Platform voor de bouw
“Onze sector speelt in op de toenemende innovatie, digitalisering en maatschappelijke uitdagingen”

“Onze sector speelt in op de toenemende innovatie, digitalisering en maatschappelijke uitdagingen”

In de vorige editie van Bouwen aan Vlaanderen legden we al de nadruk op de mate waarin advies- en ingenieursbureaus bijdragen tot de creatie van een leefbare en duurzame samenleving. We mogen hierbij niet uit het oog verliezen dat samenwerking van cruciaal belang is, en dit zowel met private als publieke partners.

Een van de meest recente initiatieven ter bevordering van deze samenwerking is het ontwikkelen van een standaardtakenlijst voor gebouwen, gelanceerd tijdens het recente ‘Collaborate to Succeed’-event, waarbij de advies- en ingenieursbureaus, de architecten en de aannemers de handen in elkaar sloegen. Het resultaat is een zeer uitgebreide oplijsting van taken, die voor de aanvang van het project toegewezen worden aan de verantwoordelijke partijen. Deze manier van samenwerken zal leiden tot minder discussies tijdens de uitvoering van het project en een efficiëntere opvolging van de verschillende fases. Daarnaast zijn we bij ORI uiteraard ook actief aan het werken aan een standaardtakenlijst voor infrastructuurprojecten, in samenwerking met het departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid.

BIM, meer dan een hulpmiddel

De sector van advies- en ingenieursbureaus staat op de eerste rij als het gaat over de implementatie van BIM, zowel voor als tijdens de uitvoeringsfase. Ook in dit opzicht is samenwerking cruciaal, want waar staan we als iedereen een verschillende taal spreekt? Daarom is ORI mede-initiatief-
nemer van TECHBIM, samen met Techlink vzw, VCB en IFMA vzw. TECHBIM is een standaardisatie-initiatief voor een gemeenschappelijke, generieke, parametrische objectenbibliotheek.

Dergelijke initiatieven zullen zeker helpen bij de implementatie van BIM in onze dagelijkse werking, maar toch is het ook in dit geval belangrijk dat we met alle partijen rond de tafel zitten. BIM impliceert namelijk een overdracht van data, die alleen efficiënt gebruikt kan worden als de middelen en de werking hierop afgestemd zijn. Ook in dit proces zal ORI een belangrijke rol proberen te spelen door alle betrokken partijen – en dan in het bijzonder de advies- en ingenieursbureaus – te informeren en te sensibiliseren.

Op die manier spelen we als ORI en als sector in op de alsmaar belangrijker wordende innovatie- en digitaliseringstrends en trachten we een belangrijke positie in te nemen in het debat omtrent tal van maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatverandering, energietransitie, enzovoort.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details