Platform voor de bouw
Kempische wereldspeler blinkt uit in luchtdichtheid, brandveiligheid en ecologische thermische isolatie
De fraaie hoofdzetel van Soudal in Turnhout werd ontworpen door Architects in Motion. (Beeld: Tom Goyvaerts/GMAX Agency)

Kempische wereldspeler blinkt uit in luchtdichtheid, brandveiligheid en ecologische thermische isolatie

Soudal is immers veel meer dan siliconen, lijmen en PU-schuim voor vakmannen en handige doe-het-zelvers die de ‘finishing touch’ verzorgen, want de groep beschikt ook over allerlei productassortimenten, totaalsystemen en innovaties die interessant zijn voor bouwheren en architecten. We pikken er drie blikvangers uit: het SOUDAFRAME SWI-prekadersysteem, het uitgebreide brandveiligheidsgamma en het ecologische Soudafoam SPF W11-isolatieschuim. 

De meerwaarde van SOUDAFRAME SWI is dat het naadloos geïntegreerd wordt in het isolatievlak en dat het de luchtdichte aansluiting standaardiseert.

Alvorens we dieper ingaan op de waardevolle troeven die Soudal in huis heeft om de luchtdichtheid, de brandveiligheid en de ecologische performantie van gebouwen te optimaliseren, belichten we eerst enkele interessante feiten en cijfers. Het Belgische familiebedrijf werd in 1966 opgericht door Vic Swerts en is door de jaren heen uitgegroeid tot een internationale expert in chemische bouwspecialiteiten. Soudal Group beschikt intussen over twintig productievestigingen in vijf werelddelen, opende verkoopkantoren in 44 verschillende landen, stelt wereldwijd meer dan drieduizend mensen tewerk en werd al diverse keren gelauwerd als onderneming (Best Managed Company, Onderneming van het Jaar …). De geconsolideerde omzet liep in 2019 op tot 893 miljoen euro. De geheime ingrediënten van het felgesmaakte Soudal-recept? Grenzeloze ambitie, voortdurende innovatie, doorgedreven R&D op product- én productieniveau, doordachte investeringen en een voortrekkersrol op het vlak van energiezuinig bouwen en digitalisatie (BIM) in de bouw.

Het prekadersysteem beperkt de complexiteit van het montage- en afdichtingsproces aanzienlijk.

Prekadersysteem en luchtdichting

Belangrijk om weten, is dat Soudal niet alleen focust op de ontwikkeling en vermarkting van afzonderlijke producten, maar dat het ook complete bouwsystemen aanbiedt. Dit geldt onder meer voor de populaire afdichtings-
materialen, die alsmaar aan belang winnen nu luchtdichtheid steeds hoger op de architecturale agenda staat. De strikte regels met betrekking tot het S- en E-peil van gebouwen zetten Soudal ertoe aan om enkele specifieke totaaloplossingen te ontwikkelen. Een van de paradepaardjes in het luchtdichtheidsgamma is SOUDAFRAME SWI, een intelligent prekadersysteem met een lage thermische geleidbaarheid dat bestemd is voor de installatie van buitenschrijnwerk. Het bestaat uit slanke L-vormige profielen in glas-vezelversterkt kunststof, die op maat geassembleerd worden en door middel van unieke veerclips een eenvoudige afstelling en bevestiging van het raamkader in het prekader garanderen. 

“De meerwaarde van SOUDAFRAME SWI is dat het naadloos geïntegreerd wordt in het isolatievlak en dat het de luchtdichte aansluiting standaardiseert. Luchtdichtheid is vaak een kwestie van details, maar ons vernuftige prekader-systeem maakt bijkomende ingrepen overbodig en garandeert een koudebrugvrije installatie van het buitenschrijnwerk”, legt luchtdichtheidsspecialist Filip Van Mieghem uit. “Doordat het prekader op maat van het raam gemaakt wordt en er een bepaalde marge is ten opzichte van de raamopening, kan de productie van de ramen al starten voordat de muur is opgetrokken. Dit resulteert in een tijdswinst van een zestal weken. En ook de afdichting is eenvoudiger! In plaats van te moeten ‘bricoleren’, kan je op een gestandaardiseerde voeg werken, wat de kwaliteit en snelheid van de afdichting ten goede komt. De ramen worden rechtstreeks vastgeschroefd in het prekader, waardoor er geen metalen verbindingen met de dragende muurconstructie nodig zijn. Ze zijn bovendien makkelijker te vervangen bij latere renovaties of herstellingen. Kortom: het prekadersysteem beperkt de complexiteit van het montage- en afdichtingsproces aanzienlijk. Tot slot benadrukken we graag dat SOUDAFRAME SWI als enige over een passiefhuiscertificaat voor drie verschillende klimaatzones beschikt en dat we een online BIM-tool ontwikkeld hebben, zodat de prekaders snel en efficiënt te integreren zijn in Revit-modellen en qua type en afmetingen optimaal af te stemmen zijn op specifieke projecten.”   

