Platform voor de bouw
Een nieuw dak: de mogelijkheden

Een nieuw dak: de mogelijkheden

Is jouw dak aan vervanging toe? Met een nieuw dak zijn de mogelijkheden eindeloos: je kunt kiezen uit verschillende daktypes, soorten dakbedekking en duurzame extra’s zoals dakisolatie en zonnepanelen. Ook biedt het de mogelijkheid tot geheel naar wens plaatsen van dakramen of een dakkapel. In dit artikel lees je alles over de mogelijkheden van een nieuw dak!

De verschillende daktypes

Wanneer je een nieuw dak laat plaatsen, is dat het perfecte moment om goed na te denken over of je de vorm van je dak niet ook wilt veranderen. Of misschien heb je wel een nieuwbouwwoning gekocht en ben je nog aan het nadenken over welke vorm je wilt. Hieronder lees je meer over de meest populaire daktypes.

  1. Zadeldak: een zadeldak heeft een omgekeerde V-vorm. De twee hellende delen mogen zowel symmetrisch als asymmetrisch zijn en worden in een hellingshoek van 15 graden geplaatst. Een zadeldak zie je vaak bij twee onder één kap woningen en rijtjeshuizen.
  2. Schilddak: een schilddak bestaat uit vier hellende dak delen, die samen een schilt om de woning vormen. Je zit dit type dak vaak op rechthoekige woningen en boerderijen.
  3. Mansardedak: bij een mansarde dak bevind zich aan ieder dakdeel  een knik, waardoor er vier rechthoekige vlakken ontstaan. Hierdoor ontstaat er meer ruimte op de zolder. Dit type dak zie je vaak op moderne woningen en wordt ook wel een Franse kap genoemd.
  4. Lessenaarsdak: een lessenaarsdak bestaat uit één hellend dakdeel met een hellingsgraad van minimaal 15 graden. Ook dit type dak wordt vaak toegepast bij moderne nieuwbouwwoningen.
  5. Groendak: een groendak is geschikt voor platte en hellende daken met een hellingsgraad tot 5 graden. De dakbedekking bestaat bij een groendak uit beplanting.

Overzetdak

Wil je toch een nieuwe vorm aan je dak geven zonder dat je in een complete verbouwing terecht komt? Dan is een overzetdak een geschikte optie. Voorwaarde is wel dat zowel de dakbedekking als de dakconstructie in goede staat moet zijn, anders kan een overzetdak niet worden geplaatst.

Zoals de naam al aangeeft, wordt een overzetdak over het oude dak heen geplaatst. Meestal is deze klus binnen één werkdag afgerond.

Met een overzetdak heb je keuze uit verschillende soorten en maten: zo is er altijd een type wat aan jouw wensen voldoet.

Soorten dakbedekking voor platte en hellende daken

Naast de keuze uit de verschillende daktypes heb je ook keuze uit verschillende soorten dakbedekking. Deze keuze wordt weer beïnvloed door het feit of je een plat of hellend dak hebt. Voor beide soorten daken zijn andere soorten dakbedekking geschikt.

Wanneer de dakbedekking ernstig beschadigd is en/of zijn maximale levensduur heeft bereikt, moet de dakbedekking worden vervangen. Platte daken zijn doorgaans eerder aan vervanging toe doordat deze meer last hebben van weersinvloeden zoals neerslag. Hellende daken gaan over het algemeen dus iets langer mee, maar het is duurder om de dakbedekking van een hellend dak te vervangen. Hellende daken zijn namelijk minder makkelijk te bereiken dan platte daken.

Heb jij een plat dak? Dan heb je keuze uit de volgende soorten dakbedekking:

  • EPDM
  • Bitumen
  • Pvc

Voor hellende daken heb je keuze uit de volgende soorten:

  • Dakpannen
  • Leien
  • Aluminium
  • Zink
  • Riet
  • Koper

Kies voor het soort dakbedekking wat het beste bij de uitstraling van je woning en je eigen wensen past. Iedere soort heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Ben je op zoek naar een dakwerker? Op Dakwerkergids.be vind je een overzicht van alle dakwerkers uit Vlaanderen.

Duurzame extra’s: dakisolatie en zonnepanelen

Een nieuw dak is een mooi moment om na te denken over verduurzaming van je woning.

Is jouw dak nog niet geïsoleerd? Dan is het hoog tijd om dit wel te doen! Het isoleren van je dak kan op twee manieren: langs binnen en langs buiten. Wanneer je een nieuw dak nodig hebt, kun je er het beste voor kiezen om het dak langs buiten te isoleren. Dit is namelijk effectiever en perfect te combineren met een nieuw dak: de dakbedekking moet namelijk verwijderd worden.

Het isolatiemateriaal wordt tussen het onderdak en de dakbedekking geplaatst. Met dakisolatie bespaar je al snel €600,- per jaar op je energierekening: je verliest namelijk geen warmte meer via het dak waardoor je minder hoeft te stoken om je woning op temperatuur te houden.

Naast dakisolatie zijn ook zonnepanelen een goede manier om te verduurzamen. Met zonnepanelen ben je namelijk in staat om je eigen stroomverbuik op te wekken, waardoor je al snel honderden euro’s per jaar op je energierekening bespaart. Met deze duurzame oplossingen werk jij toe naar energieneutraal of gasvrij wonen en een duurzame planeet.

Mogelijkheden dakramen en dakkapellen

Het plaatsen van een nieuw dak brengt ook de mogelijkheid tot het laten plaatsen van dakramen en dakkapellen met zich mee. Heb je hier nog niet over nagedacht? Dan wordt het toch tijd om dit te doen.

Met dakramen zorg je voor extra licht in je woning. Wanneer je graag iets meer ruimte zou willen, is het plaatsen van een dakkapel een aanraden.

Wil je meer lezen over dakwerken? Breng dan eens een bezoekje aan deze handige gids.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details