Platform voor de bouw
Revolutionaire thermische onderbreking viert 40ste verjaardag
Isokorb® is een constructief verankeringssysteem dat bouwdelen uit beton of staal thermisch scheidt om bouwknopen te voorkomen.

Revolutionaire thermische onderbreking viert 40ste verjaardag

Het is dit jaar 40 jaar geleden dat Isokorb® op de markt kwam. Die innovatieve en eenvoudige oplossing van Schöck voor het voorkomen van koudebruggen door middel van thermische onderbreking betekende destijds een ware revolutie in de bouwsector en is er vandaag niet meer uit weg te denken. En dan te bedenken dat de uitvinder zijn eurekamoment beleefde tijdens een skivakantie in de Zwitserse bergen.

De skivakantie die alles veranderde. De vorig jaar overleden Duitse ingenieur Eberhard Schöck zou ons waarschijnlijk niet tegenspreken wanneer we zijn weekje wintersport met het gezin in het Zwitserse Zermatt rond de kerstdagen van 1979 op die manier zouden bestempelen. Dat zit zo: in het vakantiehuis zag de man die met Schöck Bautrupp, vandaag Schöck, in 1962 zijn eigen bouwbedrijf had opgericht, schimmelvorming op het plafond. Het werd hem al snel duidelijk dat niet-geïsoleerde betonnen balkons die op dezelfde hoogte aan het gebouw bevestigd waren, daarvan de oorzaak waren. Nog tijdens de skivakantie maakte hij zijn eerste schetsen van een oplossing om dat probleem te voorkomen. Het jaar daarop vroeg Eberhard Schöck een octrooi aan voor zijn baanbrekende idee en in 1983, na vier jaar ontwikkeling, werd de oplossing met de nodige technische documentatie op de markt gebracht: Isokorb®, een isolatie-element voor het minimaliseren van koudebruggen bij uitkragende delen uit gewapend beton. Het betekende een ware revolutie in de bouwsector. 

In 40 jaar tijd onderging Isokorb® tal van innovaties, maar de basis bleef dezelfde.

Tal van productinnovaties

Tal van productinnovaties volgden in de daaropvolgende jaren, zoals een vergroting van de isolatiedikte van 50 naar 80 mm, het vervangen van de stalen druknok door een druknok met ultrahoge sterktebeton om het draagvermogen en de thermische isolatie te verhogen en het plaatsingsgemak te vergroten en de integratie van het hoogwaardige glasvezelcomposiet Combar in Isokorb® als thermisch superieur alternatief voor wapeningstaal en roestvrij staal. Ook de ontwikkeling van relevante digitale tools als CAD/BIM-bibliotheken voor Isokorb® of rekenprogramma’s om de juiste Isokorb®-types te kiezen of in slechts vijf stappen de isolatiekwaliteit van een balkonverbinding of dakopstand te berekenen, waren belangrijke vernieuwingen. Het een en ander loonde zonder twijfel: vandaag is het constructief verankeringssysteem dat bouwdelen, intussen ook stalen delen, thermisch scheidt om bouwknopen te voorkomen, niet meer weg te denken op werven. 

Meer concreet wordt Isokorb® vandaag in ongeveer 40 landen verkocht en vindt het toepassing bij de bouw van vrij uitkragende delen of ondersteunde balkons, loggia’s, galerijen, luifels en dakopstanden en dat zowel in nieuwbouw- als renovatieprojecten. Naast de standaardtoepassing zijn met Isokorb® ook individuele en complexe inbouwsituaties mogelijk, zoals ongewone geometrieën, grote uitkragende lengtes of de uitvoering van hybride gebouwen.

Duurzaam, eenvoudig en kostenefficiënt

“De uitvinding van Isokorb® is een van de belangrijkste mijlpalen in de geschiedenis van onze onderneming”, vertelt Mike Bucher, CEO van Schöck. “Het is vandaag nog net zo innovatief als destijds en staat symbool voor de eisen die wij stellen aan de ontwikkeling van heel ons productassortiment: toekomstgericht, duurzaam, veilig, eenvoudig in te bouwen en kostenefficiënt. In de volgende jaren willen we Isokorb® nog beter en innovatiever maken, zodat we met zekerheid kunnen blijven voldoen aan de eisen van de markt.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details