Platform voor de bouw
Op 15 april verstrengen de veiligheidsregels in de bouwsector, en de oplossing is digitaal

Op 15 april verstrengen de veiligheidsregels in de bouwsector, en de oplossing is digitaal

De Belgische regering verstrengt de veiligheidsregels in de bouwsector. De reden? Het aantal (ernstige) ongevallen op werven en in de rest van de sector. Die wil de overheid vermijden met certificaten, regelmatige controles en het attest basisveiligheid dat vanaf 15 april 2024 verplicht is voor iedereen op de werf.

Werk aan de veiligheidswinkel

Wanneer het gaat over arbeidsongevallen, kijkt men snel in de richting van de bouwsector. Want hoewel het aantal ongevallen in 2023 ‘historisch laag’ was, is elk ongeval er één te veel. Er zijn intussen al heel wat verplichte beschermingsmiddelen en opleidingen, zoals de basisveiligheidsopleiding waarvoor de gedoogperiode op 15 april eindigt. Maar elke extra regel zorgt voor extra geregel.

Nog meer administratie?

De ingang van deze nieuwe verplichting brengt natuurlijk meer veiligheid met zich mee, maar ook nieuwe en complexe uitdagingen. Denk aan extra administratief werk, de controle of alles correct wordt nageleefd, eisen en uitzonderingen op de regel. Allemaal zaken die de bouwsector afleiden van de hoofdzaak: bouwen. En om die workload te verlichten, zoeken almaar meer bouwbedrijven en aannemers de oplossing in de digitale wereld.

Als de sterkte van ons team ondersteund wordt door meer eenvoud, snelheid en comfort op digitaal en administratief vlak, komt dat het ganse bouwproces ten goede.” Dominique Valcke – CEO Stadsbader

IT-oplossingen voor de bouw

Eén van die oplossingen is Conneqtr, opgestart in 2021 en vandaag al partner van grote spelers zoals Stadsbader, Besix, Artes Group, Dethier, Wyckaert, Litran, Denys, APK, Group Jansen en vele anderen. Het bedrijf biedt met ‘Zen’ een digitale oplossing aan die het proces vereenvoudigen rond veiligheidscertificeringen, naleving en naadloze integratie met de digitale omgeving van de overheid. Zo kunnen bouwbedrijven ervoor zorgen dat ze – wanneer de overheid controles uitvoert – voldoen aan alle vereisten, en boetes en reputatieschade voorkomen.

De belangrijke maand april

Niet toevallig presenteert Conneqtr in april hun oplossing voor bedrijven in de klasse 6 tot 8. Dit tijdens een roadshow bij hun partners in Alken (Dethier), Kruibeke (Artes Group) en Gent (Wyckaert): een exclusief evenement waarvoor leiders uit de bouwsector (CEO’s, CTO’s, CIO’s, SHEQ-managers en andere leidinggevende profielen) zich nu kunnen registreren via hello@conneqtr.com. Zo kunnen ze voldoen aan de nieuwe regelgeving zonder de focus van hun sector te verliezen: veilig en efficiënt bouwen.

Over Conneqtr

Conneqtr is een ambitieuze scale-up die de bouwsector helpt bij digitalisering en transparantie creëert rond sociale administratie en veiligheid op de werf. Minder dan 2 jaar na de lancering van onze oplossing ‘Zen’ zijn we actief op meer dan 2000 grote bouwwerven in België en gebruiken 3000 onderaannemers onze oplossing. We blijven ook in de toekomst bijdragen aan de verdere digitalisering, professionalisering en duurzaamheid van de bouwsector.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details