Platform voor de bouw
Antwerps hotelaanbod breidt uit met topverblijf
Het hotel beschikt over een eigen kruidtuin en diverse tuinzones met een grote variatie aan planten.

Antwerps hotelaanbod breidt uit met topverblijf

​Maar er is meer. In de hotelwereld weerspiegelen de sterren de luxe en het comfort die een hotel aanbiedt. Bij Botanic is er ook de eeuwenlange historische achtergrond, die teruggaat tot 1238.

In 1238 verhuisde het Sint-Elisabethgasthuis naar het Elzenveld, dat toen nog buiten de stadspoorten lag. De kapel en de gotische ziekenboeg werden in de vijftiende eeuw toegevoegd. Een tweede ziekenboeg, het altaar in de
bestaande ziekenzaal en enkele woongebouwen volgden in de zestiende eeuw. In de zeventiende eeuw kwamen daar nog de renovatie van het klooster en de pastorie bij, met aanpassingen in 1822.

Alle kamers en suites zijn piekfijn afgewerkt.

In de Franse Tijd werd het klooster afgeschaft en ging het ziekenhuis deel uitmaken van wat nu het OCMW is. Dit OCMW vestigde ook zijn hoofdzetel op de site. Op die manier verkasten in heel Vlaanderen heel wat openbare instellingen naar waardevolle historische sites, maar eigenlijk hadden ze die achtergrond niet nodig om hun kerntaken te vervullen. Het Antwerpse OCMW realiseerde er in de late twintigste eeuw al congres- en vergaderinfrastructuur, maar bij de politieke beleidsverantwoordelijken groeide het besef dat zulke zaken beter worden overgelaten aan professionele spelers op de privémarkt.      

Ook de badkamers ogen erg luxueus.

Honderdjarige erfpacht

Zo kwam Iret Development in beeld, een toonaangevende projectontwikkelaar, gespecialiseerd in de ontwikkeling van grootschalige complexe binnenstedelijke vastgoedprojecten. De groep ontwikkelde en investeerde eerder al in meer dan 1.000.000 m² aan beeldbepalende vastgoedprojecten in heel België, waaronder Tour & Taxis in Brussel, het Kievitplein en Post X in Antwerpen en Rive Gauche in Charleroi. Voor de uitbating en exploitatie werkt Iret op regelmatige basis samen met internationale spelers of doet het de exploitatie in eigen beheer. In Antwerpen verwierf Iret naast Botanic ook het vastgoed van het Hilton Hotel aan de Groenplaats. Voor de 20.000 m² grote site van het Botanic Sanctuary Antwerp-hotel sloot het een erfpachtovereenkomst met een looptijd van 99 jaar af.

Geen twee hotelkamers zijn identiek.

De 108 kamers, suites en spasuites zijn verdeeld over vijf historische gebouwen: het monasterium, het Alnetum, Sint-Joris, Sint-Elisabeth en het Filips van Marnixhuis. Geen twee kamers zijn identiek. Ze zijn vakkundig en stijlvol geïntegreerd in het historische kloostercomplex. Binnen die historische achtergrond stralen ze een tijdloze luxe uit, met dank aan de Wabi Sabi-benadering van het interieur. Alle kamers en suites weerspiegelen de topstatus van het hotel. Zo beschikken de suites over een wijnklimaatkast en een luchtzuiveringssysteem. Het uitzicht op de binnenplaats, de spa of de kloostertuin draagt bij tot het comfort van de gasten in dit groene rustpunt in het hartje van de stad.    

SPA VAN 1.000 M²
Sterrenarchitect voor spa’s Heinz Schletterer kreeg de opdracht om hét kuuroord van België te creëren. Hij zette in op de nieuwste technologieën, zodat er minder natuurlijke hulpbronnen worden verbruikt. Het harmonieuze evenwicht van hout, natuursteen en glas zorgt voor een architectuur met een duurzame functionaliteit en elegante esthetiek. De 1.000 m² grote spa bestrijkt drie verdiepingen en omvat een panoramisch, 18 meter lang zwembad in een grote ruimte met een open haard, infraroodligstoelen, waterbedden en cocoonruimtes.

