Platform voor de bouw
Bouwsector digitaliseert maar maakt zich zorgen over cybersecurity

Bouwsector digitaliseert maar maakt zich zorgen over cybersecurity

Sinds begin 2017 is de digitalisering van de bouwbedrijven toegenomen. Dat blijkt uit recente enquêtes van de Confederatie Bouw en Orange Belgium. De basisdigitalisering staat al ver. Het aandeel bedrijven dat één of meerdere digitale beheertools gebruikt nam toe. Maar 70 % van de aannemers ziet cyberaanvallen beschouwt als een reëel risico.

De basisdigitalisering is ver gevorderd in bouwbedrijven. Volgens een gezamenlijke enquête van de Confederatie Bouw en Orange Belgium gebruikt 95 % van de aannemers mobiele toestellen zoals smartphones en laptops om foto’s te nemen van de werf, bedrijfsmails op te volgen en toegang te hebben tot het eigen bedrijfsnetwerk.

Ook geolocalisatie (beter bekend onder de naam “track & trace” is goed ingeburgerd. 45 % van de respondenten traceert de locatie van personeel, voertuigen of materieel in real-time, vooral om mobiliteitsvergoedingen te berekenen, maar ook tegen verlies en diefstal of voor een efficiënt beheer van materieel.

Digitale toepassingen zitten in de lift

Andere digitale toepassingen zijn minder ver doorgedrongen. Begin 2017 gebruikte iets minder dan 15 % van de bouwbedrijven geconnecteerde beheertools, intussen gebruikt naar schatting 20 % van de aannemers ERP (Enterprise Resource Planning). In 2017 was Building Information Modelling bekend en geïmplementeerd in minder dan 5 % van de bouwbedrijven; nu kan naar schatting een kleine 10 % ermee werken.

Het voorgaande neemt niet weg dat bouwbedrijven nog een weg af te leggen hebben. Slechts een vierde voorziet bijvoorbeeld een 4G router voor mobiele connectie op de werf. Nog minder werkt met een VDSL verbinding of Wifi Hotspot.

Virtual en augmented reality, robots, 3D-scanning, artificiële intelligentie en drones worden slechts in een kleine minderheid van de bouwbedrijven toegepast, al heeft dat in het geval van drones ongetwijfeld ook te maken met de zeer restrictieve wetgeving.

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder Confederatie Bouw: “De digitale transitie van onze sector verloopt niet voor alle technologieën even snel, maar ze is volop bezig. Dit heeft niet alleen voordelen voor de bouwbedrijven en hun klanten, het schept ook nieuwe, uitdagende banen op alle niveaus, wat de bouw aantrekkelijker maakt als werkgever. Het is voor de Confederatie van essentieel belang dat alle bouwbedrijven kunnen profiteren van deze evolutie. Daarom organiseren we samen met het WTCB de beurs Digital Construction Brussels op 23 en 24 oktober.”

Geolokalisatie-oplossingen als koploper

Niet alle aannemers zien de mogelijkheden van digitale oplossingen.  59 % van de aannemers oordeelt dat ze te weinig informatie hebben over digitale oplossingen en ongeveer een derde heeft niet genoeg interne competenties in huis. In iets mindere mate (16 %) spelen ook de kosten mee.

Het valt bovendien op dat in slechts 27,5 % van de bouwbedrijven iemand is aangeduid die verantwoordelijk is voor de digitale transformatie. Wat overigens niet wegneemt dat de aannemers wel degelijk de voordelen zien, niet alleen wat betreft de centralisatie van informatie (63 %) maar ook wat betreft sneller werken (60 %) en fouten vermijden (47 %).

“Net zoals elke andere sector is ook ‘de bouw’ gebaat met digitale vernieuwingen. Denk bijvoorbeeld aan geofencing: het virtueel afbakenen van een geografisch gebied door middel van GPS, een geolokalisatie-oplossing die het mogelijk maakt wat uit en binnen en werf circuleert te controleren. Dat is uiteraard enorm handig voor bedrijven uit de bouwsector”, aldus Werner De Laet, Chief B2B, Wholesale en Innovation Officer bij Orange Belgium. “Er zijn trouwens ook bedrijven die al vergevorderd zijn in digitalisering in de bouwsector. Een veelvoorkomend aandachtspunt blijft echter cyber security.”

Bang voor cyberaanvallen

Aannemers zijn zich bewust van de schaduwzijde van de digitalisering. Volgens de enquête van de Confederatie en Orange Belgium denkt 69 % dat cyberaanvallen een niet te negeren risico vormen. Een ruime meerderheid (84 %) beschermt dan ook het netwerk. Nog een grotere groep (87 %) beveiligt toestellen zoals laptops en smartphones. De online beveiliging besteden ze het liefst extern uit. 40 % kiest voor een externe partner voor cyberbeveiliging.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details