belgosuc-beernem-gc-architecten-27-kopieren
02:23
04-06-2020

Clean en hygiënisch binnen en buiten

Hygiëne, efficiëntie en kwalitatieve materialen kenmerken het nieuwe productiegebouw van Belgosuc in Beernem. Hiermee bewijst de suikerproducent dat een industrieel gebouw niet saai hoeft te zijn. Als je tenminste de juiste en innovatieve middelen gebruikt …

Belgosuc is gespecialiseerd in de verwerking van geselecteerde natuurlijke suikers voor de bevoorrading van industrie en horeca. De suikerfabrikant kende de voorbije jaren een enorme groei en kocht in 2016 bijkomende terreinen aan de overzijde van de straat. Het aanvoelen dat uitbreiding noodzakelijk zou zijn, werd sneller dan verwacht waarheid. Voor het ontwerp van deze nieuwe productiesite sprak de firma GC Architecten aan. “Het uitgangspunt voor dit gebouw was het soort productie”, zegt architect en projectleider Dominique Degezelle. “Belgosuc zal er cassonade verwerken. Bij uitbreiding zullen er droge suikerspecialisaties bij komen. Vooral de vorm van het terrein was een uitdaging, aangezien we aan de slag moesten op een perceel met een beperkte breedte. Het resultaat is een industrieel gebouw van 76,5 op 30 meter, dat in technisch opzicht ondergronds verbonden is met het ‘moederhuis’ aan de overzijde van de straat. Deze oplossing via grondboringen bleek een financieel interessanter alternatief dan een bovengrondse verbinding.”

belgosuc-beernem-gc-architecten-11-kopieren

Het nieuwe gebouw van Belgosuc vormt een meerwaarde voor de hele industriezone.

 

Afwijken van klassieke constructies

Voor bedrijven in de voedingssector is hygiëne van levensbelang. Daar moet dan ook al in de ontwerpfase rekening mee gehouden worden. Hoeken en kanten die vervuiling in de hand kunnen werken, zijn te vermijden. Clean is het codewoord, en daar zorgde architect Dominique Degezelle zowel binnen als buiten voor. Door middel van een unieke, innovatieve oplossing slaagde hij erin om ruimte te besparen. “We kozen voor een zelfdragende structuur met holle, geïsoleerde wanden die ter plaatse opgestort zijn met beton”, zegt de architect. “Zo kwamen we aan een muuropbouw van 35 centimeter dik in plaats van 65 centimeter. Boven de betonsokkel is het gebouw bekleed met bardage nano van het Franse Bacacier, een mooi en hoogwaardig materiaal in een matte afwerking. Zo kreeg het een elegante, gepatineerde zinklook. Mede dankzij deze panelen en het aluminium schrijnwerk heeft het complex geen klassiek uiterlijk.”    

belgosuc-beernem-gc-architecten-3-kopieren

Binnen is alles strak afgewerkt met het oog op een perfecte hygiëne.

 

Aan de binnenzijde is tussen de dragende wanden een hoog vakwerk geplaatst voor de verdere dakafwerking. Daaraan is een verlaagd plafond opgehangen dat dienstdoet als werkvloer voor de technische installaties, terwijl de onderzijde een cleane plafondafwerking heeft. Binnen in de productieruimte zullen dus enkel verticale leidingen zichtbaar zijn vanuit het technisch niveau tot aan de productiemachines. Dit alles met het oog op een strakke look en in het belang van de hygiëne op de productievloer. De binnenwanden zijn afgewerkt met een hygiënische verf. Binnen deze cleane ruimte is op dit ogenblik de installatie van machines en technieken aan de gang. 

img_8675-kopieren

De realisatie van het nieuwe Belgosuc-gebouw nam ongeveer een jaar in beslag.

 

Meerwaarde creëren

Het architectenbureau stond Belgosuc niet alleen bij op bouwkundig vlak, maar verschafte ook advies over de elektriciteit en de HVAC. “Het gaat om een grote productieruimte, dus ventilatie is enorm belangrijk”, benadrukt Degezelle. “Daarnaast werd er ook nagedacht over de manier van verwarmen, gekoppeld aan warmterecuperatie. Fotovoltaïsche panelen zullen in de toekomst eveneens hun inbreng hebben in het energieverhaal.”

belgosuc-beernem-gc-architecten-9-kopieren

De technieken en de bijbehorende leidingen zijn netjes weggewerkt achter het hoge plafond.