Het brandveiligheidsassortiment van Soudal omvat drie categorieën: afwerking van brandwerende deuren, brandwerende voegafdichtingen tussen compartiments-wanden en brandwerende afdichting van doorvoeren.

Brandveiligheidsgamma en ecologisch isolatieschuim

Naast luchtdichtheid is ook brandveiligheid een prioriteit bij Soudal. Het inferno in de Londense Grenfell Tower (in juni 2017) maakte eens te meer duidelijk dat brandveilig bouwen een kwestie van leven en dood kan zijn. “Ons brandveiligheidsassortiment omvat drie categorieën: afwerking van brandwerende deuren, brandwerende voegafdichtingen tussen com-partimentswanden en brandwerende afdichting van doorvoeren. Voor elk van deze toepassingen hebben we brandwerende kitten, schuimen en andere toebehoren in huis – al dan niet als onderdeel van een ingenieus totaalconcept”, vertelt Koen Van Gasse, productmanager bij Soudal en tevens vicevoorzitter van de federatie van Belgische fabrikanten voor brandwerende producten (PFPA). “Hoewel iedereen intussen beseft dat brandveiligheid cruciaal is, zien we toch nog vaak problemen en mistoestanden opduiken: verkeerde producten die op de verkeerde plaats gebruikt worden, regelgeving die niet nageleefd wordt … Soudal werkt dan ook uitsluitend met gecertificeerde toepassingen en tracht actief mee te denken met de klant, zodat we voor elke situatie de beste oplossing kunnen bieden. Daarnaast geven onze experts regelmatig opleidingen aan installateurs – desnoods op de werf zelf! Als wereldspeler zien wij het als onze taak om die belangrijke boodschap mee uit te dragen.”

Soudal ontwikkelde als eerste Europese fabrikant een ‘groen’ in-situ isolatieschuim: Soudafoam SPF W11.

Ook op ecologisch vlak profileert Soudal zich als een heuse pionier. Zo ontwikkelde het als eerste Europese fabrikant een ‘groen’ in-situ isolatieschuim. “Het is een PU-schuim met HFO als blaasmiddel, dat hoofdzakelijk gebruikt wordt voor vloerisolatie”, legt expert ter zake Ivan Boeykens uit. “De HFO-technologie garandeert een betere thermische isolatiewaarde, genereert geen broeikaseffect, is niet schadelijk voor de ozonlaag en vermindert het materiaal verbruik. Zo dragen we ons steentje bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Het is technisch gezien niet eenvoudig om broeikasgasvrije systemen te vervaardigen met behoud van alle mechanische eigenschappen, maar wij zijn er na een intensief R&D-traject in geslaagd! Het Soudafoam SPF W11-systeem is dé premium component in het gamma van gesloten cellen PU-schuimsystemen op basis van HFO. Daarnaast beschikt Soudal ook over watergeblazen open cellen PU-systemen die bestemd zijn voor de renovatiemarkt. En met het MaxTwo PU-schuim zijn we zelfs goed voor een wereldprimeur! Het isolatieschuim voor gebruik in kleinere oppervlakken is het allereerste commerciële gesloten cellen lagedruk PU-systeem op basis van HFO, met gepatenteerde hardware en formule. Zowel in alle bovenstaande producten als in het ganse portfolio van PU-schuimsystemen streven we bovendien steeds naar een maximale integratie van bio- en recycled content, met behoud van de beste mechanische eigenschappen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details