Platform voor de bouw
Bouw neemt maatregelen om werken in hitte draaglijk te maken

Bouw neemt maatregelen om werken in hitte draaglijk te maken

Er worden tegen het einde van de week temperaturen voorspeld die kunnen oplopen tot 30 graden. Voor werknemers uit de bouw die buitenwerken verrichten is dat geen evidente situatie. Daarom beveelt bouwfederatie Embuild bouwbedrijven een aantal concrete maatregelen aan om werken bij hitte draaglijker te maken. Zo is het aangeraden om vroeger ’s morgens te beginnen te werken om de ergste warmte voor te zijn, in het atelier te werken in plaats van op de werf, taakrotaties buiten door te voeren, voldoende pauzes in de koelte te voorzien, voldoende water of frisdrank aan te bieden en ook zonnecrème ter beschikking te stellen.

Er komen voor het eerst dit jaar warme dagen aan. Voor wie in de bouw werkt en buiten aan de slag is, is dat niet altijd even gemakkelijk. Daarom voorziet bouwfederatie Embuild een hitteplan dat een aantal essentiële punten omvat, doorgaans gaat het om organisatorische en technische maatregelen. Zo is het aangewezen om ’s ochtends vroeger te beginnen om te kunnen stoppen als de zon het hoogst staat en het meest straling uitstuurt. Eerder onderzoek van Embuild toonde aan dat 84% van de bouwbedrijven dat ook doet.

Een andere optie bestaat erin om bepaalde elementen van een gebouw in het atelier of de fabriek te vervaardigen in plaats van op de werf. Andere mogelijkheid: op de werf een soort taakrotatie inbouwen, zodat de blootstellingstijd aan de zon kan worden beperkt. Ook het regelmatig inlassen van pauzes, zodat de bouwvakkers even de schaduw of de friste van een goed geventileerd of gekoeld lokaal kunnen opzoeken, is een uitstekende maatregel die tijdens zulke hittedagen alleen maar toe te juichen is. Tijdens die pauzes dient de werkgever voldoende water of andere frisdrank aan te bieden. Regelmatig drinken is immers belangrijk om dehydratatie te voorkomen. Minstens even belangrijk is dat wie buiten werkt bij een stevige hitte zich goed insmeert met zonnecrème. Buitenwerkers hebben immers drie keer meer kans op huidkanker.

Warmte heeft ook een invloed op de kwaliteit van sommige producten en materialen. Daarom raadt Embuild af om bepaalde materialen boven een bepaalde temperatuur te gebruiken. Die kwaliteitsvermindering verhoogt immers het risico op incidenten en arbeidsongevallen. Enkele voorbeelden: 
· materialen die te snel drogen, zoals mortel, beton of verf 
· lijm waarvan de hechtkracht afneemt

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details