 

GC Architecten is de huisleverancier voor de gebouwen van Belgosuc. Sinds Guido
Callens het bureau in 1981 opstartte, kende het een enorme groei. Vandaag telt het kantoor 22 architecten en ingenieurs. Ir. architect Bert Ghesquiere en zoon Frederik Callens, eveneens architect, staan mee aan het roer. GC-architecten is thuis in allerlei sectoren, doet eigen EPB-verslaggeving en heeft interieurarchitecten in dienst. Ze werkten onder meer voor Campina, Kaasmakerij Passendale en verschillende vleesverwerkingsbedrijven. Projectleider Dominique Degezelle is al sinds de beginjaren aan de slag bij GC Architecten en specialiseerde zich gaandeweg in industriële complexen, scholen en kantoorgebouwen. “Als je met innovatieve materialen werkt, hoeft een industrieel gebouw zeker niet saai te zijn. Ongetwijfeld hebben we ook in dit project een meerwaarde gecreëerd dankzij het concept en het materiaalgebruik – zowel voor de bouwheer als voor de industriële omgeving”, besluit Dominique Degezelle.
    

Tekst Anastasia Verleysen    |    Beeld GC Architecten

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Participanten aan het woord

VltracBohez – Metalen dakspanten

Voor de nieuwe gebouwen van Belgosuc deed Alheembouw een beroep op de expertise van VltracBohez. Zo produceerde het bedrijf de metalen dakspanten, om ze vervolgens ook te installeren op de werf. “Het gaat om vakwerken met één overspanning”, zegt zaakvoerder Johan Vanloot.

Als prefabbouwer van metaal-, hout- en betonconstructies wordt VltracBohez vaak ingeschakeld voor de constructie van industriële, agrarische en kmo-gebouwen. Je kan het van oorsprong Ieperse bedrijf ook inzetten als toeleverancier van gelaste staalstructuren of onderaannemer voor metaaltoepassingen – van productie tot plaatsing. “Voor elke opdracht werken we samen met de juiste experts binnen ons gespecialiseerde team. Iedere niche vergt namelijk specifieke kennis. Onze vakmensen worden ondersteund door
een performant productieapparaat, verspreid over onze drie vestigingen in Vlamertinge, Waregem en Boeschepe. Bovendien beschikken we over eigen montageploegen, zodat we de hoge kwaliteit van ons werk goed kunnen bewaken en een vlotte uitvoering binnen de vooropgestelde deadline kunnen garanderen”, besluit Jeroen Vanloot.


Andy Careye – Betonvloeren

Als specialist in betonwerken werd Andy Careye (Ieper) gecontacteerd door aannemer Alheembouw. In de nieuwe gebouwen van Belgosuc goot zijn firma de betonvloeren – zowel binnen als buiten, al bij al goed voor een oppervlakte van meer dan 7.000 vierkante meter. “Een deel van de betonvloeren is volledig gepolierd. Een ander deel hebben we voor de helft gepolierd en vervolgens afgewerkt met een ademende epoxylaag”, zegt de zaakvoerder.

Het bedrijf van Andy Careye is al elf jaar actief in de betonsector. Het vergaarde expertise in het industriewezen en werkt wel vaker voor voedingsbedrijven. “We dragen kwaliteit en een hoge afwerkingsgraad hoog in het vaandel”, zegt Andy Careye. “Daarnaast volgen we de werven nauwkeurig op en respecteren we de vooropgestelde timing. We specialiseren ons in binnen- en buitenvloeren en het gieten van ter plaatste gestorte muren. Betonvloeren worden wel vaker gekozen voor industriële toepassingen omdat ze makkelijk te onderhouden
zijn en goede hygiënische kwaliteiten hebben.”


Renobuild – Industriële vloeren

Renobuild is de huisleverancier van de vloeren in heel wat grote industriële bedrijven, scholen en warenhuizen. De firma kan bogen op meer dan dertig jaar ervaring en intensieve samenwerkingen met onder meer Colruyt, Bekaert, New Holland, enzovoort. “We focussen op de projectmarkt, met grote industriële klanten in België en Noord-Frankrijk”, zegt commercieel verantwoordelijke Tom Noë. “We opereren vanuit Brugge en beschikken over meerdere eigen plaatsingsteams. Zo kunnen we steevast kort op de bal spelen.”

Bij Belgosuc legde Renobuild circa 1.000 vierkante meter vloeren. Het ging om drie verschillende types. In de bureaus is gekozen voor een PU-gietvloer. “Die is licht elastisch, krasbestendig en geluiddempend: ideaal voor kantoorruimtes”, verduidelijkt Tom Noë. In de poets- en wasruimtes, waar intensief met water gewerkt wordt, plaatste Renobuild een epoxymortelvloer. Die is dampdoorlatend en dus goed bestand tegen de specifieke werkomstandigheden. Tot slot werd er in de productieafdeling nog een epoxygietvloer geplaatst. “Een afsluitende, onderhoudsvriendelijke vloer die makkelijk te reinigen, ondoordringbaar en slijtvast is”, aldus Tom Noë.

Lees meer over: Belgosuc , GC-Architecten

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer GC Architecten (Meulebeke)

Architect Belgosuc (Beernem)

Hoofdaannemer(s) Alheembouw (Staden)

naamloos-1-kopierenfoto-3-kopieren