Platform voor de bouw
Zwevegem, Leanderhof | Comfortabele assistentiewoningen op getransformeerde Bekaertsite

Zwevegem, Leanderhof | Comfortabele assistentiewoningen op getransformeerde Bekaertsite

Het voormalige bedrijfsterrein van staaldraadproducent Bekaert in Zwevegem wordt deze dagen volop omgetoverd tot het ‘Leanderhof’, dat inzet op een karaktervolle mix van woningen en appartementen, ondergrondse parkings, horecafaciliteiten, winkels en een overvloed aan groen. Een van de eerste nieuwe realisaties op de site is ‘De Courbe’, een OCMW-gebouw dat vijftig assistentiewoningen huisvest. Gezien een rist specifieke eisen was er nood aan een ingenieuze technische oplossing om op energie-efficiënte wijze het thermisch en sanitair comfort te kunnen garanderen.

Het Leanderhof is een bouwkundige ode aan Leon Leander Bekaert, de stichter van het bedrijf Bekaert en de man die Zwevegem eigenhandig op de kaart zette. Het betonnen landschap van weleer maakt echter plaats voor een groene woonomgeving die zich profileert als een ‘dorp in het dorp’ en die zo het beste van twee werelden biedt. De bewoners van ‘De Courbe’ kunnen alvast genieten van de unieke troeven die het project te bieden heeft.

Het verwarmingssysteem wordt aangestuurd vanuit een centrale stookplaats, waar de gascondensatieketel het water opwarmt tot 70 °C.

 

Gezamenlijk circuit, individuele bediening

Samen met installateur Deltatherm werkte Remeha een inventief energie-concept uit voor het kersverse assistentiewoningencomplex. “Dit was echter niet vanzelfsprekend, want de wet schrijft voor dat alle flats individueel voorzien moeten worden van verwarming en warm water. Bovendien moet dit op een duurzame en energie-efficiënte manier gebeuren. Er zijn vijftig Remeha TR-satellietunits, een zonneboiler met zonnepanelen (50 m² C250-zonnecollectoren in cascadeopstelling) en een centrale Gas 610 ECO PRO-
gascondensatieketel met een vermogen van 400 kW geïnstalleerd, die zijn aangesloten op een gezamenlijk circuit. Het hele systeem wordt aangestuurd vanuit een centrale stookplaats, waar de gascondensatieketel het water opwarmt tot 70 °C (hoge temperatuur om legionellabesmetting tegen te gaan). De satellietunits staan in voor de lokale productie van sanitair warm water en hebben elk een eigen energiemeter om het energieverbruik per woonunit te kunnen monitoren en individuele facturatie toe te laten. De zonneboiler warmt een buffervat op in functie van verwarmingsondersteuning voor het volledige circuit”, klinkt het bij Remeha.

Uitdagende primeur

“Hoewel we in het verleden al vaak samenwerkten met Remeha, was het de eerste keer dat we op zo’n grote schaal met satellietunits én verwarmingsondersteuning via zonne-energie werkten. Een uitdagende primeur”, zegt Tino Devriese, zaakvoerder van Deltatherm. “We waren dan ook blij dat we konden rekenen op de knowhow van Remeha, dat zonder probleem alle benodigde producten kon leveren en dat ons voor de volledige installatie de nodige ondersteuning kan bieden. Het Remeha-aanbod reikt met andere woorden veel verder dan grote industriële ketels!”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?