De overheidsinvesteringen substantieel optrekken, de gezinsinvesteringen ondersteunen voor de bouw en/of renovatie van woningen en de arbeidsmarkt grondig bijsturen. Dat zijn de drie kernprioriteiten uit een gemeenschappelijk memorandum waarmee de Confederatie Bouw en de Federatie van de Belgische Bouwmaterialen Producenten (BMP) de afgelopen maanden de verschillende politieke partijen bezochten. “De klimaatstrijd kan niet gewonnen worden zonder een energiezuinig woningbestand en gebouwenpark. Dat geldt zeker ook voor de overheidsgebouwen. De overheid moet dan ook naar een jaarlijkse investeringsnorm van 5% gaan. Nu bedraagt die 2,3%”, zeggen Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, en Philippe Callewaert, secretaris-generaal van de BMP.
België investeert nu 2,3% van het BBP. Wetende dat het Europees gemiddelde hiervoor 3% bedraagt, ligt de investeringsgraad in ons land laag. Bovendien heeft de overheid decennialang ondergeïnvesteerd, waardoor er nu meer dan ooit een inhaaloperatie nodig is. Daarom vragen de Confederatie Bouw en de BMP de volgende federale regering om resoluut te kiezen voor een ambitieuze investeringsnorm van 5%. Op die manier kan heel wat verouderde infrastructuur, van wegen tot openbaar vervoer en gebouwen, eindelijk aangepakt worden. De infrastructuur en de overheidsgebouwen moeten immers overeenstemmen met de economische en sociale ambities van het land. Het nationaal investeringspact dat in september 2018 voorgesteld werd, kan hiervoor een aanzet vormen, maar vraagt vooral om een concrete omzetting van woorden in daden.
Het opnieuw op gang brengen van overheidsinvesteringen is ook nodig om de energetische transformatie van overheidsgebouwen allerhande te realiseren. Nu zijn nog te veel publieke gebouwen energieverslinders en stevige uitstoters. Op dat vlak kunnen er op korte termijn stevige winsten geboekt worden die in de klimaatstrijd ook eenvoudigweg nodig zijn. Om dezelfde redenen vinden beide organisaties het ook een topprioriteit om de gezinsinvesteringen te ondersteunen wanneer gezinnen een woning bouwen en/of renoveren. Een cruciale maatregel daarbij is de uitbreiding van het verlaagd btw-tarief van 6% voor sloop en heropbouw. Dat tarief geldt nu enkel in 32 stedelijke gebieden, maar moet veralgemeend worden naar heel het land. “De meeste partijen zijn het daarmee eens en er liggen concrete wetsvoorstellen op tafel. Die ingreep in de woonfiscaliteit moet er nu snel komen”, aldus de Mûelenaere en Callewaert. In dezelfde optiek vragen de Confederatie Bouw en de BMP verdere belastingvoordelen voor energiebesparende of milieuvriendelijke werkzaamheden. Verder moet ook de belastingdruk op onroerend goed, momenteel één van de hoogste in Europa, omlaag en moeten investeringen in huurwoningen gestimuleerd worden.
Tot slot vragen beide organisaties ook een duidelijke reboot van de arbeidsmarkt. De ‘mismatch’ tussen werkzoekenden en werkgevers met openstaande vacatures moet weg. Heel wat vacatures in de bouw vragen op dit moment weinig of geen kwalificaties en ervaring en toch verloopt de instroom uiterst moeilijk. “Heel wat bouwondernemingen hebben van de Open Wervendag van afgelopen zondag gebruikt gemaakt om hun aanbiedingen in de verf te zetten. Het huidig tekort aan arbeidskrachten in onze sector is echt ongezien”, verduidelijkt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. Een sterkere activering en de uitbouw van duaal leren zijn dan ook twee topprioriteiten voor de Confederatie Bouw en de BMP.