Platform voor de bouw
Nieuws

Omvangrijk distributiecentrum vergt zware paalfundering

Tekst | Tim Janssens

Beeld | Cordeel

9 april 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

In het geval van het nieuwe distributiecentrum van Livlina in Tessenderlo gaat het om een zevenhonderdtal grondverdringende schroefpalen met belastingen tot 135 ton, die vakkundig geplaatst werden door de Hasseltse firma Dupont. “In de paalfundering is op zich al 2000 à 2500 m³ beton verwerkt”, onderstreept technisch directeur Geert Dewinter.

Aangezien Dupont een uiterst strikte planning kreeg opgelegd, plaatste het de fundering met behulp van twee machines, die simultaan gvs-palen boorden. “We zijn begin juni 2019 gestart en het overgrote deel van de palen stak – volgens planning – in de grond voor het zomerverlof”, zegt Geert Dewinter. “Snel schakelen en kort op de bal spelen zijn dan ook onze specialiteiten. Alles staat of valt deze dagen met service en kwaliteit. Met vijftien à twintig medewerkers zijn we zeker niet de grootste firma, maar dat heeft dan weer het voordeel dat we een compacte structuur met korte beslissingslijnen hebben, waardoor we alles in een mum van tijd georganiseerd krijgen. Bovendien blijven we investeren in moderne technieken en digitalisering. Ze hebben we recent nog twee van ons machines uitgerust met gps-sturing.”

Vertrouwd met de ondergrond

Los van de omvang van het project, was het niet de makkelijkste bodem om in te boren (glauconiethoudende zandgrond) geeft Geert Dewinter aan. “Maar aangezien we onze aangepaste boorpunten gebruikt hebben, kwamen we niet voor onaangename verrassingen te staan en was alles optimaal uitvoerbaar. Onze eigen studiedienst heeft zijn toegevoegde waarde eens te meer bewezen, tot grote tevredenheid van Livlina en hoofdaannemer Cordeel. We waren niet aan ons proefstuk toe in deze regio, waardoor we al de nodige ervaring hadden met deze ondergrond en de bijbehorende uit-voeringstechnische uitdagingen. Zo waren we eerder ook actief op de werven van de biostoomcentrale van Beringen en diverse logistieke gebouwen in de omgeving – goed voor meer dan vijfduizend palen. Realisaties in de grootte-orde van vijfhonderd tot meer dan duizend palen schrikken ons met andere woorden niet af!”  

“Aangezien we onze aangepaste boorpunten gebruikt hebben, kwamen we niet voor onaangename verrassingen te staan”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details