Platform voor de bouw
Oude locatie in hedendaags kleedje
Het gebruik van natuursteen verleent de straatgevel het nodige cachet.

Oude locatie in hedendaags kleedje

De voorbije jaren is ze sterk gegroeid, zodat de circa 1.200 medewerkers verspreid raakten over meerdere sites. Een uitbreiding en update van de hoofdzetel langs de Belgiëlei in Antwerpen drong zich dan ook op.

De voorbije maanden herrees, op dezelfde plaats waar Karel Van Rompuy 65 jaar geleden het eerste Argenta-kantoor opstartte, de vernieuwde en uitgebreide hoofdzetel van Argenta. De Belgiëlei is dan ook een van de meest prestigieuze ‘leien’ van Antwerpen. Het straatbeeld wordt er deels gekenmerkt door statige herenhuisgevels uit het begin van de twintigste eeuw en deels door stadsappartementen uit het derde kwart van vorige eeuw. Nieuwe gebouwen mogen niet vloeken met die omgeving. De site ligt bovendien niet ver van de treinstations Antwerpen-Centraal en Antwerpen- Berchem en is gemakkelijk bereikbaar met tram en bus. Ook dit argument woog door bij de keuze van de locatie.

Open ontmoetingsruimtes in verschillende sferen.

Renovatie en nieuwbouw

Argenta opteerde dan ook voor de combinatie van een grondige renovatie en een nieuwbouw, die is ingepast tussen twee bestaande gebouwen. De eenduidige stijl van de straatgevel integreert zich vlot in de omgeving, zij het zonder ze te overheersen. Het gebruik van natuursteen verleent hem het nodige cachet. De vernieuwde site achter die gevel oogt eveneens erg hedendaags. Getuige daarvan zijn vooral de vele ingewerkte ‘buitenplekken’. Het hele project vergde een investering van 110 miljoen euro. Die inspanning wordt gedragen door Investar, de holding van de familie Van Rompuy, de grootste aandeelhouders van Argenta. Investar zorgde als eigenaar en bouwheer voor een eigentijds kantoorgebouw dat beantwoordt aan de hedendaagse manier van werken en dat comfort combineert met talrijke digitale, maar ook duurzame en energie-efficiënte technieken. Argenta huurt deze gebouwen van Investar.

“De kantoorruimte is bijna verdubbeld, van 20.000 naar 35.000 vierkante meter”

Open karakter

De kantoorruimte is bijna verdubbeld, van 20.000 naar 35.000 vierkante meter. Het bouwconcept creëert een campusgevoel met rust en kalmte in de stad. In het gebouw is er ruimte voor meer dan alleen werken. Elkaar informeel ontmoeten is ook belangrijk. Daarom besliste Argenta om op het gelijkvloers geen werkplekken in te richten, maar koos het resoluut voor open ontmoetingsruimtes met verschillende sferen, zoals groene zithoekjes. Die zijn goed voor nog eens 5.500 vierkante meter en verlenen het geheel een ‘ontspannen’ karakter. De werkwijken zijn gebaseerd op de principes van flexwerken en voorzien in alle benodigde faciliteiten om goed in teamverband te kunnen werken: individuele werkplekken en cockpits, maar ook grote en kleine, formele en informele vergaderruimtes. Minder zichtbaar, maar even hedendaags, is de infrastructuur voor burotica en informatica. Naast het eigenlijke hoofdkantoor omvat de site ook een congrescentrum en een ondergrondse parkeergarage voor driehonderd wagens en flink
wat fietsen.  

In een binnenstedelijk gebied een verbouwing en een nieuwbouw van dergelijke omvang realiseren: het was een forse uitdaging.

Vloeren B – Keramische vloer-, wand- en terrastegels
Vloeren B (Aalter) leverde en plaatste de keramische vloer- en wandtegels in het restaurant, de sanitaire blokken en de hallen van Argenta. Daarnaast stond het in voor de keramische terrasbetegeling. “Voor de binnen- en buitenbetegeling van het restaurant koos Argenta tegels van Isla Tiles, type Stone Pit Rain Grigio Nat, in formaat 80×80 cm”, vertelt zaakvoerder Andreas Bulcke. “De binnenbetegeling heeft een dikte van 1 cm. Voor de terrasbetegeling gebruikten we dezelfde tegel, maar dan met een dikte van 2 cm. Dit zorgt ervoor dat binnen en buiten samenvloeien tot één mooi geheel. De wandtegels in de keuken van het restaurant zijn van het merk Pavigres, in verschillende kleuren: Uni Trevo, Uni Limonette en Uni Carvao.” De vloeren van de sanitaire ruimtes zijn betegeld met de reeks Clunny Ardenne in de formaten 60×60 en 90×90 cm van Cotto D’Este. “We combineerden er witte wandtegels met de reeks Rock Light Grey van Lasselsberger. Deze tegel werd, in overleg met de architect en de bouwheer, specifiek voor dit project ingefreesd met horizontale lijnen om zo een unieke tegel te creëren. De terrasbetegeling op de verdiepingen bestaat eveneens uit Clunny Ardenne, maar dan in formaat 75×75 cm. Het gebruik van tegels in grotere formaten zoals 75×75, 80×80 en 90×90 cm is de laatste jaren sterk in opmars. We plaatsen ze alsmaar vaker in grote bouwprojecten.”

