De groei van het Fire Safety Quality-certificaat, opgericht door vzw Fireforum, zet zich gestaag verder: 28 bedrijven kunnen intussen zeggen dat ze FiSQ-certificeerd zijn.
Fireforum organiseert seminaries, workshops en netwerkevenementen met en voor de installatiebedrijven. (Beeld: Fireforum)
Het kwaliteitslabel FiSQ zag in 2015 het levenslicht. Drie jaar later hebben 28 bedrijven het certificaat ontvangen, zeven meer dan vorig jaar. “In 2019 zullen we vast en zeker de kaap van dertig gecertificeerde bedrijven overschrijden”, zegt Thierry Pfleiderer, consultant bij Fireforum. Bovendien komen er niet alleen nieuwe partners bij: Fireforum stelt vast dat alle bedrijven het certificaat ook vernieuwen. Sommigen doen dat zelfs al voor de vierde keer. “Het getuigt van een verstandige langetermijnvisie van deze bedrijven ten aanzien van kwaliteit en performantie”, aldus Pfleiderer.
Kwaliteit van de installatie
FiSQ biedt volgens Fireforum een grote meerwaarde voor installatiebedrijven die gespecialiseerd zijn in actieve en/of passieve brandbescherming. “Door het certificaat te behalen, bewijzen ze dat ze kunnen instaan voor de kwaliteit van de installatie gedurende de volledige levensduur (ontwerp, plaatsing, onderhoud, herstellingen en uitbreidingen).” FiSQ wordt steeds meer een bekend begrip, stelt Pfleiderer vast. “Heel wat studiebureaus en architecten vermelden FiSQ in hun bestekteksten.”
Bij het uitreiken van het certificaat wordt rekening gehouden met drie pijlers technische competentie, interne en externe organisatie, en financiële zekerheid. “Naast een ISO 9001- en een VCA-certificering moeten installatiebedrijven van actieve- en passieve brandbescherming tijdens een externe audit vooral aantonen dat zij over de juiste kennis en ervaring beschikken. Ook hun medewerkers hebben de juiste competenties, die overeenstemmen met hun functie binnen het bedrijf.”
De FiSQ-gecertificeerde bedrijven werken met Europees goedgekeurde systemen en materialen, adviseren hun klanten over de toe te passen technieken en garanderen een perfecte uitvoering. “FiSQ is voor installatiebedrijven een bevestiging van de kennis en ervaring die ze in huis hebben en de aandacht die zij besteden aan kwaliteit en duurzaamheid”, stelt Pfleiderer. Bovendien moet het certificaat ieder jaar opnieuw hernieuwd worden: dat zet de bedrijven aan om te blijven streven naar een constante verbetering en stimuleert ze om technologische evoluties op de voet te volgen.
‘Installatiebedrijven van actieve- en passieve brandbescherming moeten tijdens een externe audit vooral aantonen dat zij over de juiste kennis en ervaring beschikken.’ (Beeld: StockSnap)
Fireforum Congress
Fireforum neemt zelf ook initiatieven om de voeling met de markt te behouden. “We hebben permanent contact met onze leden Agoria Fire Technologies (vertegenwoordiger van installatiebedrijven in actieve brandbescherming) en PFPA (vertegenwoordiger van bedrijven in passieve brandbescherming). Daarnaast organiseren we seminaries, workshops en netwerkevenementen met en voor de installatiebedrijven. We bieden er presentaties van experten aan en de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen.” Zo is er op 20 november het Fireforum Congress in Sheraton Brussels Airport. Het gedetailleerde programma van het congres is te vinden op de website van Fireforum.
Fireforum is rotsvast overtuigd van de noodzaak van het certificaat en van het nut ervan voor de installateurs. “Zij worden regelmatig geconfronteerd met concurrenten die weleens een loopje nemen met de kwaliteit. Brandveiligheid gaat echter over mensenlevens, en dus is sensibilisering noodzakelijk.” Fireforum informeert daarom ook onder meer studiebureaus, verzekeraars en preventieverantwoordelijken over kwalitatieve brandveiligheid. “Het is geen evidentie om de eindgebruiker bewust te maken van het belang van een goed georganiseerde brandveiligheid. Brandveiligheid wordt vaak als een kost gezien, eerder dan een investering. Wij nemen die rol dan ook ten harte, onder meer via ons Fireforum magazine.”
Tekst Filip Van der Elst
Uitgelichte afbeelding: “Brandveiligheid gaat over mensenlevens, en dus is sensibilisering noodzakelijk.” (Beeld: Pexels)