Platform voor de bouw
Nieuws

Nieuwe kantoren, een modern productie-atelier en ruimte voor ambachtelijke ondernemers

WEB 2021-02-09 Comm2B X BABO (8 van 11) kopiëren

11 februari 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

De gebouwen, die dateren uit de jaren ’50, zullen grondig worden opgeknapt en herschikt. “We willen onze terreinen optimaal benutten en tegelijk nieuwe bedrijfsruimte voor ambachtelijke ondernemers ontwikkelen. Als we op schema blijven, kunnen we eind 2021 de nieuwe vestiging in gebruik nemen”, vertellen Mathias en Thomas Van Vlaenderen, zaakvoerders van het bedrijf.

De historiek van Babo gaat terug tot 1922, toen Maurice D’hondt een aannemingsbedrijf oprichtte. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg onder leiding van zijn zoon en zijn kleinkinderen de Brugsche Algemene Bouwonderneming vorm. In die naoorlogse periode kende het bedrijf een enorme groei en werden een aantal opmerkelijke projecten gerealiseerd, zoals het gerechtsgebouw en de stedelijke bibliotheek De Biekorf in Brugge. 

Intussen is met Mathias en Thomas Van Vlaenderen de vierde generatie aan de slag. Zij leggen zich toe op renovatie- en interieurprojecten voor particulieren en bedrijven, met uniek maatmeubilair en schrijnwerk. De voorbije jaren investeerde Babo ook fors in nieuwe machines en technologie. Maar toen brak de coronacrisis uit.  

Mathias Van Vlaenderen: “Heel wat projecten hebben vorig jaar vertraging opgelopen. De schade hebben we intussen ingehaald en nu is de tijd rijp om onze eigen infrastructuur onder handen te nemen. Het energieverbruik in ons huidig gebouw is momenteel te hoog. We willen een nieuw atelier en kantoren die voldoen aan de recentste energienormen. We kiezen daarom voor duurzame technieken, een goede isolatie en zonnepanelen.”

Investeringskost terugverdienen

De familie pompt ruim twee miljoen euro in zijn vernieuwde vestiging. “De oude betoncentrale wordt afgebroken en de schrijnwerkerij verhuist naar de achtergelegen loodsen, die momenteel leegstaan. De absolute eyecatcher van het project wordt de binnentuin, een ontmoetingsplaats die voor natuurlijke lichtinval in de schrijnwerkerij zal zorgen. We werken hiervoor samen met het Brugse architectenbureau Dertien 12”, licht Thomas toe. 

Ook de bedrijfsruimte vooraan zal een facelift en een nieuwe functie krijgen. “We willen een multifunctionele ruimte creëren, waar plaats is voor één grote of meerdere kleine ondernemingen. In een ideaal scenario wordt het een co-workingspace voor ambachtelijke productieberoepen. Ze zouden dan een mooie aanvulling vormen voor onze activiteiten. Maar we staan natuurlijk open voor alle ideeën.” 

Uitvoering door eigen team

Babo is van plan om de werken voor een groot deel zelf uit te voeren, aangezien het daarvoor alle expertise in huis heeft. Als alles naar wens verloopt, zullen eind 2021 de nieuwe kantoren en de schrijnwerkerij in gebruik worden genomen. “Onze kantoren zullen een pak ruimer zijn en dat is nodig om een groei op de particuliere en bedrijfsmarkt te realiseren. We gaan resoluut voor kwaliteitsvolle totaalprojecten waarbij we onze jarenlange opgebouwde expertise in de verf kunnen zetten”, besluit zaakvoerder Mathias Van Vlaenderen.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details