Platform voor de bouw
De kracht van vrouwen in de bouw

De kracht van vrouwen in de bouw

De bouwsector wordt nog vaak gezien als een klassiek mannenbastion, met vooral fysiek labeur en werkomstandigheden die niet geschikt zijn voor een vrouw. Een schromelijk misverstand, want het aantal vrouwen in de bouw is de jongste jaren aanzienlijk gestegen. Zo bestaat het werknemersbestand van Renotec voor 11,44 % uit vrouwen – flink boven het algemeen gemiddelde van 8,6 procent. “Binnen Renotec krijgen zowel vrouwen als mannen de nodige kansen”, vertelt verantwoordelijke steenkapperij Margot Bertels, die in 2019 de EVA Award mocht ontvangen.

Renotec investeert in jonge mensen en maakt verder geen onderscheid tussen mannen en vrouwen. “Wij geloven er rotsvast in dat de kandidaat met de beste competenties de job moet invullen of de promotie moet krijgen, en dit tot in de hoogste regionen van het bedrijf”, aldus marketing- en communicatieverantwoordelijke Thais Lauwers. Een van die vrouwelijke Renotec-talenten werd
alvast opgemerkt tijdens de EVA Awards 2019, een organisatie van de jonge ondernemers van Confederatie Bouw Vlaams-Brabant.

Margot Bertels, projectleider en verantwoordelijke van Het Bourgondisch Huis.

 

Margot Bertels

Renotec nomineerde interieurarchitecte Margot Bertels, verantwoordelijke van het steenkappersatelier binnen het bedrijf. Onder het toeziend oog van negentien meegereisde vrouwelijke collega’s sleepte ze de award in de wacht. “Een heel leuke erkenning, zowel voor mij persoonlijk als voor Renotec”, vertelt Margot Bertels. “Deze award kan je extrapoleren naar alle vrouwen die hier werken. Waarom ik deze onderscheiding verdien? Dat is moeilijk om over jezelf te zeggen. Eerst en vooral omdat ik de kansen die ik van Renotec krijg met beide handen grijp. En misschien omdat ik op jonge leeftijd (27, red.) al een dergelijk parcours heb afgelegd.”

“Drie jaar geleden haalde ik na een eerste master interieurarchitectuur nog een tweede master in de monumentenzorg. Renotec was meteen mijn eerste werkgever. Ik kwam als projectleider op de dienst interieurrestauratie terecht, tot ik in 2018 vlak voor het bouwverlof de kans kreeg om de verantwoordelijke van onze steenkapperij te worden. Dat was een kans die ik met beide handen moest grijpen, dus ik heb dan ook niet getwijfeld. Ik voelde me bij Renotec meteen op mijn plaats. Er wordt hier ook van in het begin duidelijk gecommuniceerd dat je de kans krijgt om intern door te groeien. Daar heb ik gretig gebruik van gemaakt.”

Extra hard bewijzen

Hoewel het aantal vrouwen in de bouw groeit, wordt de sector nog steeds gezien als een mannenwereld. Margot Bertels: “Dat gevoel heb ik meermaals ervaren wanneer ik op een werf in contact kwam met externen. Zelf stond ik bijna drie jaar op de werf, en daar doet een vrouw bij vele bedrijven nog geregeld de wenkbrauwen fronsen, terwijl dat bij Renotec heel gewoon is. Als vrouw én pas afgestudeerde had ik soms het gevoel dat ik mij dubbel zo hard moest bewijzen als mijn mannelijke generatiegenoten. Enerzijds mag je jezelf daardoor niet laten intimideren, maar anderzijds ben je automatisch kwetsbaar omdat je nog veel moet leren en vragen. Dat is geen makkelijke oefening.”

Het gevoel dat Margot Bertels op de werf ervoer, had ze niet op de werkvloer bij Renotec. “Intern heerst er bij Renotec een heel vrouwvriendelijke sfeer. Op de dienst restauratie zitten veel vrouwen, waaronder een zestal arbeiders. Maar ook op de andere diensten gaat het aantal vrouwen in stijgende lijn, zelfs op directie- en managementniveau en in de raad van bestuur. In het arbeiderssegment is dat wat minder, misschien omdat die jobs wat minder aantrekkelijk zijn voor vrouwen.”

Van links naar rechts: Margot Bertels, Gitte, jobstudent en Jana, CNC-bediener.

 

Ambassadrice

Of Margot Bertels zich een ambassadrice voelt in dit verhaal? “Absoluut”, klinkt het. “In de steenkapperij probeer ik ook werk te maken van een goed evenwicht tussen man en vrouw. Zo nam ik onlangs twee jonge vrouwen aan: Jana, die de CNC-machine bedient en technisch tekenwerk uitvoert, en Gitte, een jobstudente die met hamer en beitel steenkapwerk levert. Jana is geboren in 1996 en werkt naast en met Gino, een doorwinterde expert met twaalf jaar ervaring. Het is super om te zien hoe Jana Gino op computertechnisch gebied kan verbazen en hoe Gino op zijn beurt zijn ervaring kan doorgeven aan Jana.”

Wat zichzelf en de steenkapperij betreft, kijkt Margot Bertels graag verder dan de waan van de dag. “Zo probeer ik momenteel een heel nieuw gebied van potentiële klanten te bereiken, met name de architecten en interieurarchitecten in de high-endmarkt. Onze grootste klant is uiteraard nog steeds de restauratieafdeling van Renotec zelf. Voorts zetten we ook stevig in op innovatie. We gaan een nieuw CNC-freesmachine aankopen, en de schrijnwerkerij, die zich nu nog in Wijnegem bevindt, wordt
verplaatst naar de hoofdzetel in Geel. Op die manier kunnen we ook gecombineerde projecten
aanbieden. Naast de dagdagelijkse taken bezig zijn met het grote plaatje vind ik belangrijk.
Zo geraak je vooruit. Ook voor mezelf zie ik dit zeker niet als een eindstation. Ik wil mezelf blijven ontplooien, en binnen Renotec krijg ik daar alle mogelijkheden toe.”
  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details