Platform voor de bouw
Nieuws

Kwalitatieve sportinfrastructuur met een gouden randje

De nieuwe turnhal in Niel is opgebouwd uit een prefabbetonstructuur met voorgespannen IV-liggers, die op punt gesteld is met behulp van een BIM-model.

Tekst | Tim Janssens

Beeld | Pellikaan, Dominique Van Huffel

6 oktober 2021 Leestijd 13 minuten

Deel dit artikel

De Olympische Spelen hebben eens te meer bewezen dat investeren in sportinfrastructuur zijn vruchten afwerpt. Judoka’s en gymnasten uit de buurt van Niel kunnen sinds kort terecht in een gloednieuwe gymhal met dojo, waar ze zich kunnen spiegelen aan olympisch turnkampioene Nina Derwael en hun streekgenoot Matthias Casse, die in Tokio een knappe bronzen plak wist te veroveren. In Herent staat een andere olympische medaillewinnaar in de spotlights, want daar is het kersverse sportcentrum vernoemd naar schaatskampioen Bart Swings. Twee bijzondere bouwprojecten die ambitieuze sportievelingen moeten inspireren tot grootse prestaties …

Sportcentrum Bart Swings biedt onder meer plaats aan een driedelige sporthal van 1700 m² met een combi-elastische sportvloer.

Het sportpark van Niel kreeg onlangs een stevige upgrade. Naast het jeugdhuis en de bestaande sporthal verrees een nieuwe turnhal met een dojo en een multifunctionele zaal. Het gebouw heeft een oppervlakte van 900 m², is ontworpen door Studio Klein Brabant en werd gerealiseerd door Pellikaan. “De nieuwe turnhal is opgebouwd uit een prefabbetonstructuur met voorgespannen IV-liggers, die op punt gesteld is met behulp van een BIM-model. De sokkel bestaat uit sandwichpanelen in zichtbeton en de rest van de gevel uit binnendozen met isolatie en metalen buitenbeplating. Voorts is er geopteerd voor een polybetonvloer, die intussen volledig bedekt is met matten en toestellen, en een steeldeck met pvc-dakdichting en een groendak. Polycarbonaatvlakken in de gevels – drie in de turnhal en één ter hoogte van de danszaal – zorgen voor een mooie natuurlijke lichtinval. We hebben ook enkele renovatie-ingrepen uitgevoerd in de bestaande sporthal, maar dat beperkte zich tot het afbreken van twee bestaande kleedkamers en de realisatie van sanitair, twee kleinere kleedkamers en een ontvangst-ruimte”, vertelt Lieve De Bleser, projectleider bij Pellikaan.

Meerdere tandjes bijgestoken

De grootste uitdaging tijdens de werkzaamheden in Niel ligt voor de hand: de coronacrisis. “De ‘lockdown’ viel samen met de eerste fases van de uitvoering, dus het was geen sinecure om beschikbare onderaannemers te vinden”, benadrukt Lieve De Bleser. “Bovendien zorgde ook de ondergrond voor de nodige problemen en hebben we de beoogde paalfundering deels moeten vervangen door micropalen. Gelukkig bleef de impact op onze planning binnen de perken, onder meer omdat we in de laatste rechte lijn meerdere tandjes bijgestoken hebben. We zijn zeer tevreden met het resultaat. Aanvankelijk vreesden we dat de zwarte gevelbeplating er een monolithisch blok van zou maken, maar dankzij de uitgekiende profilering is er sprake van een intrigerend ‘lichtspel’, wat een zeer mooi effect creëert. Een knappe vondst van de architecten en vakwerk van het Pellikaan-team!”

In het sportpark van Niel verrees een nieuwe turnhal met een dojo en een multifunctionele zaal.

Polyvalent sportcentrum

Een veertigtal kilometer verderop, in het Vlaams-Brabantse Herent, gooide Pellikaan eveneens hoge ogen. Daar realiseerde het samen met Artabel, IRS Studiebureau en studio k een prestigieus Design & Build-project, waarvan de eerste plannen al dateren uit 2016: het sportcentrum Bart Swings. De focus lag niet enkel op sporttechnische inrichting (zowel binnen als buiten), maar ook op kwalitatieve omgevingsaanleg en het stimuleren van sociale interactie tussen verschillende soorten bezoekers. Bart Swings, die geboren en getogen is in Herent, kreeg de eer en het genoegen om het complex officieel in te huldigen. De gelauwerde schaatskampioen keek zijn ogen uit, want het aanbod is niet min: een driedelige sporthal van 1700 m² met een combi-elastische sportvloer en vechtsportmatten, een turnhal van 860 m² met een gesloten valkuilsysteem, een tumblingbaan op volledige lengte (uniek in de regio), een fasttrack en alle toestellen voor olympische gymnastiek, twee beachvolleyvelden, een buitenfitness, een geasfalteerde pumptrack (uniek in de regio), een skatepark, een brasserie van 260 m² met buitenterras … Bovendien is er op de site ook een parkzone ingericht, start er aan het sportcomplex een vernieuwde mountainbikeroute (inclusief afspuitstand) en is er een aansluiting voorzien naar een Finse piste en beweegbank. Tot slot is er alvast rekening gehouden met de toekomst, want er worden volop plannen gesmeed voor de bouw van een zwembad naast de gymhal.   

