Platform voor de bouw
3 trends voor de AEC-industrie in 2023

3 trends voor de AEC-industrie in 2023

De digitalisering in de AEC-sector (architectuur, engineering, bouw) gaat volop door. 2023 wordt dan ook het jaar waarin de stap wordt gezet van het aanscherpen van processen naar het creëren van slimmere bedrijfsmodellen en grotere zakelijke kansen. Om efficiëntie, duurzaamheid en innovatie mogelijk te maken, en dus het bedrijfsrisico te verlagen, moet de workflow meer verbonden, geautomatiseerd en vooral datagestuurd worden. Hou deze drie trends in 2023 dus alvast in de gaten.

1. Het antwoord op efficiëntie en risicobeperking ligt in de cloud 

Bouwbedrijven met een hoog risiconiveau hebben altijd te maken gehad met veel onbekende variabelen. Recente uitdagingen hebben de behoefte aan zowel risicobeheer als het beperken van de impact van het onverwachte verder geactualiseerd. Tegelijkertijd staat ‘net zero’ bovenaan de agenda en is klimaatverandering een van de meest urgente kwesties van onze tijd die onmiddellijke aandacht en langetermijnengagement vereist. Het antwoord op de meeste van deze uitdagingen kan worden gevonden op één enkele plaats – en die heet de cloud. Cloud-gebaseerde platforms met end-to-end-oplossingen creëren een uniforme ervaring en kunnen de juiste informatie op het juiste moment aan de juiste mensen leveren.    Samenwerking wordt al heel lang belemmerd door tools en verschillende softwareprogramma’s die niet met elkaar communiceren, wat leidt tot gegevensverlies en miscommunicatie. Door over te stappen op de cloud behoren deze ineffectieve manieren van werken tot het verleden. Eén enkel samenwerkingsplatform levert meer waarde op voor elke belanghebbende en ondersteunt tegelijkertijd de impact op het milieu en de bedrijfsresultaten.   Een cloudgebaseerd platform zorgt ervoor dat gegevens voortdurend stromen tussen alle stadia en alle teams die de hele levenscyclus van de bouw verbinden – van de eerste plannen tot het onderhoud van het gebouw. Met real-time toegang tot informatie en gegevens zijn teams in staat om te corrigeren en beslissingen te nemen op basis van bijgewerkte en actuele informatie. Dit zorgt voor het soort efficiëntie waardoor er voor meer projecten tijd wordt bespaard, deadlines worden gehaald, kostbare fouten vermeden worden en projecten op een duurzamere manier worden afgerond.  

2. Maak de weg vrij voor nieuwe manieren van denken en werken  

De digitale transformatie gaat steeds sneller en er komen steeds nieuwe technologieën bij. Maar het zijn de mensen die samenwerken die geweldige gebouwen Zonder een sterk personeelsbestand kan geen enkel bedrijf slagen. Elk bedrijf moet ervoor zorgen dat mensen over de kennis (en de tools) beschikken die ze nodig hebben om de weg vrij te maken voor een effectievere en duurzamere manier van werken.   Bij de implementatie van nieuwe technologie is het van cruciaal belang om voldoende tijd en middelen aan het proces te besteden. De invoering van nieuwe software brengt niet alleen een verschuiving in de workflows teweeg, maar ook een verschuiving in het denken en werken. Er zal een leercurve zijn, maar met de juiste opleiding en wat geduld is de beloning zeker de moeite waard. Verandering kan in elke organisatie op weerstand stuiten, dus het is belangrijk om alle belanghebbenden vroegtijdig bij het technologische selectieproces te betrekken.    Door feedback te verwelkomen zullen de werknemers binnen de organisatie zich meer betrokken voelen bij het proces, en dus zullen ze meer geneigd zijn de veranderingen te omarmen. Terwijl bedrijven nieuwe technologieën invoeren om efficiënter te worden, plaatst dit hen ook in een goede positie om de klimaatambities waar te maken. 

3. Werken aan een duurzame toekomst

De Earth Overshoot Day, de datum waarop de mensheid alle biologische hulpbronnen heeft opgebruikt die de aarde in de loop van het jaar aanmaakt, is een goed ijkpunt om de ontwikkeling van de klimaatcrisis te volgen. Het slechte nieuws is dat deze datum veel eerder wordt bereikt dan in voorgaande decennia. 50 jaar geleden viel de Earth Overshoot Day op 14 december 1972, terwijl die datum in 2022 op 28 juli viel, om aan te geven hoe de menselijke consumptie veel groter is dan wat de aarde elk jaar kan regenereren.    Vermindering van de koolstofuitstoot, of decarbonisatie, zal een essentiële rol spelen bij het afremmen van de klimaatverandering. En om dit te beheren zal de technologie een integrale rol spelen door de nodige instrumenten te verschaffen. Naarmate meer AEC-bedrijven duurzame praktijken invoeren en relevante gegevens gebruiken om emissies en afval op te sporen, te meten en te verminderen, zal er een positief effect zijn dat zijn weerslag zal hebben op de toekomst. En het is duidelijk dat goed doen voor de planeet ook goed is voor het bedrijfsleven. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details