Platform voor de bouw
Nieuws

Daktuinen blikvangers van Palazzo Verde

NieuwZuid_aug2021_011-kopiëren
De hoogte van Palazzo Verde varieert. Het hoogste deel telt zes bovengrondse niveaus, het groendak niet inbegrepen.

Tekst | Koen Mortelmans 

Beeld | Van Laere/Artitec

29 november 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Palazzo Verde, de recentste woontoren in de Antwerpse nieuwbouwwijk Nieuw Zuid, wordt een van de groenste gebouwen van België. De daktuin is eigenlijk een klein bos. Inclusief het groen op de balkons is hij goed voor 87 bomen, duizend struiken en 1.200 andere planten.

In de groendaken van Palazzo Verde worden 87 bomen, duizend struiken en 1.200 andere planten geïntegreerd.

En daar blijft het niet bij. Naast een binnentuin van 360 m² wordt ook de omgeving groen ingericht. Voor het ontwerp van het L-vormige gebouw met 67 appartementen trok Triple Living de Italiaanse architect Stefano Boeri aan, die zijn sporen al meer dan verdiend had met andere ‘groene’ gebouwen. Het is zijn eerste opdracht in België. De meeste appartementen waren al verkocht lang voor het gebouw was afgewerkt. De kopers zijn vooral mensen uit de Antwerpse rand, die naast het groen en de hedendaagse technieken (het gebouw wordt aangesloten op het lokale warmtedistributienet) ook de uitstekende ligging – vlak bij het stadscentrum – waarderen.

Modulair grid

Het dakgroen is collectief voor de bewoners en verdeeld over drie niveaus. Palazzo Verde bestaat uit circa 6.000 m² woonoppervlakte en 450 m² commerciële ruimte en ateliers. De woongelegenheden bevinden zich op de verdiepingen. De appartementen zijn uitgetekend op een grid van 5 x 5 meter, zodat het gemakkelijk is om ze desgewenst samen te voegen. De binnentuin is ook bereikbaar vanaf het openbare domein via een buitentrap, die is vormgegeven als zitelement.    

STEFANO BOERI
Stefano Boeri (°1956, Milaan) studeerde in 1980 af als architect en behaalde later dat decennium zijn doctoraat. Hij is professor stads-planning aan het Politecnico in Milaan en directeur van het Future City Lab (FCL) van de Tongji University (Shanghai). In 2008 richtte hij Stefano Boeri Architetti op, dat vandaag beschikt over filialen in Shanghai en Tirana. Zijn bekendste realisaties zijn Bosco Verticale in Milaan Vertical City in Liuzhou (China), the Green Cathedral in Amsterdam, House of the Sea in Sardinië en Trudo Vertical Forest in Eindhoven. In de twee woontorens van Bosco Verticale zijn negenhonderd bomen en vijftienduizend struiken geïntegreerd.

De ritmiek van loggia’s en balkons zorgt ervoor dat elke woning beschikt over buitenruimte met variatie in lichtinval en zichten.

Harmonie door eenvoud

Stefano Boeri koos voor een gelimiteerd materiaal- en kleurpalet. Daardoor kwam één geheel tot stand, dat naadloos harmonieert met de omgeving. De bomen en de andere beplanting selecteerde hij op basis van hun gedrag doorheen de seizoenen. De ritmiek van loggia’s en balkons zorgt ervoor dat elke woning beschikt over buitenruimte met variatie in lichtinval en zichten. De geschrankte terrassen, de trapsgewijs opgetrokken gevels en het over de gevels uitwaaierende groen zijn typische kenmerken van Boeri.    

De appartementen zijn uitgetekend op een grid van 5 x 5 meter.

Slimme waterhuishouding

“Als groot bouwbedrijf zijn we al veel gewend”, zegt projectleider Jens Piedfort van hoofdaannemer Van Laere. “Maar een gebouw met dit volume aan bomen is toch uniek. We moesten de draagkracht van het gebouw niet alleen berekenen op basis van het gewicht van de bomen, maar ook rekening houden met de felle Scheldewind. Naast dikkere betonplaten impliceerde dit de installatie van stalen spankabels om de kluiten te verankeren. Naarmate de bomen groeien zullen die kluiten zich nog steviger vastzetten.” De bomen worden gevoed met in bufferbekkens opgevangen regenwater. “De pompen om het water weer omhoog te stuwen werken volautomatisch. In de boombakken zijn vochtmeters aangebracht, die de pompen draadloos aansturen.”

TECHNISCHE FICHE
Bouwheer
Triple Living (Antwerpen)
Architect
Stefano Boeri (Milaan, Italië)
Hoofdaannemer(s)
Van Laere (Zwijndrecht)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details