In de groene long van Wondelgem kreeg de oude parktuin van Kasteel Morek een complete herbestemming. Het resultaat is een uniek, stijlvol woonproject met 35 assistentiewoningen dat in harmonie is met de natuurlijke omgeving.
Tot voor kort was het aanbod aan kwaliteitsvolle assistentiewoningen ondermaats in Wondelgem, een deelgemeente van Gent. Toen Stad Gent bij projectontwikkelaar Danneels aanklopte om het terrein rond Kasteel Morek een herbestemming te geven, was de keuze snel gemaakt. Toch vormde de site een uitdaging omdat de parktuin van het kasteel een kenmerkend bomenbestand omvat dat zo goed mogelijk bewaard moest blijven. “Op aangeven van Stad Gent schakelden we Bontinck Architecture and Engineering in. Met heel wat indrukwekkende projecten op hun palmares, zoals de Ghelamco Arena van AA Gent, bestond er geen twijfel over hun expertise”, vertelt Wim De Meyer, pr- en communicatieverantwoordelijke bij Danneels. “Samen met de groendienst, stedenbouw, bosbehoud, de veiligheidsdienst en de brandweer bepaalden we de inplanting van drie woonvolumes, samen goed voor 35 assistentiewoningen.”
De integratie van de nieuwbouw in de natuurrijke site vormde meteen ook het uitgangspunt voor het ontwerp. “De keuze van de materialen, kleuren en structuur van de nieuwbouw zijn volledig ingegeven door de omringende natuur. Ons concept streefde naar een optimale dialoog tussen nieuwbouw en parkbos”, vertelt Camille Bergez, architect bij Bontinck Architecture and Engineering. “De drie bouwvolumes zijn uitgevoerd in de Archipois Barn Bruin-baksteen van Wienerberger: een genuanceerde baksteen met levendige structuur, die verwijst naar het blad en de schors van de bomen in de parktuin. De bruine aluminium gevelbekleding voegt elegante accenten toe en weerspiegelt de groene omgeving in combinatie met de grote raampartijen. Binnen trokken we de kleur van het buitenschrijnwerk door in de leuningen.”
De woonunits hebben een of twee slaapkamers en een ruim terras. Onder gebouwen A en B is een ondergrondse parking voorzien. Elk gebouw kenmerkt zich door een ruime overdekte inkom. Volumes B en C beschikken bovendien over een gemeenschappelijke ruimte met cafetaria, die naadloos overgaat in een overdekte buitenruimte. De bereikbaarheid van de units en het gemak voor de bewoners stonden voorop in het ontwerp. Zo is alles drempelloos uitgevoerd voor een vlotte passage.
Het groene karakter uit zich niet alleen in de architectuur. Bosbehoud was een essentieel element in de ontwerp- en bouwfase. Aan de achterzijde van het nieuwe volume is een deel bos heringeplant om te compenseren voor het gerooide stuk. Bepaalde paden in de oude parktuin blijven onverhard en vormen een speelse lus rond de nieuwbouw. Voertuigen worden zo veel mogelijk geweerd op de site. Tijdens de uitvoering ging alle aandacht naar de impact op de bomen. Speciale hekkens garanderen de bescherming van bomen en boomwortels. Ook qua technieken kozen de bouwheer en de projectontwikkelaar voor duurzame oplossingen. De volumes zijn uitgerust met ventilatiesystemen D, lucht-waterwarmtepompen en zonnepanelen. De woonunits hebben zonnescreens om de warmte te weren tijdens de hete zomermaanden. Daarnaast krijgen sommige gebouwen een groendak.
Om aan de noden van de bewoners te voldoen, werden alle units uitgerust met een doordacht noodoproepsysteem. In de leefruimte en badkamer en op het bedieningspaneel van de bel is een noodknop aanwezig. Bewoners krijgen ook een polsband ter beschikking waarmee ze indien nodig assistentie kunnen inschakelen. Daarnaast zijn alle flats uitgevoerd volgens de Vlaamse normen, met bijvoorbeeld aangepaste hoogtes voor de brievenbus en het sanitair. Residentie De Wondel opende op 1 juli 2022 officieel haar deuren. Alle woonunits zijn inmiddels verkocht en bewoond. Het ultieme bewijs van de uitzonderlijke kwaliteit en vormgeving die de betrokken partners nastreefden in dit project.