Buitenruimtes met campusallure.

Natuursteen

Voor de nieuwe straatgevels langs de Belgiëlei is Lennon-natuursteen gebruikt, voor de binnengevels een combinatie van Cheyenne en Lennon. “Om alles aangenamer en minder stedelijk te maken, zijn de naakte perceelmuren van de buren bekleed met grondgebonden en niet-grondgebonden groenwanden”, zegt projectleider Kurt Van den Broeck (Van Roey). Langs de Lamorinièrestraat kreeg de nieuwbouw een baksteengevel, aangezien deze elegant aansluit bij het aanpalende bestaande gebouw. Het congresgebouw telt vijf bouwlagen en bestaat uit een combinatie van overwegend gevelsteen – die aansluit bij het straatbeeld – crepi en prefabbetonelementen. De grote zaal van het congrescentrum heeft een capaciteit van driehonderd personen en is uitgerust met een mobiele tribune, zodat ze erg flexibel kan worden ingezet.

Connext – Digitale communicatie 
Connext (Brussel) stond bij Argenta in voor de installatie van het multi-operator gsm-antennesysteem en de uitbreiding van de samenwerking met Astrid, de operator die politie, brandweer en andere hulpdiensten in staat stelt om efficiënt te communiceren. Connext zelf is een onafhankelijke integrator van draadloze communicatie. Het is een 4,5 jaar jong – en dynamisch – bedrijf, maar beschikt wel over een aantal ervaren medewerkers met tientallen jaren ervaring op de teller. “Wij ondersteunen de meeste soorten radiocommunicatie, maar plaatsten hier uitsluitend door Astrid gevalideerde kwaliteitsproducten, die garanderen dat er geen passieve intermodulatie plaatsvindt die de kwaliteit van de signalen zou degraderen”, stelt managing director Wouter Vijverman. “Deze opdracht werd ons toegewezen dankzij eerdere goede samenwerkingen met hoofdaannemer Van Roey en ook doordat we de eindklanten Argenta en Investar van veel tekst en uitleg hadden voorzien. Dat wekte vertrouwen. We hebben hier ook goed samengewerkt met Proximus, dat in ons systeem inkoppelde. Twee van onze medewerkers waren hier samen zowat veertien dagen aan de slag, gespreid over meerdere weken. Die spreiding was nodig omdat we de vorderingen van de bouwwerken volgden.” Connext werkte eerder ook al voor andere banken, zoals in de nieuwbouw van BNP Paribas Fortis aan het park van Brussel. “Banken zijn natuurlijk mooie referenties, maar we werkten ook al mee aan onder meer winkelcentrum HZ2 in Heusden-Zolder, de spoedafdeling van het CHR-ziekenhuis in Verviers, Scholen van Morgen in Genk, Moorslede en Geluwe en de Jumbowinkels in Zonhoven, Pelt, Rijkevorsel en Sint-Lambrechts Herk.” Op het palmares van Connext staan ook de renovatie van de Brouckèretoren in Brussel en ZNA Cadix in Antwerpen.

Uitdagende omstandigheden

In een binnenstedelijk gebied een verbouwing en een nieuwbouw van dergelijke omvang realiseren, met als aandachtspunten de verkeershinder en de goede verstandhouding met de omwonenden en naburige scholen: het was een forse uitdaging. De uitgraving van de parking was op zich al goed voor een grondverzet van 70.000 m³ of vijfduizend vrachtwagens”, stelt Van den Broeck. “Daarnaast was er de strakke timing, terwijl we ook meedachten in functie van de conceptuele wijzingen tijdens de werken.”  

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer
Argenta en Investar (Antwerpen)

Architect
E. Lenders & Partners (Antwerpen)

Hoofdaannemer(s)
Van Roey (Rijkevorsel)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details