Nadat het zijn actieradius de voorgaande jaren al danig had uitgebreid met onder meer technische studies, sloop en recyclage, infrastructuurwerken, prefabbetonproductie en logistieke dienstverlening, richtte VT-invest in 2018 ook een eigen ontwikkelingspoot op. Intussen is Volus uitgegroeid tot het speerpunt binnen de familiale bouwgroep en een vaste waarde in de sector, met een specifieke focus op residentiële en semi-industriële vastgoedprojecten. CEO Lorenzo Van Tornhaut geeft ons inzicht in de bijzondere bedrijfsfilosofie, die volledig gericht is op het creëren van inhoudelijke meerwaarde: “De rode draad in al onze projecten is dat we kwaliteit verkiezen boven maximaal rendement.”
Ir. arch. Lorenzo Van Tornhaut: “Volus bestaat op dit moment vijf jaar, maar het begin van het verhaal gaat terug tot 1963. Toen richtte mijn grootvader zijn eigen bouwbedrijf op, samen met zijn broer. In 1983 werd de firma overgenomen door Dirk en Rita Van Tornhaut, mijn nonkel en tante. De aanvankelijke doelstelling was een jaarlijkse omzet van 100 miljoen Belgische frank, maar inmiddels zijn we geëvolueerd naar een bouwgroep met bijna 450 medewerkers en een jaarlijkse omzet van circa 170 miljoen euro. VT-invest, onze familiale holding, telt verschillende dochterbedrijven die zich toespitsen op specifieke bouwgerelateerde activiteiten.”
“Onze groep werd groot in de aannemerij, maar vanaf de jaren 90 werden er ook projecten in eigen beheer uitgevoerd, met de bedoeling om zelf als bouwheer te fungeren. Dat is alsmaar verder toegenomen, tot de oorspronkelijke aanpak niet langer volstond om alle publieke en private vastgoedopdrachten in goede banen te leiden. Ik ben in 2016 mee aan boord gekomen, als lid van de derde generatie in het bestuur van VT-invest, en in 2018 hebben we met Volus een zelfstandige identiteit voor residentiële en semi-industriële projectontwikkeling opgericht (al dan niet in de vorm van PPS of Design & Build), waarvoor ik sinds begin 2023 de verantwoordelijkheid draag.”
“De rol van Volus binnen de VT-invest Group is die van speerpunt. Lees: wij halen projecten binnen die vervolgens gerealiseerd worden door firma’s van onze groep. Dat biedt ons de mogelijkheid om interne symbioses te creëren en een maximale totale meerwaarde te genereren, zowel inhoudelijk-kwalitatief als financieel. Dat we ondernemen met familiaal kapitaal, maakt dat we kwaliteit boven maximaal rendement kunnen verkiezen. Een gebouw is en blijft een cultuurhistorisch product en ons metier is en blijft gestoeld op bouw en architectuur. Als ontwikkelaar moet je met andere woorden voeling hebben met wat je realiseert. We krijgen wekelijks voorstellen voor vergunde projecten die enkel nog verkocht moeten worden, maar dat interesseert ons niet. We kunnen heel veel toegevoegde waarde bieden met de kennis die we in huis hebben, dus we mikken hoger dan kant-en-klaarprojecten en willen enkel onze schouders zetten onder wat wij zelf kwalitatief en relevant vinden. Als onze inspanningen beloond worden met een resultaat om trots op te zijn, mag er gerust wat complexiteit en creativiteit aan te pas komen.”
“Elk project wordt vanuit verschillende invalshoeken benaderd. We wegen architecturale, stedenbouwkundige, ecologische, commerciële, financiële, bouwtechnische, juridische en zelfs sociologische aspecten tegen elkaar af en treden – in functie van de projectdoelstellingen – op als coördinator en katalysator. Inhoudelijk gezien willen we een antwoord bieden op de uitdagingen van vandaag: de creatie van interessante, levendige stadscentra en woonbuurten, de reconversie van brownfields, de integratie van erfgoed, publiek domein en bestaand of nieuw groen … Vandaar ook de zijdelingse connotatie van onze naam ‘Volus’: het Franse werkwoord ‘vouloir’, oftewel: een steen in de rivier willen verleggen. Zolang we boeiende projecten kunnen realiseren die een verschil maken, zijn wij tevreden!”
