Platform voor de bouw
Houtspecialist los van gas
De nieuwbouw van TimFin in Ruiselede.

Houtspecialist los van gas

De nieuwe bedrijfsgebouwen van houtspecialist TimFin in Ruiselede getuigen niet alleen van architecturale elegantie, maar ook van een duurzame aanpak. Zo liggen er op het dak tweehonderd fotovoltaïsche panelen. Minder zichtbaar, maar mogelijk nog betekenisvoller op ecologisch vlak, is dat TimFin voor de verwarming van zijn nieuwe gebouwen geen aardgas meer nodig heeft.

Hout drogen ten behoeve van parketvloeren vraagt een strikte temperatuurcontrole. Concreet betekent dit dat er ’s morgens een temperatuur van 15 °C en op andere momenten 17 °C moet heersen. Voor de plaatsing van deze duurzame oplossing stond specialist AL Technics (Aalter) in.

Primaire warmte via warmtepomp

TimFin koos voor een E-HP BWI 024 (brine/water) warmtepomp van Remeha. “Die werkt met een gesloten bronsysteem waarin brine circuleert”, zegt Carlos Meire van Remeha. “Dit type elektrische warmtepompen leent zich uitstekend tot collectieve en andere oplossingen die gebruikmaken van de bodem als bron voor de duurzame verwarming van gebouwen.”

Als primaire opwekker staat deze warmtepomp in voor zowel de productie van sanitair warm water en verwarming als de koeling van de kantoren. “Ze is hier gecombineerd met een verticale bodemwarmtewisselaar. TimFin liet hiervoor vier verticale boringen uitvoeren tot op een diepte van 150 meter”, aldus Tom Hooreweghe van Al Technics. “De lokale bodem is erg geschikt voor de warmtepomp. De relatief hoge gemiddelde bodemtemperatuur zorgt ervoor dat de warmtepomp de gebouwen onder alle weersomstandigheden verwarmt met een zeer hoog rendement. De warmtepompen van Remeha dragen een A++-energielabel.”

De duurzame koel- en verwarmingsinstallatie maakt optimaal gebruik van de thermische energie in de bodem.

Passieve koeling

De verticale warmtewisselaar zorgt voor passieve koeling. Het systeem maakt daarbij gebruik van de koelte in de bodem. Daarbij wordt de compressor van de warmtepomp uitgeschakeld, zodat alleen de circulatiepomp elektriciteit verbruikt om het koele water door het buizennet van de vloer te verplaatsen. Voor bijverwarming in extreme situaties is er ook een Remeha Neptuna-lucht-waterwarmtepomp geplaatst.

Gebouwbeheersysteem op maat

Als Wago solution partner kon AL Technics het gebouwbeheersysteem volledig op maat van TimFin aanleveren. “Daardoor kan de gebouw-beheerder op ieder moment de belangrijke parameters en dus het binnenklimaat van een gebouw in de gaten houden. Het gebouwbeheersysteem reageert volledig automatisch op klimatologische veranderingen binnen en buiten het gebouw en onderneemt gerichte acties om de belangrijke systemen van het gebouw daarop af te stemmen. De gebruiker hoeft alleen in te geven wanneer hij welke temperatuur wenst in welke ruimte. De volledige sturing verloopt weersafhankelijk, inclusief dauwpuntbewaking voor de koeling.”

Aanvoertemperatuur tot 60 °C

De Remeha-warmtepompen die gebruikmaken van thermische energie uit de bodem zijn geschikt voor nieuwbouw en renovatie. Ze kunnen voor verwarmingssystemen voorzien in een aanvoertemperatuur tot 60 °C en kunnen instaan voor de voorverwarming van warm water. Het kan wel noodzakelijk zijn om een aanvullende verwarmingsbron te plaatsen voor het antilegionellaprogramma. De warmtepompen zijn onderhoudsarm en hebben geen buitendelen en dus ook geen geluidsproductie buiten. In cascade opgesteld zijn ze inzetbaar voor verschillende vermogens.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details