In het Oost-Vlaamse Drongen, in een typisch Vlaams landschap dat tot voor kort gedomineerd werd door een oude boerderij met schuur en een vervallen woning uit de jaren 50, verrees een fraaie nieuwbouwvilla. Aangezien de ruime kelder van deze zogeheten 1.000 m³-woning fungeert als een volwaardige ondergrondse leefruimte, was er nood aan een intelligent verwarmingsconcept. De keuze viel op een efficiënt hybride systeem op basis van een geothermische warmtepomp en een aanvullende gascondensatieketel.
“De woning bestaat uit een gelijkvloers, een verdieping met drie slaapkamers en een zeer ruim ondergronds niveau met homecinema, een bar en een mooie wijnkelder (inclusief isolatie, verwarming en ventilatie)”, legt Tim Schauwvlieghe van ontwikkelaar Elbeko uit. “Het volume voldoet logischerwijs aan alle hedendaagse energienormen. Alles begint bij isolatie en luchtdichtheid, maar ook qua installaties en technieken is niets aan het toeval overgelaten. Samen met Buderus hebben we – in functie van het beoogde gebruikscomfort en de vereiste intelligentie – bekeken welke oplossingen er vandaag zoal bestaan en wat in dit specifieke geval de ideale combinatie van technieken was.”
Elbeko en Buderus opteerden voor een hybride verwarmingsinstallatie met een Buderus-warmtepomp op basis van geothermie. Een gascondensatieketel – een Buderus Logamax plus GB162 – staat in voor de productie van sanitair warm water en ondersteunt de warmtepomp op de koudste dagen van het jaar. “Een energie- en kostenefficiënte oplossing”, aldus Tim Schauwvlieghe. “Bovendien is de centrale sturing gekoppeld aan het domoticasysteem, wat niet alleen qua intelligentie, maar ook qua esthetiek een leuke meerwaarde biedt. Zo zijn de thermostaten subtiel geïntegreerd in de interieurafwerking. Voorts zijn alle leidingen gebundeld in een centrale koker en volgen ze een logisch tracé, zodat we de leidingen voor het sanitair warm water zo kort mogelijk konden houden. Vooruitstrevende energetische concepten zijn altijd maatwerk. Je kan niet zeggen dat één soort installatie geschikt is voor eender welk huis. Het hangt altijd af van diverse factoren, zoals de oppervlakte, het woonvolume, de rest van het EPB-verhaal, oriëntatie, enzovoort. Het is met andere woorden zoeken en afwegen, maar ook in dit geval zijn we zeker in ons opzet geslaagd!”