Elf jaar geleden begon Belcotec als een klein, regulier HVAC-bedrijf met een vijftal werknemers. In slechts één decennium tijd groeide de onderneming uit tot een multitechniekenbedrijf met 110 gespecialiseerde medewerkers: eigen studiedienst, BIM- en projectafdeling, Building Automation-sectie en verschillende werfteams. Sinds enkele jaren is Belcotec ook actief op de elektriciteitsmarkt, zodat het bedrijf het volledige pakket van technieken kan aanbieden aan zijn vele klanten.
De toenemende complexiteit van de verschillende gebouwtechnieken (verwarming, koeling, ventilatie, elektriciteit, toegang, beveiliging …) maakt dat er nood is aan bedrijven die al deze technieken beheersen. Belcotec is daarvoor de uitgelezen partner, die betrokken is vanaf de ontwikkeling over de uitvoering tot het onderhoud van de gebouwtechnieken. De Belcotec-klanten situeren zich in de projectmarkt: grotere aannemers, projectontwikkelaars en industriële spelers. De orderportefeuille omvat openbare gebouwen zoals woonzorgcentra, onderwijsinstellingen, politie- en brandweerkazernes, evenals appartementen, kantoorgebouwen, hotels enzovoort in het private segment.
“Na de coronaperiode kent Belcotec opnieuw een gezonde groei”, stelt salesmanager Robbe Claes tevreden vast. “Al twee jaar op rij groeien onze bedrijfsactiviteiten met meer dan 10 %. Ook onze erkenning als klasse 8-aannemer in 2022 draagt bij tot een significante betrokkenheid bij grote, uitdagende projecten. Klanten beschouwen Belcotec als een volwaardig partnerbedrijf en vaak realiseren we projecten als bouwteam.” Door volop in te zetten op geïntegreerde technieken worden Belcotec-klanten volledig ontzorgd. HVAC en elektro worden immers handig onder één dak aangeboden.
“Een bijkomende sterkte is dat Belcotec de kennis en expertise in huis heeft om in elke fase van de bouwoperatie nauw en actief betrokken te zijn, van ontwerp tot afwerking”, aldus Claes. “Zo beschikken we over vijf BIM-specialisten die het gebouw vooraf in 3D ontwerpen, inclusief alle bijhorende technieken en installaties. Alle knelpunten zijn meteen duidelijk en worden zo opgelost. Daarnaast hebben we tevens een vijftal medewerkers die gespecialiseerd zijn in de plaatsing van gebouwbeheersystemen. Dat zijn IT-profielen en niet de klassieke techniekers, waardoor de synergie tussen HVAC en elektro perfect is. Zo bouwen we samen aan een slimme toekomst. Net als het werken in bouwteam en volgens het BIM-model is Design & Build een belangrijke evolutie binnen de bouwsector in het algemeen, maar ook in het bijzonder bij installatietechnieken in een gebouw.
Ook hiervoor kunnen klanten een beroep doen op Belcotec. We ontwerpen de installatie volgens hun noden en optimaliseren het energieverbruik en de kost tot in detail. Dit alles resulteert in een concept dat we nadien ook zelf bouwen. Op die manier zijn we van a tot z betrokken en in staat om een concept uit te denken, te realiseren en – indien gewenst – ook te onderhouden.”
Belcotec werkt nauw samen met zijn buren van Thomas More en KU Leuven. Studenten lopen stage in de onderneming, die hen ook steunt bij hun masterproef. Claes: “Sinds 2017 zijn we gevestigd in de Willis Building op de innovatiecampus in Geel. We passen er al onze technieken toe en zorgen voor een volledig energie- en uitstootneutraal gebouw. Onze thuisbasis fungeert dan ook als een echte proeftuin voor Belcotec-technieken, gebouwautomatisering en smartbuildingconcepten. Ook naar onze klanten toe, uiteraard.”
Belcotec wil een onafhankelijk multitechniekenbedrijf met aandacht voor zijn medewerkers blijven. “Zonder hen kunnen we onze duurzame groei onmogelijk realiseren”, weet Claes. “Die groei betreft niet alleen de omvang, maar ook de verdere verbreding en verdieping van ons aanbod. Ook prefab is een tendens waar we stevig op inzetten. Prefab maakt het mogelijk om in optimale omstandigheden in ons atelier stookplaatsen te bouwen, om die vervolgens herop te bouwen op de werf.”
De kostprijs en beschikbaarheid van energie, gecombineerd met de toenemende vraag, zorgen voor een energietransitie voor bedrijven. “Concreet moeten gebouwen van de toekomst zo energiezuinig mogelijk zijn en hun verbruik afstemmen in functie van vraag en aanbod. Dergelijke gebouwen zullen energie moeten produceren (solar), opslaan (batterijen, waterstof, thermisch …) en verbruiken wanneer ze beschikbaar is (load balancing, peak shaving, dynamische contracten). Bovendien zal er een enorme toename zijn van de elektriciteitsconsumptie (wagens, warmtepompen …)”, besluit Robbe Claes. “Belcotec wil hier een belangrijke rol in spelen als gebouwtechniekenbedrijf. Onze baseline ‘samen bouwen aan een slimme toekomst’ sluit hier naadloos bij aan.” Belcotec heeft enkele prestigieuze referentieprojecten op stapel staan, waaronder het Hilton Hotel in Brussel en het imposante Scheldehof in Antwerpen (Nieuw Zuid).