De lat lag hoog bij de realisatie van sportcentrum Bart Swings, want de gemeente wilde niet zomaar een sporthal van dertien in een dozijn.

Esthetiek en energie-efficiëntie

Het sportcentrum Bart Swings is op dezelfde manier opgebouwd als de nieuwe turnhal in Niel: een structuur uit prefabbeton (kolommen, balken, predallen en welfsels), een sokkel in betonnen sandwichpanelen en gevels met binnendozen, isolatie en een metalen bardageconstructie. “De bronzen kleur en het geplooide karakter van de gevelbekleding geven het gebouw een bijzondere uitstraling. Ook het aluminium buitenschrijnwerk past perfect in het plaatje, terwijl enkele polycarbonaatvlakken aan de noordkant voor extra natuurlijke lichtinval zorgen”, vertelt Pellikaan-projectleider Koen Verhoeven. “De lat lag hoog, want de gemeente wilde niet zomaar een sporthal van dertien in een dozijn. In veel andere sportcomplexen haalt het functionele aspect de bovenhand en wordt er bespaard op esthetiek, maar dat is in Herent absoluut niet het geval. Zo is de cafetaria erg trendy ingericht door Studio Boîte (een gespecialiseerd interieurbureau uit Leuven), is de inkomhal afgewerkt met bamboehout en hebben de binnendozen in de sporthal een groene kleur in plaats van het gebruikelijke wit. Eveneens opvallend is dat het complex aan de BEN-norm voldoet. Dat impliceerde dat we heel veel aandacht moesten besteden aan de luchtdichtheid. Gezien de mechanische verankering van de gevelbekleding was dit allerminst evident, maar onze inspanningen hebben geloond, want uiteindelijk is het luchtdichtheidsniveau zelfs beter dan vooropgesteld was. Daarnaast is er fors geïnvesteerd op energetisch vlak: dikke isolatiepakketten, zonnepanelen op het dak van de turnhal, een ventilatiesysteem D …”      

Tot in de puntjes voorbereid

Ook in Herent gooide de coronacrisis aanvankelijk roet in het eten. “Vanwege de ‘lockdown’ zijn de werken pas in mei 2020 echt van start kunnen gaan – twee à drie maanden later dan voorzien – al mochten we qua afwezigheden van het werfpersoneel of leveringsproblemen al bij al niet te hard klagen”, geeft Koen Verhoeven aan. “Bovendien hebben we die periode van uitstel benut om de uitvoering tot in de puntjes voor te bereiden, wat het verdere verloop van het project zeker ten goede is gekomen. Het sportcomplex is op 20 mei van dit jaar opgeleverd, waarna het officieel is ingehuldigd op 21 juni. De bouw nam dus amper een jaar in beslag, wat we gezien de omstandigheden een succes mogen noemen. De omgevingsaanleg (meer bepaald de be- planting) zal eind dit jaar – in het plantseizoen – afgerond worden. We houden een positief gevoel over aan deze mooie realisatie. De verstandhouding met het gemeentebestuur van Herent was uitstekend en ook de samenwerking met de andere bouwpartners verliep erg vlot. Dat Bart Swings himself onder de indruk was van het resultaat, is uiteraard de kers op de taart!”

PARTICIPANTEN AAN HET WOORD
GEVITEC – ELEKTRISCHE INSTALLATIES EN BEKABELING
Uitbreiding van een bestaande sporthal of Design & Build voor de realisatie van een nieuw sportcomplex: ook elektro-installa-teur Gevitec (Schoten) is van alle markten thuis en is perfect in staat om beide opdrachten tot een goed einde te brengen. Dat bewees het onlangs in Niel en Herent, waar het een verlengstuk breide aan de succesvolle samenwerking met Pellikaan. “We stonden van a tot z in voor de elektrische installatie, bekabe-ling, verlichting, toegangscontrole, aansluitingen en voedingen”, vertelt Andy Borghs, asisstent-directeur bij Gevitec. “Onze flexi-biliteit en proactiviteit zijn belangrijke troeven. Niet enkel nieuwe installaties, maar ook aanpassingen en uitbreidingen behoren tot de mogelijkheden. Bovendien kunnen we – in samenspraak met de klant – altijd de nodige extra’s voorzien. Zo hebben we in Niel tevens een hoogspanningscabine geplaatst, waardoor ook de bestaande sporthal een nieuwe voeding kreeg. En in Herent namen we eveneens de datavoorzieningen, de muziekinstallatie en de camerabewaking voor onze rekening. Bovendien kreeg de uitrusting van de cafetaria pas in een later stadium vorm. Dat was echter geen probleem, want zo konden we onze knowhow opti-maal inzetten (in het verlengde van de volledige D&B-opdracht). Aangezien we intern vrij snel de nodige maatregelen hebben ge-troffen, konden we steevast doorwerken tijdens de coronacrisis. Daardoor zijn de deadlines niet in het gedrang gekomen, tot gro-te tevredenheid van Pellikaan. We werken regelmatig samen, dus de verstandhouding is uitstekend en de communicatielijnen zijn zeer kort. Op naar de volgende, zou ik zeggen!”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details