Platform voor de bouw
AkzoNobel lanceert onder het merk Sikkens eerste gerecycleerde verf in België

AkzoNobel lanceert onder het merk Sikkens eerste gerecycleerde verf in België

  • ‘Alpha Recycle Mat’ bestaat voor 35 procent uit verfresten van ingezamelde verfpotten
  • Verfproducent streeft zo naar minder verspilling

AkzoNobel, de expert op het gebied van het maken en verkopen van verf en coatings, brengt onder het professionele verfmerk Sikkens de eerste gerecycleerde verf op de Belgische markt. De verfproducent zet met de witte ‘Alpha Recycle Mat’-verf een belangrijke nieuwe stap richting een duurzamere sector.

Jaarlijks gebruiken mensen in Europa miljoenen liters verf van allerlei merken. En hoe goed ze ook uitrekenen hoeveel verf ze nodig hebben, ze zitten vrijwel altijd met restjes. Na het afwerken van een verfklus worden die restjes ofwel jarenlang thuis bewaard ofwel naar het recyclagepark gebracht, goed voor duizenden liters verf die eigenlijk nog perfect bruikbaar zijn.

Om die verspilling tegen te gaan ontwikkelde AkzoNobel Alpha Recycle Mat, een witte, matte emulsie die voor meer dan één derde bestaat uit witte verfresten uit recyclageparken. De verfresten worden ingezameld in het Verenigd Koninkrijk in samenwerking met een afvalbedrijf. Dit duurzame alternatief, dat in België onder het Sikkens-merk zal beschikbaar zijn in het voorjaar van 2020, is een absolute primeur voor ons land. Met Alpha Recycle Mat zet AkzoNobel een belangrijke stap richting een lagere ecologische voetafdruk van schilderwerk.

Sikkens merkt op dat de markt hier klaar voor is omdat overheden steeds meer belang hechten aan het ecologische aspect bij aanbestedingen en omdat ook projectontwikkelaars, architecten en bouwheren hier steeds meer aandacht aan besteden.

Einddoel: productie in België

AkzoNobel is voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om duurzame innovatie te stimuleren, de hoeveelheid afval te verminderen en een kringloopeconomie voor verf te creëren. Tegelijk blijft voor Sikkens kwaliteit een absolute topprioriteit. Het productieproces van de nieuwe gerecycleerde verf gaat daarom gepaard met de strengste kwaliteitscontroles, zodat elke pot voldoet aan de eisen waarvoor Sikkens bekend staat.

De productie van de verf gebeurt vandaag nog in het Verenigd Koninkrijk. Zodra de witte verfresten zijn teruggewonnen, worden ze gesorteerd, gefilterd en verfijnd. Vervolgens produceert Sikkens er zijn Alpha Recycle Mat mee, dat nu al voor 35% uit gerecycleerde verf bestaat. En dit is nog maar een begin. AkzoNobel streeft er via doorgedreven innovatie naar om dat aandeel van gerecycleerde verf nog te vergroten én om de gerecycleerde verf op termijn ook in België te produceren.

“Op dit moment is de ophaling door de Belgische recyclageparken – in tegenstelling tot die in het Verenigd Koninkrijk – nog niet geoptimaliseerd met het oog op het recycleren van witte verf”, verduidelijkt Katrien Clou, Technical Support Benelux. “AkzoNobel zet zijn schouders onder een betere en duurzamere organisatie van de verfophaling en is daarvoor met de verschillende bevoegde partners in gesprek. Het is namelijk onze ambitie om op korte termijn ook in België witte verfresten te kunnen recycleren en herproduceren. En op die manier geven we de Belg een extra stimulans om verfresten niet thuis te laten rondslingeren. Door die sneller naar het recyclagepark te brengen kan iedereen zijn steentje bijdragen aan een duurzame toekomst.”

Nieuwe stap

De lancering van Alpha Recycle Mat sluit aan bij de bredere ecologische doelstellingen en het innovatieve karakter van AkzoNobel. De internationale groep staat al jaren aan de top van de Dow Jones Sustainability Index voor chemiebedrijven en wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn – in de chemische sector een zeer ambitieuze doelstelling. Ook voor het merk Sikkens gaan duurzaamheid en kwaliteit al jaren hand in hand, wat onder andere blijkt uit de ontwikkeling en productie van solventarme en watergedragen verf en het hergebruiken van spoelwater. Samen met een aantal recyclageparken in België stimuleert AkzoNobel via het Repaint-project ook al het hergebruiken van gekleurde verfresten door kringloopwinkels en goede doelen. Met Alpha Recycle Mat zet het merk nu een nieuwe, revolutionaire stap in zijn ecologische ambities.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details