Platform voor de bouw
Nieuws

Bruisende nieuwe wijk dankzij progressieve sociale woningbouw

Naamloos

Tekst | Els Jonckheere

Beeld | Groep Van Roey – Lighthouse Productions I Dirk Verwoerd

25 juni 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Eén ervan werd omgedoopt tot Residentie Meerhof en biedt onderdak aan 98 gezinnen. Toch is het geen monolithische woontoren geworden. Door een subtiel spel van tweekleurig metselwerk en variërende bouwhoogtes is het een appartementencomplex waar het aangenaam vertoeven is. 

De groene omgeving nabij de Tulpenstraat wordt omgetoverd tot een aangename wijk met vier bruisende woonsites

Het terrein tussen de Ringlaan, de Breendonkstraat en de Tulpenstraat in Willebroek kenmerkte zich vele jaren door zijn troosteloze aanblik. Vandaag is het echter een bruisende wijk in een mooi groen stadskader. Het oude voetbalveld en de acht aftandse woningen maakten plaats voor een resem sociale woningen die radicaal breken met het traditionele woontorenconcept. Zo is Residentie Meerhof opgebouwd uit twee clusters met eigen centrale buitenkamers in een prachtige groene landschapstuin. “Concreet bestaat het complex uit drie kleinere rechthoekige volumes, die elk vier tot vijf bovengrondse bouwlagen tellen”, vertelt Ben Lotry, senior projectleider bij Van Roey, dat het project realiseerde. “Daarnaast is er sprake van een L-vormig en een U-vormig gebouw, die qua hoogte variëren van drie tot vier niveaus. In het midden werd een plein met veel groen aangelegd, waar de residenten en de  buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Het verkeer wordt geweerd door middel van een ondergrondse parkeergarage met plaats voor 96 wagens. De ruimte tussen de volumes, die door een nevenaannemer werd aangelegd, is intussen
opnieuw overgedragen aan de gemeente.”

Naast de drie kleinere volumes is er ook sprake van een L-vormig en een U-vormig gebouw, die qua hoogte variëren van drie tot vier niveaus.

“Residentie Meerhof is een mooi bewijs dat de combinatie van duurzaam en kwalitatief wonen ook haalbaar is met kleinere budgetten”

Samen sterk

Met een benutbare oppervlakte van 11.500 m² is Residentie Meerhof een vrij groot complex. “Daarom besliste onze dochteronderneming Artem, die de opdracht gegund kreeg, om dit project samen met moederfirma Van Roey te realiseren”, vertelt Ben Lotry. “Artem is gespecialiseerd in sociale huisvestiging, scholen, overheidsbedrijven, sportcomplexen en zorgprojecten. Van Roey heeft dan weer heel wat expertise in en ervaring met grotere projecten. Kortom: samen vormden we de ideale tandem om van Residentie Meerhof een kwalitatief succes te maken. Tijdens het project deden we trouwens ook een beroep op Architon, onze dochteronderneming die zich toelegt op de productie van prefabbetonelementen. Op die manier konden we perfect inspelen op de erg strakke deadlines die dit project kenmerkten.”

Met een benutbare oppervlakte van 11.500 m² is Residentie Meerhof een vrij groot complex.

Duurzaam en kwalitatief

Residentie Meerhof is een voorbeeld van progressieve sociale woningbouw. Dat wordt ook onderstreept in de strakke architectuur. Uitkragende gevelelementen in architectonisch beton worden afgewisseld met bruin en bleek metselwerk. “De materiaalkeuze brengt dynamiek in het geheel en contrasteert ook mooi met de donkere kleiklinkers van het plein, die doorlopen tot de aanpalende gevels op niveau +1”, aldus Ben Lotry. “Residentie Meerhof was een project dat bouwtechnisch volledig op onze leest was geschoeid. Niettemin kregen we te maken met enkele specifieke uitdagingen. Zo was er de hoge grondwaterstand, die een lange en intensieve droogzuiging vereiste. Verder bleken de nutsleidingen rondom de site niet correct in kaart te zijn gebracht, waardoor de volumes uiteindelijk moesten worden gebouwd op een iets andere plaats dan voorzien. De verankering van de betonnen gevelelementen was redelijk tijdsintensief omdat we de nodige thermische onderbrekingen moesten voorzien. En last but not least: de tegels waarmee het binnenplein en de aangrenzende gevels moesten worden bekleed, bleken op het moment van uitvoering niet meer commercieel
beschikbaar te zijn. Daarom moesten we in extremis een andere oplossing zoeken die prijs- technisch interessant bleef. Kleiklinkers die we konden metsen, bleken uiteindelijk de meest haalbare oplossing. Sowieso vormen de lage budgetten in de sociale woningbouw altijd een uitdaging, zeker als je kwaliteit wil garanderen. En daar zijn we glansrijk in geslaagd. Residentie Meerhof is een erg mooi project geworden, waar we graag mee uitpakken. Het is het perfecte bewijs dat de combinatie van duurzaam en kwalitatief wonen ook haalbaar is met kleinere budgetten.”    

Uitkragende gevelelementen in architectonisch beton worden afgewisseld met bruin en bleek metselwerk.

Bouwheer
Volkshuisvesting Willebroek (Willebroek)

Architect
Ontwerp Atelier Peter Jannes (Olen)

Hoofdaannemer(s)
Groep Van Roey (Rijkevorsel)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details