Platform voor de bouw
Pionier in passiefwoningbouw focust vandaag met productie modulaire houtbouwelementen ook op B2B-markt
Residentieel woonproject van Bostoen in Eke met een E-peil 10. De werken werden recent opgestart.

Pionier in passiefwoningbouw focust vandaag met productie modulaire houtbouwelementen ook op B2B-markt

Bostoen staat in de bouwsector bekend als projectontwikkelaar en aannemersbedrijf met een halve eeuw ervaring in het realiseren van sleutel-op-de-deurwoningen. Het bedrijf is niet alleen actief op de B2C-markt, maar profileert zich sinds kort ook op de B2B-markt via zijn dochteronderneming BFB Wood. “BFB Wood commercialiseert daken, wanden, vloerroosters, gevelelementen en 3D-modules in houtskelet en CLT”, vertelt Johan De Vlieger, CEO van Bostoen. “We zijn toeleverancier voor architecten, studiebureaus, ontwikkelaars en aannemers. En net als voor Bostoen, staat ook voor BFB Wood duurzaamheid voorop.”

Bostoen is een projectontwikkelaar actief in de Belgische residentiële markt, die ook zelf projecten bouwt. In 1973 richtte Francis Bostoen het bedrijf op, met de bedoeling kwalitatieve en betaalbare woningen te bouwen voor een breed publiek. In 2009, toen Stephan Bostoen de fakkel van vader Francis overnam, werd het roer resoluut omgegooid. Er werd gekozen om enkel nog passiefwoningen te bouwen en te verkopen. “Dat geloof in duurzame woningbouw was visionair en gedurfd, maar het kwam te vroeg. De markt was er nog niet klaar voor”, verduidelijkt Johan De Vlieger, sinds 2017 CEO van Bostoen en voorheen lid van het Directiecomité. 

Een standaard 3D houtmodule in houtskelet waar BFB Wood voor kan zorgen.

Pionierswerk

“De markt voor passieve woningen was eigenlijk nog niet groot genoeg en de instellingen volgden niet in het verhaal. Vandaag is dat wel het geval. Iedereen wil zo energievriendelijk mogelijk wonen, leningen voor een passiefwoning zijn goedkoper en de overheid doet extra inspanningen. In 2009 was een omzetdaling het logische gevolg, maar vandaag plukken we de vruchten van ons pionierschap”, onderstreept Johan De Vlieger. “We legden zo lang geleden de basis van de vooruitstrevende speler in kwalitatieve en duurzame woningbouw die we vandaag zijn.”

Ook in de grondontwikkeling introduceerde Bostoen, in 2010 reeds, het unieke concept van de ‘Natuurbuurt’. Johan De Vlieger: “Dat zijn woonprojecten waar onder andere bewust gekozen wordt voor minder verharding, een combinatie van gemeenschappelijk en privatief groen, een parkeerhaven aan de rand van het project … kortom, een uniek samenspel van wonen en groen waar vandaag door de samenleving frequenter naar gevraagd wordt.”

In 2000 al nam Bostoen ook een bestaande en ervaren firma in modulaire houten woningen over om die in de jaren daarna verder uit te bouwen. “Vandaag hebben we met die dochteronderneming de overstap gemaakt naar business-to-business; onder de naam BFB Wood bouwen we gestandaardiseerde elementen in houtskelet en CLT en bij voorkeur op modulaire basis”, benadrukt Johan De Vlieger. “We hebben destijds in hout geïnvesteerd met het oog op ecologische duurzaamheid en rekening houdend met de trends in de arbeidsmarkt, waarin het traditionele metselen van woningen en appartementen meer en meer onder druk kwam te staan.”

Johan De Vlieger, CEO van Bostoen.

Antwoord op tweeledige problematiek

“De uitdrukking ‘de Belg heeft een baksteen in de maag’ is niet uit de lucht gegrepen. Wij denken hier in België nog al te vaak dat woningen gebouwd moeten worden met baksteen. Dat onze manier van bouwen heel normaal is. Maar dat is ze allerminst”, aldus Johan De Vlieger. “Wereldwijd bestaat 85% van de residentiële gebouwen uit hout. Ga maar eens kijken in Scandinavië, de Verenigde Staten, Canada of China; iedereen bouwt met hout. Houtbouw is duurzamer, terwijl de productie van bakstenen, maar ook die van beton en staal, zeer energie-intensief is. Bij Bostoen denken we dat die manier van bouwen geleidelijk zal verdwijnen. Over een of maximaal twee generaties bouwt niemand meer met baksteen en zal bouwen volledig in hout gebeuren. Met BFB Wood spelen we daar nu al op in.”

”Daarnaast willen we met BFB Wood ook een antwoord bieden op het gebrek aan metsers waar de sector al jaren mee geconfronteerd wordt. De vraag overstijgt het aanbod op de arbeidsmarkt en werken met hout kan daarbij soelaas bieden”. 

Tot slot maakt Bostoen volgens Johan De Vlieger ook werk van onderzoek naar andere ecologische alternatieven voor courante bouwmaterialen. “Een ecologische oplossing die PUR vervangt bijvoorbeeld. We laten ons daarbij onder meer inspireren door de Romeinen, die er, lang voor de industriële revolutie, ook in slaagden de warmte buiten te houden in de zomer. Maar meer kan ik daar op dit moment nog niet over vertellen”, besluit de CEO.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details