De uitdaging van vandaag is om gebouwen te ontwerpen in functie van het comfort van wie er leeft, woont, werkt of herstelt. En daarbij is oververhitting absoluut te vermijden. Renson biedt soelaas met een slimme totaaloplossing van dynamische buitenzonwering en intensieve ventilatie. “Zo is het zelfs op warme dagen mogelijk om de binnentemperaturen draaglijk te houden – op een natuurlijke manier, zonder stroomverslindende airco. Al is het wel belangrijk om er vanaf het eerste ontwerp van een woning rekening mee te houden”, aldus de West-Vlaamse trendsetter op het vlak van ventilatie, zonwering en ‘outdoor living’.
De vele hete zomerdagen van de afgelopen jaren waren er het mooiste bewijs van hoe het in energie-efficiënte woningen steeds vaker de uitdaging wordt om de binnentemperaturen in warme periodes onder controle te houden – mét behoud van veel daglicht dankzij grote raampartijen, uiteraard. “Het liefst doe je dat natuurlijk volledig gratis. En het goede nieuws is dat dat ook kan. Een dure airco is dus lang niet de enige oplossing, en al zeker niet de gezondste”, klinkt het resoluut bij Renson.
Zeker nu het aantal warme dagen per jaar zienderogen stijgt, is de zoektocht naar alternatieven om binnentemperaturen in bedwang te houden meer dan ooit ‘hot’. “Controle over het zonlicht behouden, meer bepaald via dynamische en windvaste Fixscreen-buitendoekzonwering, is een van de meest efficiënte oplossingen”, aldus Renson. “Logisch, want je houdt de zon tegen nog voor ze het glas bereikt en de kans krijgt om de binnentemperaturen te laten oplopen. Doe je dat niet, dan is het kwaad pas echt geschied, want in goed geïsoleerde en luchtdichte gebouwen krijg je die warmte ook niet zo eenvoudig meer buiten. ‘Zelfs in de tussenseizoenen wordt het zonder buitenzonwering al snel ondraaglijk warm in huis’, hoor je steeds vaker van bouwheren die bewust voor doekzonwering kozen. Binnentemperaturen van 27 °C zijn geen uitzondering in leefruimtes met veel glas. De prijs van voldoende daglicht in huis is daarmee natuurlijk wel bijzonder hoog, maar gelukkig blijft het buitenaanzicht ook met de screens naar beneden behouden.”
Het is natuurlijk mooi meegenomen dat je dankzij dynamische doekzonwering in de winter toch nog kan profiteren van de warmte van de lage zon op de grote ramen. Op dat moment is ze immers meer dan welkom en helpt ze je ook stookkosten te besparen, terwijl je bij een vervelende lichtinval op schermen toch steeds kan ingrijpen. “Het maakt van windvaste doekzonwering een efficiënte, multi-inzetbare en energievriendelijke oplossing voor elke woning, kantoorgebouw, school, ziekenhuis of woonzorgcentrum, waar oververhitting om de hoek loert en roet in het eten dreigt te gooien wat het woon-, studeer- of werkcomfort betreft.”
Maar om het op echt warme dagen binnen ook effectief te laten afkoelen, is meer nodig. “Dan combineer je buitenzonwering het best met nachtkoeling of intensieve ventilatie via grote raamroosters”, raadt Renson aan. “Inbraak-, water- en insectenwerend als ze zijn, kan je ze in warme periodes zonder zorgen de hele nacht laten openstaan om gebouwen als het ware te spoelen met koelere nachtlucht. Als die koelte in de massa van het gebouw opgenomen wordt, kan ze ’s anderendaags haar steentje bijdragen aan een frisser interieur. Afhankelijk van het type en de vereiste klasse zijn de inbouwroosters van Renson voorzien van versterkte inox montagedoken (RC2) of stalen staven om in de muur te bevestigen (RC4) en worden de opbouwroosters gemonteerd met inbraakvertragende schroeven. Alle zichtbare delen van de inbraakvertragende roosters van Renson zijn volledig uitgevoerd in aluminium, met het oog op een strakke esthetische afwerking en een optimale duurzaamheid (geen roestvorming mogelijk).