Het saunagedeelte bevat een historisch geïnspireerd stoombad, een panoramische Finse sauna met kruideninfusies, een thermale ruimte met Kneipp-wandeling, een ijsfontein, zout- en mineraalsauna, textielsauna, jacuzzi en een botanische douchebeleving. De foyer van de spa bevindt zich op het gelijkvloers. De lounges waar men kan rusten voor en na de behandeling op de eerste verdieping hebben elk hun vitamine- en kruidenbar met dranken, water en natuurlijke biologische supplementen die het immuun-systeem helpen versterken. In de Spa Bistro op de tweede verdieping kunnen gasten genieten van het uitzicht op het zwembad en de omgeving en van een spa-cuisine met superfoods, lichte en lokale gerechten of detoxopties.

De Botanic Spa & Healthness Suites en Diamond Spa Suites bieden een individuele spabehandelingsruimte aan in een serene omgeving, samen met een sauna, jacuzzi en de allernieuwste fitnessuitrusting. De Diamond Spa Suites bieden tot 160 m² ruimte, een van de grootste hotelaccommodaties in heel Vlaanderen. Deze suites zijn uitgerust met luchtfilter- en ontsmettingssystemen, een zuurstofverrijkingssysteem en een luchtvochtigheidsregelaar. Hierdoor worden allergenen zoals pollen, stof en andere gifstoffen uit de lucht gehaald en worden ook meer dan 99 % van alle virussen en bacteriën in de lucht gedood.      

Kruidig

De naam ‘Botanic’ verwijst naar de nabijgelegen Antwerpse Kruidtuin. Maar het hotel beschikt ook over een eigen kruidtuin en diverse tuinzones met een grote variatie aan planten. Het was vroeger overigens gebruikelijk dat kloosterbroeders of -zusters groente- en kruidentuinen bewerkten. Ze hadden immers niet enkel voedsel, maar ook geneeskrachtige planten nodig voor de zieken. De kruiden in de nieuwe kruidtuin groeien er niet louter decoratief. Ze worden ook gebruikt in de vier restaurants op de site. Die worden geleid door bekende chefs: Restaurant ‘1238’ door Wouter Van Tichelen*, Fine Fleur door Jacob Boerma*** en Thomas Diepersloot*, Bar Bulot en Hertog Jan door Gert de Mangeleer*** en Joachim Boudens.

Naast de hotelkamers omvat het domein achttien volledig uitgeruste zalen voor conferenties, vergaderingen en evenementen met een totale oppervlakte van 2.450 m², waaronder een auditorium met driehonderd vaste plaatsen (inclusief een regiekamer en vertaalcabines), de historische 440 m² ruime event hall ‘Amaryllis’, de historische vijftiende-eeuwse Lievebrouwekapel, twee historische kloosterkeukens om elk event een extra dimensie te geven en een state of the art boardroom.    

Spafaciliteiten: het neusje van de zalm.

ELM – Tuin- en omgevingsaanleg

Familiebedrijf Estate & Landscape Management (ELM) uit Kapelle-op-den-Bos legt sinds 1989 technisch veeleisende tuinen en parken aan voor particulieren, bedrijven en overheden (inclusief nazorg). Het gaat steevast om maatwerk. “Een team van circa zestig medewerkers staat in voor het dagelijks onderhoud en de aanleg van deze tuinen en parken”, zegt projectleider Tom Geleyn. “Bij Botanic Sanctuary Antwerp stonden we – op piekmomenten met vijftien mensen – in voor de omgevingsaanleg op de volledige site, naar een ontwerp van Linears.” Geleyn ziet de nieuwe tuinen niet als concurrent voor de Kruidtuin van de stad. “Bij hen komt het erop aan om een representatieve collectie te kunnen tonen, terwijl wij een aangename omgeving moeten scheppen. Natuurlijk hebben we ook een kruidentuin aangelegd, die intensief zal worden gebruikt door de restaurants. Maar voor het overige zijn de keuzes bepaald door de sferen die we moesten creëren. Zo hebben we in warmere hoekjes mediterrane en wintergroene soorten zoals de steeneik aangeplant.”

De werken zelf waren en zijn uiterst delicaat. “Het grootste deel van de bestaande tuin was verdwenen tijdens de ingrijpende bouwwerken. Daar konden we dus vanaf nul beginnen. Maar we moesten wel rekening houden met de gevoelige wortelstelsels van een beschermde oud beuk en een gingko, die weliswaar in de Kruidtuin staat, maar waarvan de wortels zich uitstrekken tot in de hoteltuin.” Gezien de huidige situatie op de internationale markt focussen de kwekers zich op algemene, veelgebruikte planten. “Terwijl de landschapsarchitect ons om een grote variatie had gevraagd. Voor sommige planten was het een lange zoektocht. En om bepaalde grote bomen nog tijdens de huidige zomer te kunnen verplanten, moesten ze al in de kwekerij worden uitgekuild en in beschermende kokoskluiten worden gewikkeld tot op het moment van afroep voor transport.”