Een project waarin deze filosofie uitstekend tot uiting komt, is Oeverpark in Lokeren. Op de voormalige site van wolspinnerij Neveda en jeugdcentrum Bergendries achter het station, grenzend aan Park ter Beuken, realiseren we vier urban villa’s met meer dan honderd een- tot drieslaapkamerappartementen en elf eengezinswoningen. Bijzonder is dat we de bestaande natuurelementen maximaal doortrekken op de site (inclusief doorsteken naar de nabije omgeving) en dat de historische Villa Geurts naadloos geïntegreerd wordt in het totaalplaatje (in samenwerking met gespecialiseerde erfgoedarchitecten). Het ooit zo verloederde brownfield maakt dus plaats voor ruime, exclusieve en energiezuinige woningen in een groen kader, vlak bij het stadscentrum en alle belangrijke mobiliteitsassen.
Een concept dat duidelijk in de smaak valt, want hoewel het in economisch opzicht geen evidente tijden zijn, loopt de verkoop als een trein. Een mooie beloning voor al ons harde werk, want het is een project met een lange voorgeschiedenis en een woelig vergunningstraject. Dankzij onze veelzijdige expertise hebben we alle knopen kunnen ontwarren en hebben we een echte win-win-winsituatie gecreëerd, want met de grondwaarde heeft de stad nieuwe publieke investeringen kunnen doen.”
“Daarnaast zitten er nog heel wat andere mooie projecten in de pijplijn, zoals Park Lane in Sint-Martens-Latem. Dat is qua omvang onze kleinste realisatie, maar qua architecturale filosofie ons boegbeeld. We bouwen voort op de aanwezige cultuurhistorische art-decotraditie, inclusief landschappelijke opwaardering en kunstintegratie in de vorm van een kleurrijk glasraam (van de hand van Jeroen Broux). Ook de Collegesite in Tielt (220 woningen, 8000 m² retail, 650 parkeerplaatsen), Petit Paris in Oostende (een veertigtal woningen op een mooi gelegen hoeklocatie) en een semi-industriële ontwikkeling van 6,5 hectare in De Pinte (waar we de residentiële filosofie doortrekken aan de hand van een mix van collectieve architectuur, gemeenschappelijke nutsvoorzieningen en private ruimtes) zijn veelbelovend.”
“We zijn amper vijf jaar bezig en wachten uiteraard nog op resultaten van heel wat investeringen, maar ons voorlopige trackrecord oogt zeer positief. We zitten op kruissnelheid en hebben er alle vertrouwen in dat we die lijn de komende jaren zullen kunnen doortrekken. Onze ambities situeren zich voornamelijk op inhoudelijk vlak en niet zozeer op het vlak van aantal werknemers, omzet enzovoort. Als we verder groeien, zal het op een organische manier zijn, aan de hand van interessante projecten waarbij we ook architecturaal en operationeel het onderste uit de kan kunnen halen.”
“Als ontwikkelaar zijn we een onmisbare schakel tussen particulieren en bedrijven die een nieuwe thuis willen en de overheid die specifieke eisen oplegt in functie van maatschappelijke ambities zoals de bouwshift. Het is dankzij onze knowhow en financieel-juridische draagkracht (als deel van VT-invest Group) dat we in die steeds complexere context het verschil kunnen maken. Alle grondeigenaars, notarissen, overheden en architecten die een betrouwbare compagnon de route zoeken voor een uitdagende realisatie waar de nodige visie achter schuilt, zijn bij Volus aan het juiste adres.”