Platform voor de bouw
Team Charbrick wint de Belgische BISC-E Studentencompetitie tijdens Tech Tour Circular 2024
Team Charbrick

Team Charbrick wint de Belgische BISC-E Studentencompetitie tijdens Tech Tour Circular 2024

Team Charbrick heeft de Belgische BISC-E competitie van 2024 gewonnen, een belangrijk deel van de Tech Tour Circular 2024 dat plaats vond op 23-24 april in Gent. Team Charbrick, bestaande uit studenten van de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent, maakte indruk op de jury en het publiek met hun innovatie die biochar van koffiegruis integreert in cementproductie, waardoor de kwaliteit van het beton verbetert en de energie die nodig is voor cement halveert.

Met hun overwinning zal Team Charbrick België vertegenwoordigen in de Europese finales van de BISC-E competitie, waar ze het opnemen tegen finalisten uit 16 andere landen. Een uitstekende kans om hun biochar-geïntegreerd beton te demonstreren.

De Bio-based Innovation Student Challenge Europe (BISC-E) stimuleert studenten om innovatie en bedrijfsontwikkeling in de opkomende bio-economie te verkennen, terwijl ze een nieuw biogebaseerd product of proces ontwikkelen. De uitdaging staat open voor alle bachelor- en masterstudenten (+ PhDs als coaches). Drie studententeams presenteerden hun projecten:

Eerste plaats: Team Charbrick (UGent)

Charbrick combineert afvalvalorisatie en duurzame betonproductie door biocharproductie te integreren met cementproductie. Biochar, verkregen uit de pyrolyse van gebruikte koffiedik, wordt gemengd in het cement, wat resulteert in beter beton. Bovendien vermindert het koppelen van de vrijgekomen groene energie uit pyrolyse de brandstofbehoefte van cementovens met 50%. Charbrick staat dus voor beter beton en energiebeheer. Deze studenten waren Tilly Van Hecke, Fran Van de Velde, Arne Desmyter en Asmae Guerbaoui en werden begeleid door postdoc Stef Ghysels (UGent).

Team Ecogel

Tweede plaats: Team ECOGEL (UGent)

Door sinaasappelschilafval te hergebruiken in een krachtige hydrogel, helpt EcoGel de versheid van supermarktproducten te behouden, waardoor afval wordt geminimaliseerd en waarde wordt gemaximaliseerd. Het gaat niet alleen om het vers houden van fruit en groenten; het gaat om het hervormen van onze impact op het milieu. Deze studenten waren Chiara Vikkula, Begüm Topçu Borrajo Bastero en Yerim Kim begeleid door postdoc Maarten De Mol (UGent).

Team SCOBY

Derde plaats: Team SCOBY (UGent + Arteveldehogeschool)

Scoby Paper valoriseert een tot nu toe onbenutte afvalstroom door microbiële cellulose te winnen uit scoby, een bijproduct van kombucha-productie, en dit te integreren in de papier- en kartonindustrie. De hoge kwaliteit van de cellulosevezels vereist een minder intensief pulpproces, waardoor de energiebehoefte en de behoefte aan water en (bleek)chemicaliën afneemt. Bovendien vermindert de incorporatie van microbiële cellulose de behoefte aan plantaardige cellulose, waardoor ontbossing wordt verminderd. Uiteindelijk stuurt Scoby Paper aan op een circulaire en duurzamere papier- en kartonindustrie, waarbij afvalmaterialen worden omgezet in waardevolle grondstoffen. Deze studenten waren Jasper Meere, Emma Verhoestraete en Flore Ongenae, begeleid door PhD-student Arthur Van Cleemput (UGent).

Tech Tour Circular event

Het Tech Tour Circular-evenement maakt deel uit van het voortdurende engagement van Universiteit Gent en Stad Gent om innovatie en groei binnen de circulaire economie te bevorderen. Dit dynamische evenement toonde ongeveer 40 baanbrekende bedrijven, elk actief in sectoren zoals bouw en infrastructuur, chemie en kunststoffen, bio-economie, productie en materialen, voedsel, vork en waterkringlopen, en presenteerde aan een groep actieve investeerders.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details