De site biedt ook plaats aan vier toprestaurants.

Duscholux – Inloopdouches 

Duscholux Belgium (Zaventem) leverde en plaatste in de badkamers van Botanic Sanctuary Antwerp inloopdouches uit zijn assortiment Air. “Die onderscheiden zich van andere inloopwanden doordat er geen verstevigingstraverses worden gebruikt. Een integelwand-profiel én een integelvloerprofiel garanderen de stabiliteit van het glas”, verklaart
general manager Greetje Martens. “Bovendien eiste de bouwheer dat het integelprofiel dat aan de binnenzijde deels zichtbaar is exact dezelfde kleur zou hebben als het kraanwerk. De vraag naar een afwijkende kleur voor het integelprofiel van deze inloopwand kregen we nooit eerder. We bewezen hier dan ook dat we geen enkele uitdaging uit de weg gaan. Botanic Sanctuary Antwerp is een uitzonderlijk project, niet alleen omdat het luxueus en prestigieus is, maar ook omdat we er met onze high-range, in Zwitserland gemaakte producten aanwezig zijn. Het past perfect bij onze manier van werken. We konden mee de productkeuze bepalen en onze technische knowhow inzetten om een zo sober mogelijke inloopwand te plaatsen.”

Duscholux is een Zwitserse fabrikant van douchewanden en -deuren, zowel standaard als op maat gemaakt. In 1970 lanceerde het de eerste plooibare douchewand. “Ons gamma omvat ook wandbekledingen in alle kleuren en designs, onder de naam PanElle. Verder maken we baden en douchebakken in acryl en kunststeen. We verkopen onze producten uitsluitend via de groothandel, maar de evolutie in de sanitaire markt vergt van een fabrikant steeds meer extra service, in de vorm van begeleiding en opvolging. Dit vereist rechtstreekse contacten met de bouwheren en de architecten. Daarvoor hebben we een speciaal team.”

Dormakaba – Toegangsoplossingen 

Dormakaba (Brugge) leverde en plaatste bij Botanic Sanctuary Antwerp de toegangsoplossingen voor de hotelkamers, de automatische draaideuraandrijvingen en de inbouwdeurdrangers – de deursluiters, zeg maar. Blikvanger is het hotelslot-toegangscontrole-systeem Quantum Pixel. “Inclusief volgens de eisen van de klant gemaakte deurkrukken, in messing langs de buitenzijde van de deur en een op maat gemaakte kruk langs de binnenzijde”, zegt marketing- en communicatieverantwoordelijke Antony Vandeplas. “De stille en krachtige draaideuraandrijvingen behoren tot onze ED 100/250-reeks en de inbouwdeurdrangers tot de ITS 96-reeks. Die zijn in de deur en het deurkozijn geïntegreerd en onzichtbaar wanneer de deur gesloten is.

Dormakaba, met hoofdzetel in Zwitserland, biedt een zeer uitgebreide waaier van toegangsoplossingen aan, waaronder deurdrangers, automatische deuren, beslag voor glazen deuren, sloten en vergrendelingen, fysieke barrières, hotelsystemen, toegangscontrole, tijdsregistratie en vluchtwegtechniek “We zijn voornamelijk B2B-gericht. Leveren en plaatsen doen we zelf of gebeurt via gespecialiseerde partners/installateurs. Het hang- en sluitwerk wordt altijd geleverd via de gespecialiseerde vakhandel.” Dormakaba is ontstaan vanuit de fusie van Dorma en Kaba in 2015. Wereldwijd is het met circa 15.000 medewerkers de op twee na grootste speler in zijn productsegment. “In België telt ons team een 95-tal medewerkers. Wij bieden service en ondersteuning vanaf de ontwerpfase tot na de ingebruikname.” In België en Luxemburg rustte dormakaba al circa tweehonderd hotels uit met zijn hotelsystemen.

TECHNISCHE FICHE
Bouwheer Iret (Antwerpen-Brussel-Luxemburg)
Architect AID Architecten (Malle)
Hoofdaannemer Mourik-Imtech-Thermoco (Antwerpen)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details