Platform voor de bouw
Nieuws

Hybride ketel: het beste van twee werelden

klimaat2

Tekst | Gas.be

Beeld | Gas.be

23 augustus 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Welke oplossing biedt het beste rendement? Met een hybride verwarming combineer je gas en elektriciteit. Zo verkrijg je het beste van beide werelden.

Een hybride verwarming is in feite een intelligente samenwerking tussen een gascondensatieketel en een elektrische warmtepomp. Beide technieken zijn geïntegreerd in een compact geheel, dat niet groter is dan een koelkast. De warmtepomp dekt de basisbehoefte in de warmtevraag. Ze gebruikt hiervoor de gratis omgevingswarmte. Een buitenunit haalt energie uit de lucht. De binnenunit van de warmtepomp warmt die verder op door middel van compressie en voedt vervolgens de radiatoren of vloerverwarming met warm water.

Een hybride verwarming is in feite een intelligente samenwerking tussen een gascondensatieketel en een elektrische warmtepomp.

“Je kunt het systeem zo laten programmeren dat het op elk moment van de dag de energiebron met de laagste kostprijs gebruikt”

Altijd de laagste prijs

De condenserende gasketel komt pas in actie wanneer dat zinvol is volgens de ingestelde parameters. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen dat de condensatieketel bijspringt wanneer dat voordeliger is dan het elektriciteitsverbruik voor de warmtepomp. Je kunt het systeem immers zo laten programmeren dat het op elk moment van de dag de energiebron met de laagste kostprijs gebruikt. Het houdt daarvoor rekening met de actuele energieprijzen en de buitentemperaturen. 

Beperk je CO2-uitstoot

Naast de goedkoopste energiekost kun je er ook voor opteren om de werking van het hybride systeem af te stemmen op de laagste CO2-uitstoot. Door de interactie tussen brandstof en hernieuwbare energie draag je dus bij aan de creatie van een beter klimaat. Een hybride installatie heeft sowieso een kleinere impact op het milieu omdat de CO2-uitstoot tot 40 % lager ligt dan bij een klassiekeverwarmingsinstallatie. Bovendien is een hybride systeem perfect te combineren met zonnepanelen en maakt het een toekomstige overstap naar verwarmen met groen gas een stuk eenvoudiger. 

enserende gasketel komt pas in actie wanneer dat zinvol is volgens 
de ingestelde parameters.

Mag er ook warm water zijn?

Er bestaan oplossingen die ook voor de productie van warm water kunnen zorgen. Naast de krachtige condensatieketel en de warmtepomp krijg je dan ook een spiraalboiler in je totaalpakket. Twee warmtewisselaars in de boiler maken het mogelijk om het water zowel via de warmtepomp als de gasketel op te warmen. Een dergelijke oplossing heeft een heel gunstig ecolabel, mooi meegenomen!

Snelle terugverdientijd

Ongeacht de instellingen zal de warmtepomp op jaarbasis het leeuwendeel van de warmtevraag leveren. Dat kan oplopen tot 80 % van de jaarlijkse behoefte. Dat is goed voor een jaarlijkse energiebesparing tot 25 %. Zo heb je de zekerheid van een verwarmingsoplossing met bijzonder lage werkingskosten. Daarmee verdien je de meerprijs van een hybride verwarming relatief snel terug.

Goed om weten

De plaatsing van een hybride verwarming is niet erg ingrijpend. Ze vraagt niet veel meer ruimte dan een koelkast en is eenvoudig te koppelen aan bestaande radiatoren of vloerverwarming. Het systeem werkt ook perfect op de bestaande gas- en waterleiding en de elektrische bedrading. Een vakman klaart de klus in een à twee dagen. Wees je er wel van bewust dat de lucht-waterwarmtepomp meestal met een binnen- én buitenunit werkt. Je moet dus ruimte hebben om deze buitenunit te plaatsen – liefst op een niet te grote afstand van de binnenunit. Houd er ook rekening mee dat de buitenunit geluid produceert.

Verschillende fabrikanten hebben hybride systemen in hun gamma. Net zoals bij klassieke verwarmingsinstallaties zijn er hybride oplossingen met verschillende vermogens voorhanden, aangepast voor kleine tot grote gezinnen of voor verschillende vormen van meer of minder energiezuinige woningen. Laat de installateur berekenen welk systeem het best bij jouw situatie past.

Nog een tip: dateert je bestaande gasketel van voor 2000? Dan heb je recht op een vervangingspremie wanneer je je oude exemplaar vervangt door een nieuwe condenserende ketel, ook wanneer je investeert in hybride verwarming.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details