Platform voor de bouw
Gepolijste gevel voor verduurzaamde Antwerp Tower
Wit gepolijste geprefabriceerde betonnen gevelpanelen zorgen voor een volledig nieuwe uitstraling en dragen bij aan het iconische karakter van het torengebouw.

Gepolijste gevel voor verduurzaamde Antwerp Tower

De renovatie van de Antwerp Tower nam een viertal jaar in beslag. Het doel was om de toren te verduurzamen en op te waarderen. Met succes! Het gebouw werd geïsoleerd en uitgerust met zonnepanelen, de gevel is vernieuwd en de liften zijn vervangen. Ook de binnenkant van de toren is opgeknapt, met nieuwe vloeren, muren en plafonds.

De Antwerp Tower is een iconisch gebouw en een goed voorbeeld van hoe architectonisch beton kan worden gebruikt om een ​​strak, modern en elegant geheel te creëren dat tegelijk warm en uitnodigend is. Als hoogste woontoren van de stad biedt hij een prachtig uitzicht over het historisch centrum van Antwerpen. De originele toren werd opgetrokken in 1968 en was dus dringend toe aan vernieuwing. 

De oude kantoortoren met bronskleurige reflecterende ramen werd getransformeerd in een hedendaagse binnenstedelijke woontoren. Wit gepolijste geprefabriceerde betonnen gevelpanelen zorgen voor een volledig nieuwe uitstraling en dragen bij aan het iconische karakter van het torengebouw. 

De hoge efficiëntie en kwaliteit zijn te danken aan de zorgvuldig uitgekiende detaillering, de prefabricatie van maatwerk en de efficiënte montage op de werf. (Beeld: Pascal Vandecasteele)

Stralend wit

De levendige witte kleur, de gladde textuur, de uitgekiende detailleringen en het maatwerk van de gepolijste betonpanelen sluiten aan bij de beoogde kwaliteitsvolle architectuur. Er werd uitvoerig onderzoek gedaan naar de toepassing van het materiaal, waarbij verschillende stalen werden gemaakt om de juiste samenstelling, gladheid en kleur te bepalen. Het mengsel omvatte onder andere wit cement, wit zand, water met enkele toeslagstoffen en uiteraard de juiste hoeveelheid granulaten, die vooral uit witte stenen en Carrara- en Madagaskar-marmer bestaan. Door het polijsten van de gevelpanelen ontstond een heel glad oppervlak en een stralend wit resultaat. De witte granulaten geven de betonplaten een natuurlijke patina en diepte. 

De wit gepolijste betonpanelen werden niet alleen grootschalig, maar ook veelzijdig toegepast, zowel in de gevels van het torengebouw als de wanden en de plafonds van de inpandige terrassen en het interieur van de inkomlobby. Op sommige plaatsen zijn de panelen tot 9 meter lang om het aantal gevelpatronen te minimaliseren. Er zijn in de omringende gevelvlakken zo’n 850 grote betonelementen verwerkt en 2150 kleinere exemplaren in de wanden, de plafonds en de vloeren van de inpandige
terrassen.

De hoge efficiëntie en kwaliteit zijn te danken aan de zorgvuldig uitgekiende detaillering, de prefabricatie van maatwerk en de efficiënte montage op de werf. Dit laatste gebeurde door middel van een kraan en ingestorte hijslussen, waarbij de panelen werden bevestigd aan de gevelankers. Er zijn geen zichtbare bevestigingspunten. Dit maakte een snelle montage op de werf mogelijk. 

Op sommige plaatsen zijn de panelen tot 9 meter lang om het aantal gevelpatronen te minimaliseren.

Duurzaam en circulair

De Antwerp Tower is een schoolvoorbeeld van duurzaamheid en circulariteit. Het bestaande torengebouw werd maximaal behouden en herbestemd. Het gebruik en de toepassing van geprefabriceerde betonpanelen en de droge montage annex bevestiging met gevelankers getuigen eveneens van de focus op duurzaam en circulair bouwen. De materiaalkwaliteit, natuurlijke witte kleur, gladde textuur en uitgekiende detaillering zorgen ervoor dat de gevels geen sporen van vervuiling vertonen. De toren zal dus heel lang stralend wit blijven en slechts beperkt onderhoud nodig hebben. 

De renovatie van de Antwerp Tower is eveneens een belangrijke stap in het verduurzamen van de stad. De toren is voortaan veel energiezuiniger en levert zo een belangrijke bijdrage aan de reductie van de CO2-uitstoot in Antwerpen en de verbetering van de algemene levenskwaliteit. Het is bovendien comfortabeler om er te wonen en aantrekkelijker om er te werken en te winkelen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details