd en hergebruikt kunnen worden. De lange levensduur van het composietmateriaal – makkelijk negentig à honderd jaar – is eveneens een enorme troef op het vlak van circulariteit. Tot slot benadrukken we graag dat SOUDAFRAME SWI over een Passive House-certificaat voor drie verschillende klimaatzones en inbraakwerendheidsklasse RC2 & RC3 beschikt. Dankzij onze online BIM-tool zijn de prekaders snel en efficiënt te integreren in Revit-modellen en qua type en afmetingen optimaal af te stemmen op specifieke projecten.”
Ook brandveiligheid is bij Soudal een belangrijke prioriteit, die op dezelfde hoogte staat als andere focuspunten zoals duurzaamheid, energiezuinigheid, gebruiks- en plaatsingsgemak … “Bij de ontwikkeling van totaaloplossingen is brandveiligheid een essentiële basisvereiste. Het is zaak om de vinger aan de pols te houden en mee te evolueren met de markt, zodat eigenaars en eindgebruikers het potentieel van onze producten optimaal kunnen benutten”, vertelt Koen Van Gasse, productmanager bij Soudal en sinds november 2019 ook vicevoorzitter van de Passive Fire Protection Association (PFPA).
“Wij hebben dan ook heel wat specifieke gecertificeerde producten in huis om de brandveiligheid in gebouwen mee te kunnen garanderen. Denk onder meer aan systemen voor het plaatsen en afdichten van brandwerende ramen en deuren, het brandveilig afkitten van connectie- en ruwbouwvoegen, het brandwerend afdichten van doorvoeren …
Bovendien besteedt onze R&D-afdeling erg veel aandacht aan de ontwikkeling van nieuwe, innovatieve toepassingen. Dit om ervoor te zorgen dat er geen zwakke plekken zijn waarlangs een eventuele brand zich zou kunnen verspreiden naar andere compartimenten. Dat we sterk geloven in onze producten en alle vertrouwen hebben in hun kwaliteit en performantie, bewijzen we alleszins in Plant 5, onze hypermoderne, volautomatische productiesite met BREEAM Outstanding-certificaat in Turnhout. We hebben al onze (brand)veiligheidsproducten en -systemen er zelf in de praktijk toegepast. Qua visitekaartje kan dat tellen!”
Op het vlak van isolatie mag Soudal eveneens een echte pionier genoemd worden. Zo ontwikkelde het met Soudafoam SPF W11 als eerste Europese fabrikant een ‘groen’ isolatieschuim en heeft het met Soudafoam SPF A3 een toepassing in huis die kan fungeren als contactgeluidisolatie bij een zwevende dekvloer. Dit akoestische sprayschuim kan rechtstreeks op de vloer met leidingen worden aangebracht (max 35 mm dikte). Het zorgt niet alleen voor een verhoogd akoestisch comfort, maar ook voor een goede warmte-isolerende werking, al dan niet in combinatie met Soudafoam SPF W11 of SPF W2H. Omdat de later te plaatsen afwerkvloer (doorgaans zand-cement) geen contact mag maken met muren, kan ook aan de onderkant tegen de muren een laagje SPF A3 aangebracht worden. Het mag duidelijk zijn: Soudal blijft innoveren om nog beter te kunnen inspelen op de steeds striktere eisen en specifiekere noden in de brede bouw- en architectuursector.
Neem dan rechtstreeks contact op met Soudal.
Contact opnemen