Platform voor de bouw
Clean en hygiënisch binnen en buiten

Clean en hygiënisch binnen en buiten

Hygiëne, efficiëntie en kwalitatieve materialen kenmerken het nieuwe productiegebouw van Belgosuc in Beernem. Hiermee bewijst de suikerproducent dat een industrieel gebouw niet saai hoeft te zijn. Als je tenminste de juiste en innovatieve middelen gebruikt …

Belgosuc is gespecialiseerd in de verwerking van geselecteerde natuurlijke suikers voor de bevoorrading van industrie en horeca. De suikerfabrikant kende de voorbije jaren een enorme groei en kocht in 2016 bijkomende terreinen aan de overzijde van de straat. Het aanvoelen dat uitbreiding noodzakelijk zou zijn, werd sneller dan verwacht waarheid. Voor het ontwerp van deze nieuwe productiesite sprak de firma GC Architecten aan. “Het uitgangspunt voor dit gebouw was het soort productie”, zegt architect en projectleider Dominique Degezelle. “Belgosuc zal er cassonade verwerken. Bij uitbreiding zullen er droge suikerspecialisaties bij komen. Vooral de vorm van het terrein was een uitdaging, aangezien we aan de slag moesten op een perceel met een beperkte breedte. Het resultaat is een industrieel gebouw van 76,5 op 30 meter, dat in technisch opzicht ondergronds verbonden is met het ‘moederhuis’ aan de overzijde van de straat. Deze oplossing via grondboringen bleek een financieel interessanter alternatief dan een bovengrondse verbinding.”

belgosuc-beernem-gc-architecten-11-kopieren

Het nieuwe gebouw van Belgosuc vormt een meerwaarde voor de hele industriezone.

 

Afwijken van klassieke constructies

Voor bedrijven in de voedingssector is hygiëne van levensbelang. Daar moet dan ook al in de ontwerpfase rekening mee gehouden worden. Hoeken en kanten die vervuiling in de hand kunnen werken, zijn te vermijden. Clean is het codewoord, en daar zorgde architect Dominique Degezelle zowel binnen als buiten voor. Door middel van een unieke, innovatieve oplossing slaagde hij erin om ruimte te besparen. “We kozen voor een zelfdragende structuur met holle, geïsoleerde wanden die ter plaatse opgestort zijn met beton”, zegt de architect. “Zo kwamen we aan een muuropbouw van 35 centimeter dik in plaats van 65 centimeter. Boven de betonsokkel is het gebouw bekleed met bardage nano van het Franse Bacacier, een mooi en hoogwaardig materiaal in een matte afwerking. Zo kreeg het een elegante, gepatineerde zinklook. Mede dankzij deze panelen en het aluminium schrijnwerk heeft het complex geen klassiek uiterlijk.”    

belgosuc-beernem-gc-architecten-3-kopieren

Binnen is alles strak afgewerkt met het oog op een perfecte hygiëne.

 

Aan de binnenzijde is tussen de dragende wanden een hoog vakwerk geplaatst voor de verdere dakafwerking. Daaraan is een verlaagd plafond opgehangen dat dienstdoet als werkvloer voor de technische installaties, terwijl de onderzijde een cleane plafondafwerking heeft. Binnen in de productieruimte zullen dus enkel verticale leidingen zichtbaar zijn vanuit het technisch niveau tot aan de productiemachines. Dit alles met het oog op een strakke look en in het belang van de hygiëne op de productievloer. De binnenwanden zijn afgewerkt met een hygiënische verf. Binnen deze cleane ruimte is op dit ogenblik de installatie van machines en technieken aan de gang. 

img_8675-kopieren

De realisatie van het nieuwe Belgosuc-gebouw nam ongeveer een jaar in beslag.

 

Meerwaarde creëren

Het architectenbureau stond Belgosuc niet alleen bij op bouwkundig vlak, maar verschafte ook advies over de elektriciteit en de HVAC. “Het gaat om een grote productieruimte, dus ventilatie is enorm belangrijk”, benadrukt Degezelle. “Daarnaast werd er ook nagedacht over de manier van verwarmen, gekoppeld aan warmterecuperatie. Fotovoltaïsche panelen zullen in de toekomst eveneens hun inbreng hebben in het energieverhaal.”

belgosuc-beernem-gc-architecten-9-kopieren

De technieken en de bijbehorende leidingen zijn netjes weggewerkt achter het hoge plafond.

 

GC Architecten is de huisleverancier voor de gebouwen van Belgosuc. Sinds Guido
Callens het bureau in 1981 opstartte, kende het een enorme groei. Vandaag telt het kantoor 22 architecten en ingenieurs. Ir. architect Bert Ghesquiere en zoon Frederik Callens, eveneens architect, staan mee aan het roer. GC-architecten is thuis in allerlei sectoren, doet eigen EPB-verslaggeving en heeft interieurarchitecten in dienst. Ze werkten onder meer voor Campina, Kaasmakerij Passendale en verschillende vleesverwerkingsbedrijven. Projectleider Dominique Degezelle is al sinds de beginjaren aan de slag bij GC Architecten en specialiseerde zich gaandeweg in industriële complexen, scholen en kantoorgebouwen. “Als je met innovatieve materialen werkt, hoeft een industrieel gebouw zeker niet saai te zijn. Ongetwijfeld hebben we ook in dit project een meerwaarde gecreëerd dankzij het concept en het materiaalgebruik – zowel voor de bouwheer als voor de industriële omgeving”, besluit Dominique Degezelle.
    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details