Platform voor de bouw
Artificiële Intelligentie inzetten om wegen beter te onderhouden

Artificiële Intelligentie inzetten om wegen beter te onderhouden

In de vorige editie van Bouwen aan Vlaanderen gingen we dieper in op de niet zo goede score voor de kwaliteit van de Belgische wegeninfrastructuur. Nu verwijzen we graag naar de innovatieve aanpak van het gemeentebestuur van Meise om, in samenwerking met een advies- en ingenieursbureau, objectief vast te stellen waar er prioritair wegenwerken moeten worden uitgevoerd.

Het doet hiervoor een beroep op de expertise van ingenieurs- en adviesbureau Arcadis, dat al succesvol artificiële intelligentie heeft toegepast op snelwegen in Nederland. Een camerawagen van CycloMedia, een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in hoogwaardige 360°-straatfoto’s en luchtfoto’s met GIS-nauwkeurig-heid, maakt gebruik van de LiDAR-technologie en produceert een 3D-scan van de 300 kilometer straten en gewestwegen van Meise. Dankzij het gebruik van laserlicht is LiDAR (LIght Detection And Ranging of Laser Imaging Detection And Ranging) in staat om ook kleinere objecten te detecteren, in tegenstelling tot radar.

Het eindresultaat van deze LiDAR-scan is een puntenwolk van de buitenomgeving, die door middel van de juiste software kan worden omgezet in, onder andere, een bruikbaar 3D-model van de buitenomgeving. Arcadis analyseert de beelden met behulp van AI-algoritmes, die defecten zoals dwarsscheuren, dieptescheuren en putten in het wegdek en voetpaden kunnen herkennen, kwantificeren en verwerken tot een MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP).

De tweede fase omvat een analyse van de data door experts van het advies- en ingenieursbureau, om zo tot een verfijning van het automatisch gegenereerde MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP) te komen.

De derde fase bestaat uit het samenbrengen van het geoptimaliseerde MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP) en de kennis van de technische dienst van de gemeente Meise (onder leiding van Patrick Fierens), zodat het MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP) kan worden omgezet in een beleidsplan dat gebaseerd is op objectieve criteria en bestuursprioriteiten.

Door onder meer artificiële intelligentie in te zetten in de infrastructuurwereld bewijzen advies- en ingenieursbureaus, zoals Arcadis en andere ORI-leden, dat een combinatie van digitale technologische innovatie en authentieke expertise van belang is om steden en gemeenten te ondersteunen bij het beheer van hun patrimonium.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details