Platform voor de bouw
Nieuws

Geslaagd alternatief voor verkaveling

IMG_2630-kopiëren
De drie woonblokken integreren zich perfect in een omgeving waar de natuur nog steeds de hoofdrol speelt.

Tekst | Els Jonckheere 

Beeld | Charles-Luka Schweizer

8 december 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

In Liedekerke bewijst ION dat ‘Develop Different’ een pay-off met inhoud is. Tussen de Rozenlaan en het natuurgebied creëert de projectontwikkelaar immers een nieuwe wijk die breekt met alle wetmatigheden van een traditionele verkaveling. In ‘Treenity’ staat niet de bebouwing, maar de open ruimte centraal. Drie standingvolle woonblokken met een zachte en elegante uitstraling integreren zich perfect in een omgeving waar de natuur nog steeds de hoofdrol speelt.

Aan de zuidzijde is het profiel meer uitgesproken, wat resulteert in erg grote buitenruimtes.

‘Treenity’ bevindt zich op een terrein van 21.000 m² dat voorheen een aaneenschakeling van kleine percelen met bomen was. “ION kon de bestaande verkaveling in de Rozenlaan verder uitbreiden met de gekende ingrediënten: straten, opritten, private (voor)tuinen, vrijstaande bebouwing en veel bovengrondse verharding”, aldus ir. architect Jens Tullen (FVWW Architecten). “De projectontwikkelaar besloot echter een totaal andere weg in te slaan en een wijk te ontwikkelen waar respect voor het originele waardevolle landschap centraal staat. Het gevolg is dat niet de bebouwde ruimte, maar wel de onbebouwde ruimte het ontwerp heeft gestuurd. We gingen voor een concept met maximale open ruimte en een beperkte hoeveelheid verharding. In totaal omvat ‘Treenity’ zestig BEN-woningen, die verdeeld zijn over drie lange gebouwen met twee bovengrondse bouwlagen. Deze werden in het landschap ingepast volgens de richting van de bestaande percelering. De afstand tussen de volumes bedraagt telkens minstens 30 meter, waardoor de groene onbebouwde ruimte substantieel is. De auto’s worden ondergronds gestald, wat eveneens bijdraagt tot een kwalitatief gebruik van de onbebouwde ruimte.”

Het beton benadrukt de sterke horizontaliteit, terwijl het hout voor een fijnere profilering zorgt en de raamopeningen een mooi ritme genereren.

Natuurlijke kleuren en texturen

De structuur bestaat uit een betonnen kelderbak, een ter plaatse gestorte afdek van de kelder en bovengronds telkens een traditionele opbouw met kalkzandsteen en predallen. De gevels zijn opgebouwd met prefabbeton-elementen, een geprofileerde houtbekleding en donker auberginekleurig aluminium schrijnwerk. “De materialiteit van deze elementen wordt ten volle getoond”, vertelt Jens Tullen. “Het grijze beton is gewassen, waardoor de granulaten zichtbaar zijn. Het hout zal subtiel vergrijzen. Het metalen schrijnwerk is glanzend. Op die manier volgt de uitstraling van de woningen de kleuren en texturen van het landschap. Daarnaast introduceren de gevel-elementen een zekere schaal in de lange gebouwen. Het beton benadrukt de sterke horizontaliteit, terwijl het hout voor een fijnere profilering zorgt en de raamopeningen een mooi ritme genereren. Aan de zuidzijde is het profiel meer uitgesproken: de prefabbetonelementen steken verder uit dan aan de noordzijde. Op die manier ontstaan erg grote buitenruimtes, die de bewoners toelaten om maximaal van de natuurlijke omgeving te genieten.”     

Een geprofileerde houtbekleding zorgt voor rust en integratie in de omgeving.

Duurzaamheid troef

Er zijn twaalf kopse hoekwoningen en 48 langse appartementen met respectievelijk drie en twee slaapkamers voorzien. Buitenkasten markeren de grens tussen twee woonentiteiten en bieden extra bergruimte. “Op het vlak van duurzaamheid kenmerkt ‘Treenity’ zich door enkele sterk concepten”, vertelt Jens Tullen. “Zo is de site regenwaterneutraal. Dankzij een systeem van regenwaterrecuperatie – lees: hergebruik voor toiletten en buitenkranen – en wadi’s wordt er geen regenwater in de riolering geloosd. Het project is bovendien gasvrij en energiezuinig dankzij de performante gebouwschil en een verwarming met warmtepompen. Zonnepanelen op het dak dragen bij tot de nodige elektriciteitsproductie. Dankzij al deze ingrepen landen we op een E-peil van 17, waarmee ‘Treenity’ zowat de perfectie benadert inzake kwalitatief en duurzaam wonen met een maximaal comfort.” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details